Home buitenland Met de hond naar Engeland [alles wat je moet weten]

Met de hond naar Engeland [alles wat je moet weten]

geschreven door Woef Welkom
26 reacties

Op vakantie met je hond naar Engeland (of om door te reizen naar Schotland of Wales)? Hoe werkt dat precies, wat moet je regelen voor vertrek en welke opties zijn er om de oversteek te maken? In dit artikel leggen we dat allemaal uit.

Huidige regels voor het reizen met de hond naar Engeland

Registratie: EU-dierenpaspoort en chip verplicht.

Inentingen: rabiësinenting (uiterlijk 21 dagen voor de reis).

Lintworm: behandeling tegen lintworm (Echinococcus) met het bestandsdeel praziquantel is ook nodig. Uit te voeren door een dierenarts minimaal 1 dag (24 uur) en maximaal 5 dagen (120 uur) voor het tijdstip van binnenkomst in het Verenigd Koninkrijk. Tijdstip, datum, handtekening en stempel van de dierenarts moeten in het paspoort vermeld staan. Het is aan te raden om de desbetreffende bladzijdes te laten lamineren.

Let op: ga je eerst langer dan 5 dagen in Frankrijk vakantie vieren met de hond, voordat je de oversteek naar Engeland maakt? Dan zul je in Frankrijk een dierenarts moeten bezoeken voor de lintworm behandeling.

In de auto: de hond mag niet los op de achterbank, de hond moet daar in een gordel of in een bench. In de achterbak mag de hond wel los, mits de hond zich achter een rek of opvangnet bevindt.

Verboden hondenrassen:

  • Pitbull terriër
  • Japanse tosa
  • Argentijnse dog
  • Fila brasileiro
  • XL Bully dog (zie deze site voor meer info)

Verklaring invullen? Op verschillende sites staat dat je een zelf ingevulde verklaring moet meenemen, waarin staat dat het dier niet overgaat naar een andere eigenaar. Wij zijn in mei 2023 nog met de hond naar Engeland gegaan en hebben ervaren dat dit formulier NIET nodig is. Er wordt helemaal niet naar gevraagd door de douane.

Lees ook het artikel over het Europees dierenpaspoort voor alles wat je moet weten over dit document.

Bloedtest niet nodig!

Een bloedtest is niet nodig bij een reis van het VK naar de EU. Sinds 9 december 2020 heeft de EU het VK aangewezen als een laagrisicoland voor rabiës. Met een bloedtest toon je aan dat je hond of kat voldoende beschermd is tegen rabiës, maar dit hoeft dus niet meer!

Lees ook: leuke vakantiehuizen aan de Jurassic Coast waar honden welkom zijn

Hoe kun je met de hond naar Engeland reizen

Wil jij met de hond naar Engeland? Er zijn verschillende manieren om de oversteek te maken. Zo gaan er meerdere boten, maar kun je ook via de Eurotunnel/Kanaaltunnel reizen. De Kanaaltunnel is onze favoriete manier.

Lees ook: leuke vakantieparken in Engeland waar honden welkom zijn

Met de hond door de Kanaaltunnel

Je kunt in Calais (Frankrijk) via de Kanaaltunnel met de Eurotunnel Shuttle Service naar Folkestone (Engeland) reizen (sinds mei 2023 heet dit Le Shuttle). Dit is fijn voor de hond, want de rit is kort (slechts 35 minuten) en de hond mag samen met jou in de auto blijven. Voor vertrek kun je de hond uitlaten op een speciaal hondenveldje, dit staat duidelijk aangegeven met een bord waar “walkies” op staat.

Je moet minimaal een uur van tevoren aanwezig zijn om de hond bij een speciale “Pet Reception” in te checken. Je hoeft alleen maar het dierenpaspoort te laten zien aan de medewerker en je mag zelf je hond scannen (je scant zijn chip).

Lees ook: 14x leuke accommodaties in Cornwall waar de hond is toegestaan

In Frankrijk ziet de Pet Reception er zo uit (mei 2023)
In Engeland ziet de Pet Reception er zo uit (mei 2023)

Met de hond per boot naar Engeland

Het is ook mogelijk om op meerdere plaatsen in Nederland, België en Frankrijk de boot te pakken. Honden mogen alleen met bepaalde veerdiensten en via bepaalde havens het land inreizen. Neem hiervoor contact op met de desbetreffende vervoersmaatschappij of kijk op deze website. Honden mogen niet per privéboot ingevoerd worden. Klik hier voor aanbiedingen van DFDS Seaways.

Goed om te weten: de korste route met de boot is die van Calais naar Dover. Je doet er ongeveer 1,5 uur over. Je hond moet in de auto blijven zitten. Ook als je van Duinkerken naar Dover reist moet de hond in de auto blijven zitten.

