Home buitenland Met de hond op vakantie naar Zwitserland: onze ervaringen en tips

Met de hond op vakantie naar Zwitserland: onze ervaringen en tips

geschreven door Woef Welkom
23 reacties

Knusse dorpjes, groene heuvels, koeien met grote bellen om hun nek en overal waar je kijkt bergen. Niet zo gek dat Zwitserland populair is als vakantiebestemming. Op vakantie met je hond naar Zwitserland? We bezochten met onze hond Neo begin mei het kanton Bern, dat centraal in het land gelegen is. In dit artikel delen we onze ervaringen en vertellen hoe Woef Welkom Zwitserland is.

Meer zien van deze reis? Neem een kijkje op ons travelblog Map of Joy.

vakantie met hond Zwitserland - Woef Welkom

Verblijven in Innertkirchen

We wilden graag verblijven in een vakantiehuis, zodat we lekker de ruimte hadden en zelf konden koken. We kozen voor het dorpje Innertkirchen in het Hasli dal. Een klein dorpje met maar weinig inwoners, centraal gelegen en natuurrijk. Helaas is het huis waar wij toen verbleven niet meer beschikbaar, je kunt via deze link allerlei alternatieven vinden.

Lees ook: 17x leuke vakantiehuizen in Zwitserland waar honden welkom zijn

Chalet Hasli, Innertkirchen, hond mee op vakantie Zwitserland - Woef Welkom

Tip: onderweg ergens verblijven? Wij kozen voor het Plaza Inn hotel net buiten het centrum van Karlsruhe in Duitsland. De kamers zijn modern en voorzien van goeie bedden en een goeie badkamer. Klik hier voor meer informatie en om te boeken.

Lees hier wat de regels voor honden zijn in Zwitserland en de landen waar je doorheen reist.

Speciale prullenbakken voor hondendrollen

Het viel ons gelijk op: overal in Zwitserland staan speciale prullenbakken voor hondendrollen. Aan de zijkant van de bakken kun je een zakje pakken. Ideaal! Wat ons ook opviel was hoe schoon het is in Zwitserland; iedereen gooit netjes zijn rommel in de prullenbak.

Vakantie Zwitserland met hond - Woef Welkom

Mee naar watervallen

De maand mei is perfect als je nog de laatste resten sneeuw wilt zien, maar ook als je gek bent op watervallen. Ondanks dat we een week lang prachtig weer hadden met maar een enkele regenbui klaterde er werkelijk op ongelooflijk veel plekken prachtige watervallen langs de bergen naar beneden. Hoogtepunt was het dorpje Lauterbrunnen waar je op een klein oppervlak maar liefst 72(!) watervallen ziet.

Neo mocht overal komen, behalve bij de Trümmelbachwatervallen. Deze zouden niet veilig zijn voor een hond, dus die hebben we dan ook overgeslagen. Waar honden wel mee naartoe mogen is de Giessbachwaterval, vlakbij Brienz. Via een mooi aangelegd pad kun je de waterval goed zien. De omgeving van de waterval is bosrijk en hier mogen honden overal aan de lijn en zelfs los meelopen. Ook hier staan speciale prullenbakken met poepzakjes.

Meer tips voor een vakantie naar Lauterbrunnen? Zie mijn andere website met het artikel: Vakantietips Lauterbrunnen [droombestemming in Zwitserland].

Giessbachfalle, vakantie met hond Zwitserland - Woef Welkom


De Giessbachfalle.

Lauterbrunnen, vakantie met hond Zwitserland - Woef Welkom


In Lauterbrunnen.

Worstjes braden in de natuur

Wat we ook geweldig vonden: op veel mooie plekken mag je een vuurtje stoken. Meestal staat er een hutje met brandhout bij en ligt er zelfs een rooster waar je vlees en groente op kunt leggen. Worstjes braden en ter plekke opsmikkelen; Neo vond het prachtig.

vakantie met hond Zwitserland - Woef Welkom

Ontdek hier handige producten en tips voor je hond mee in de auto.

Wandelen in Kandersteg

Als je gek bent op wandelen dan is dit een perfecte regio voor jou. Er zijn ontzettend veel hikingtrails tussen de bergen aangelegd voor verschillende typen wandelaars. Wij besloten een hike te maken in het dorpje Kandersteg. We sloegen het eerste stuk dat stijl omhoog gaat, en dus eigenlijk niet te doen is voor een hond, over door de gondel te nemen. Ook hier was het geen enkel probleem om de hond (gratis) mee te nemen. De gondel is afgesloten en dus geheel veilig.

