Home buitenland Met de hond wandelen in de Harz bij Oderteich

Met de hond wandelen in de Harz bij Oderteich

geschreven door Woef Welkom
6 reacties

Een bijzondere wandeling maken in de Harz met de hond? Woef Welkom testte de wandeling bij het Oderteich meer en we zijn erg onder de indruk. Wat een mooi stuk natuur in Duitsland! En dat niet ver van de Nederlandse grens. In dit artikel lees je alles over met de hond wandelen in de Harz bij Oderteich.

Lees ook: met de hond wandelen over de Liebesbankweg in de Harz.

Waar ligt Oderteich?

Het wandelgebied Oderteich ligt op ongeveer 8 kilometer rijden van het dorp Braunlage. Een fijne uitvalsbasis om met de hond de Harz te verkennen. Wij verbleven in Braunlage in het Stadt Chalet in een knus en modern appartement waar de hond welkom is. Een aanrader. Lees ook: 19x leuke, hondvriendelijke accommodaties in de Harz.

Met de hond wandelen in de Harz bij Oderteich plattegrond
Met de hond wandelen in de Harz bij Oderteich
Met de hond wandelen in de Harz bij Oderteich

Praktische informatie over Oderteich

Oderteich is een groot meer. Je kunt aan de zuidkant gratis parkeren. Er zijn geen faciliteiten onderweg. Je komt alleen af en toe een bankje tegen en een informatiebord. Verdwalen is vrijwel onmogelijk want je loopt om het meer heen en zelfs op de stukken dat je het meer niet kunt zien is er maar één duidelijk pad dat je kunt volgen.

De wandeling rond het meer is ongeveer 4 kilometer lang. Doordat je over verschillende soorten terrein loopt doe je er in totaal ongeveer 1.5 uur tot 2 uur over (in een rustig tempo). De route is absoluut niet geschikt als je slecht ter been bent of met een kinderwagen mee wilt lopen. Denk eraan om poepzakjes mee te nemen, dat wordt namelijk erg gewaardeerd, maar er zijn geen prullenbakken onderweg, hou daar rekening mee.

Er staat nergens aangegeven dat de hond niet los mag, maar we zagen niemand die zijn hond los liet lopen. De meeste mensen doen dit niet vanwege de aanwezige wilde dieren die hier leven. Een deel van het Oderteich meer is beschermd natuurgebied (dit wordt goed aangegeven). Het mag dus wel, maar liever niet. Als je hond gaat zwemmen mag hij natuurlijk wel los.

Met de hond wandelen in de Harz bij Oderteich
Met de hond wandelen in de Harz bij Oderteich
Met de hond wandelen in de Harz bij Oderteich

Met de hond wandelen in de Harz bij Oderteich

Wandelen rond het meer Oderteich is een feestje voor iedereen die van mooie natuur houdt. De hond is hartstikke welkom en doordat de natuur hier zo gevarieerd is, is de wandeling erg leuk om te doen voor je trouwe viervoeter. Je loopt door verschillende soorten bos, langs het meer en over houten vlonders. Geurtjes en mooie uitzichtpunten zijn er in overvloed. Onze hond Neo genoot er zichtbaar van.

Onderweg kom je meerdere kleine stromende beekjes tegen waar de hond even een frisse slok water kan nemen. Wij waren er op een zomerse dag in augustus in de middag (en later ook nog een keer in de avond) en het was toen niet druk. Slechts af en toe kom je iemand tegen. We liepen met de klok mee om het meer heen, maar je kunt de route ook tegen de klok in lopen.

Als je met de klok meeloopt moet je bij het laatste stuk even goed opletten als je een hond met kleine pootjes hebt. Je loopt namelijk over een pad gemaakt van houten planken en op sommige plekken zit er ruimte tussen de planken. Het kan hierdoor gebeuren dat de pootjes van de hond ertussen komen. Ook loop je op het stukje erna op een pad vol kronkelende boomwortels. Voor onze hond (een kooikerhondje) was het goed te doen.

Na de wandeling toe aan een frisse duik in het Oderteich meer? Het is voor mens en dier toegestaan om hier te zwemmen! Ook leuk: net als op andere plekken in de Harz kun je hier een wandelstempel verzamelen. Op deze route is er één halverwege de route vinden. Ze zitten in een rode brievenbus.

Meer weten over deze wandeling? Zie deze site van de Harz.

Op vakantie met de hond in Duitsland? Zie het artikel: 4x leuke vakantieparken in Duitsland met een hondenbungalow! De Harz zit er ook bij.

Met de hond wandelen in de Harz bij Oderteich
Dit is het pad van houten planken waar op sommige stukjes een kleine hondenpoot doorheen zou kunnen gaan.
Met de hond wandelen in de Harz bij Oderteich
Met de hond wandelen in de Harz bij Oderteich
Dit is het punt waar het wandelen over de boomwortels begint.
Met de hond wandelen in de Harz bij Oderteich
Onderweg zijn er beekjes waar de hond uit kan drinken.
Met de hond wandelen in de Harz bij Oderteich
Met de hond wandelen in de Harz bij Oderteich

Lees ook: met de hond naar het Zwarte Woud [allerlei tips]

6 reacties

Esther augustus 23, 2019 - 11:06 PM

Wauw zier er heerlijk uit! Ik zou er meteen op zoek gaan naar een camping en lekker kamperen met mijn 2 honden. Maar wat ontzettend jammer dat ze niet los mogen, ik vind het altijd zo’n genot om ze te zien rennen, snuffelen, dollen, plonzen…Dan is het voor mij helaas geen geschikt wandelgebied.

Reply
Woef Welkom augustus 24, 2019 - 9:28 AM

Dank voor je leuke reactie. Het is niet zo dat het verboden is om je hond hier los te laten. Er staat ook nergens dat je hond hier niet los mag, het is meer iets dat men uit respect voor de natuur niet doet. Je hond hoeft natuurlijk niet aan de lijn te blijven als hij gaat zwemmen en mag best even los op het strandje om te ravotten. Gewoon lekker gaan en van genieten, komt helemaal goed :)

Reply
Yvonne Bakker februari 8, 2022 - 9:07 PM

Super leuk verhaal. Ik ga in juni met mijn kooikerhondje Rembrandt naar de Harz en deze wandeling gaan we zeker doen. Erg leuke site hebben jullie. Heb er al veel gebruik van gemaakt

Reply
Woef Welkom februari 9, 2022 - 9:46 AM

Dag Yvonne, wat leuk om te horen en heel veel plezier alvast in de mooie Harz!

Reply
Lisa oktober 7, 2022 - 2:22 PM

Wat leuk te lezen! Weet jij toevallig of je op alle wandelroutes je hond mee mag nemen?
Groetjes,
Lisa

Reply
Woef Welkom oktober 12, 2022 - 1:39 PM

Hi Lisa, helaas weet ik dat niet. Over het algemeen is Duitsland wel heel makkelijk met de hond. Het kan zijn dat je een beschermd natuurgebied niet in mag, maar dat zien wij vaker in Nederland dan over de grens. Veel plezier!

Reply

laat een reactie achter

connect

©2024 Woef Welkom – All Rights Reserved.