Lees ook: leuke vakantiehuizen in de Cotswolds waar honden welkom zijn

Met de hond per trein naar Engeland

Het is helaas niet toegestaan om met de hond naar Engeland te reizen per Eurostar trein. Heb je een hulphond? Dan wordt er een uitzondering gemaakt. Voor meer informatie kun je op deze site kijken.

Zie ook deze video van ons op YouTube:

Lees ook:
Met de hond reizen door Schotland
16x leuke vakantiehuizen in de Schotse Hooglanden met je hond
Met de hond naar Schotland: alles wat je moet weten
Met de hond naar Noorwegen [alles wat je moet weten]
Met de hond naar Zweden [alles wat je moet weten]

26 reacties

Ellen Nieuwland april 9, 2019 - 8:58 AM

Dit is hele nuttige informatie, dank u wel!
Wij nemen onze Roxy deze zomer mee naar Schotland, dus wij zijn heel benieuwd hoe de Brexit gaat uitpakken.
En, als een goede, koppige Engelse bulldog betaamt, had de rabiësinenting niet goed gepakt, dus het moest nog een keer met alle gevolgen van dien. Nu maar hopen dat het goed is gegaan…

Reply
Woef Welkom april 9, 2019 - 9:09 AM

Dankje Ellen, fijn om te horen. Ontzettend veel plezier in het prachtige Schotland! Mocht je nog Schotlandverhalen willen lezen, neem dan een kijkje op http://www.mapofjoy.nl (mijn andere website). Ik ben al 4x in Schotland geweest en heb er veel over geschreven.

Reply
Sylvia juni 25, 2019 - 9:00 PM

Blij dat deze infoermatie er is. Heb ik een vraag over de vaccinatie tav de rabies. Onze JR is gevaccineerd er daarvan zijn de titers bepaald en die zijn nu ok. Heb ik alle jaren de hond een herhaal vaccinatie gegeven om de titers ge- up date te houden. Nu ben ik er achter gekomen dat eenmaal titer dit voor de rest van haar hondenleven OK is. Moet ik nu toch pers’e iedere vakantie om een herhaal vaccinatie vd Rabies als wij naar de UK gaan? Is dit omdat Engeland dit wil, of is het ( sorry dat ik dit zeg) een verdien model voor dierenartsen? Wij zeilen en mogen haar niet op onze boot inklaren maar wel via de Ferry. Daarna is Engeland voor ons geen probleem meer , behalve de Kanaaleilnden zijn niet aan te zeilen vanwege de hond. Kunt u mij wegwijsmaken hierin? Alvast bedankt, met vriendelijke groet, Sylvia Kraak

Reply
Woef Welkom juni 25, 2019 - 9:55 PM

Hoi Sylvia. Het gaat hier om wat de lokale authoriteiten willen. Ik vind je verhaal niet helemaal duidelijk, maar ik zou het absoluut overleggen met een dierenarts of je de juiste handelingen al hebt verricht en over de juiste papieren beschikt. Veel plezier alvast tijdens je aankomende reizen.

Reply
MJ brust juli 11, 2020 - 10:10 AM

Wij zijn dec, 2018 van Amerika naar Engeland verhuisd. In 2019 van Engeland naar Nederland. Uiteraard met een geldig pet paspoort. Nu willen wij naar onze dochter in wales. Op het pet paspoort blijkt rabies verlopen, maar ik heb nog een bewijs dat onze hond in 2018 een rabues shot kreeg. Dat 3 jaar geldig is.mijn vraag is of ik daar ook mee mag reizen.

Reply
Woef Welkom juli 11, 2020 - 3:59 PM

Goeiedag, je kunt het beste hierover met je dierenarts overleggen. Hij of zij weet het beste wat je kunt doen. Ik denk eerlijk gezegd dat je een geldige datum IN het dierenpaspoort nodig hebt. Fijne reis alvast, Wales is prachtig!

Reply
Liesbeth mei 5, 2022 - 4:56 PM

Wij zijn van plan om met de camper volgend jaar via Engeland naar Ierland te gaan en we willen de hond graag mee. Is binnen 5 dagen na een wormbehandeling aankomen in Engeland voldoende en kunnen we dan rustig doorreizen naar Ierland? Of moeten we binnen 5 dagen daadwerkelijk in Ierland zijn?

Reply
Woef Welkom mei 6, 2022 - 9:43 AM

Dag Liesbeth, wat een geweldig plan! Je kunt het beste contact opnemen met je dierenarts, die weten altijd precies wat de huidige regels zijn.

Reply
Sietske juni 3, 2022 - 10:04 AM

Hallo, wij willen met onze zeilboot naar Engeland. Een van ons rijdt met de auto om zo met onze hond Engeland binnen te komen. Krijgen we in Engeland een bewijs dat ze op de juiste wijze het land binnen is gekomen, zodat we daarna ook met haar kunnen gaan varen en diverse havens kunnen aandoen?

Reply
Woef Welkom juni 6, 2022 - 4:09 PM

Daar heb ik helaas geen antwoord op, misschien dat jullie dierenarts raad weet? Heel veel plezier alvast!

Reply
Petra augustus 1, 2022 - 5:12 PM

Hi,
ik heb een Engelse Stafford. Je zou denken dat hij gezien zijn achtergrond welkom is in Engeland. Toch ben ik bang dat hij te veel ‘lijkt’ op een pitbull voor een niet-kenner van dit ras (al zijn het heel verschillende hondenrassen, maar oke). Heeft iemand hier ervaring mee?

Reply
18x leuke, bijzondere accommodaties in Cornwall - Map of Joy oktober 29, 2022 - 5:01 PM

[…] Lees ook: met je hond naar Engeland na de Brexit. […]

Reply
Edgar maart 15, 2023 - 5:11 PM

Op de zelfingevulde verklaring (zie boven nodig voor de reis naar Schotland) moet een Animal health certificate number ingevuld worden. Betekend dit dus dat ik zo’n certificaat wel nodig heb? Dit is een beetje verwarrend want ik begreep eerder dat dit niet nodig zou zijn?

Reply
Woef Welkom maart 16, 2023 - 2:47 PM

Dag Edgar, dank voor je vraag. Ik heb het even uitgezocht, want ik snap de verwarring. Op https://www.gov.uk/bring-pet-to-great-britain staat dat een pet passport or health certificate nodig is. Je moet dus 1 van deze 2 hebben.

Reply
Nicolette Dekker mei 10, 2023 - 3:53 PM

Wij vertrekken binnenkort naar de UK met onze honden.
Nu heeft 1 hond speciaal voor nodig.
Weten jullie of ik dit mee naar de UK mag nemen vanuit Nederland.
Bedankt alvast

Reply
Woef Welkom mei 24, 2023 - 1:20 PM

Dat weten wij helaas niet, maar je dierenarts weet dat vast wel. Veel plezier alvast!

Reply
11x de leukste steden in Engeland die je gezien wilt hebben - Map of Joy april 29, 2023 - 11:22 AM

[…] meer leuke te doen tips in Windsor]– 19x leuke, bijzondere accommodaties in Cornwall– met de hond naar Engeland [alles wat je moet weten] (op mijn andere website Woef […]

Reply
Dagmar mei 21, 2023 - 1:51 PM

Hoi, Wij willen met hond naar engeland, maar eerst een week naar Frankrijk. Hoe doe ik dat met dat bewijs, max 5 dagen voor inreizen? Moet ik dan naar een Franse dierenarts , want ik kan niet naar mijn eigen dierenarts binnen die 5 dagen?

Reply
Woef Welkom mei 24, 2023 - 1:17 PM

Je zult inderdaad naar een dierenarts in Frankrijk moeten gaan.

Reply
Josien juni 26, 2023 - 1:57 PM

Weet iemand of ze echt heel streng zijn omtrent de rabiësvaccinatie bij de shuttle? Onze hond is net te laat geënt. Zou men daar heel moeilijk over doen?

Reply
Woef Welkom juni 27, 2023 - 10:15 AM

Wij raden aan het er niet op te wagen. Ze zijn namelijk ook heel streng wat betreft de ontworming en hoe dit in het paspoort staat vermeld. Als daar bijvoorbeeld geen tijdstip bijstaat kom je de grens al niet over.

Reply
Wim Stout juli 13, 2023 - 10:39 PM

Boete of straf voor overtreding?
Wij varen eerdaags met eigen boot naar de kanaaleilanden en de UK. Onze hond met de ferry “invoeren” is onmogelijk dus zijn we van plan met hond en hondenpaspoort, voorzien van de verplichte vaccinaties, gewoon naar Engeland te varen en de hond daar niet (!) te laten registreren. We realiseren ons dat we dan in overtreding zijn en’ vragen ons af wat de boete of straf zal zijn mochten we betrapt worden.
Heeft iemand daar ervaring mee of kennis over ? Wim Stout

Reply
Es juli 28, 2023 - 1:25 PM

Heb je terug vanuit Engeland naar Nederland ook nog weer iets nodig qua inentingen of wormkuur voor de hond?? Per boot gaan we terug

Reply
Woef Welkom augustus 2, 2023 - 11:05 AM

Goeie vraag. Je reist met dezelfde papieren terug en hoeft dus niets extra’s te doen.

Reply
Marianne Kilsdonk augustus 29, 2023 - 7:50 PM

Ik zou aan de mogelijkheden om per boot naar Engeland te varen nog toe willen voegen de optie om met P&O ferriet van Calais naar Dover te varen en gebruik te maken van de doglounge. Die is er tegenwoordig en voor onze lab-beagle was dat heel goed te doen.

Reply
Woef Welkom augustus 30, 2023 - 12:34 PM

Wat een goeie tip, dankjewel Marianne!

Reply

laat een reactie achter

connect

©2024 Woef Welkom – All Rights Reserved.