Na zeven minuten stap je uit en is het uitzicht over Kandersteg betoverend! Je kunt hier wandelen naar het Oeschinensee meer. Een meer zó blauw, ingeklemd door bergen, oogstrelend. Aan het meer is een strandje waar meerdere mensen hun hond vrij lieten rennen en ook mogen honden hier lekker zwemmen. Op de wandelroute mag je hond ook los.

Kandersteg, vakantie met hond Zwitserland - Woef Welkom

Bezoek aan de stad Thun

Roadtrippen door deze regio is een feestje. Eén van de mooiste stukjes is rond het Thunersee meer. We maakten een stop in de stad Thun waar we door het oude stadscentrum wandelde. Ook hier zijn honden welkom.

Je kunt gerust een terrasje pakken en we zagen zelfs op meerdere plekken bakken water voor honden staan. We kwamen meerdere mensen met honden tegen en ook in deze stad staan speciale vuilnisbakken met poepzakjes.

Thun, vakantie met hond Zwitserland - Woef Welkom

Wandelen door kloof Aareschlucht

Eén van de mooiste en leukste dingen die we hebben gedaan is wandelen door de kloof Aareschlucht. Een kloof uitgesleten door de rivier de Aare. Aan de zijkant is een hoog wandelpad aangelegd en loop je deels door grotten. De lengte van de kloof is 1400 meter. Waanzinnig! De hond mag gratis mee. Het wandelpad is voorzien van een hek, dus de hond kan niet in de kloof vallen.

Aareschlucht, vakantie met hond Zwitserland - Woef Welkom
Aareschlucht, vakantie met hond Zwitserland - Woef Welkom

Hoe Woef Welkom is Zwitserland?

Het heeft onze verwachtingen overtroffen! We hebben nergens een bordje gezien dat toegang voor honden ontzegde, er waren speciale prullenbakken, de hond mag meestal gratis mee een gondel in of een bijzondere plek bezoeken etc. Wij raden een vakantie naar Zwitserland met de hond dan ook zeker aan.

Lees ook: Hond mee op wintersport? Bij deze leuke vakantieparken is de hond welkom.

vakantie met hond Zwitserland - Woef Welkom

23 reacties

Tinne februari 18, 2020 - 9:47 PM

Leuk jij ervaring te lezen. Als ik op de link van het huis klik kom ik op een huis voor 14 personen. Klopt dit wel?
Grappig dat ik als eerste op jullie pagina terecht kom want wij willen naar Zwitserland met onze kooiker Noa:)

Reply
Woef Welkom februari 19, 2020 - 10:16 AM

Hoi Tinne, wat leuk dat je ook met je kooiker naar Zwitserland wilt. Het huis heeft plek voor in totaal 14 personen, maar wij verbleven er in één slaapkamer met 2 personen en 1 hond (de rest van het huis bleef leeg). Wat jij wil.

Reply
Sofie juni 8, 2022 - 3:42 PM

Beste, ik overweeg om deze zomer met onze golden retriever ook naar deze regio te gaan, dit artikel is heel interessant, dankjewel. Als we bijvoorbeeld naar Lauterbrunnen zouden gaan, is dit een “daguitstap”? Is het de bedoeling dat je daar 1 dag gaat rondwandelen? Is het duidelijk waar je kan wandelen enzo? Bedankt voor de info.

Reply
Woef Welkom juni 8, 2022 - 3:54 PM

Dag Sofie. Dat ligt er natuurlijk helemaal aan of je daar verblijft of hoelang je in de auto wilt zitten. Wij zijn er een paar uur geweest en vonden dat voldoende. Waar je kunt wandelen staat inderdaad aangegeven.

Reply
Benjamin juni 10, 2022 - 9:22 PM

Wat leuk om te lezen. Wij gaan ook met onze hond (Duitse staande korthaar) naar Innertkirchen (Camping Grund). We vroegen ons nog af of er ergens nog muilkorf verplichting is. In kabelbanen, liften, trein? Weet je dat?

Reply
Woef Welkom juni 11, 2022 - 9:49 AM

Wat leuk! Toen wij er waren was dat niet zo en ik heb net even gegoogled en zie eigenlijk nergens dat een muilkorf een verplichting is. Ik raad je toch aan om er voor de zekerheid 1 mee te nemen, dan kom je niet voor verrassingen te staan. Veel plezier!

Reply
Claudia augustus 13, 2022 - 9:55 PM

Benjamin, Zijn jullie inmiddels naar Zwitserland geweest met de hond? Nog tips voor dit gebied en de hond? Alvast bedankt.

Reply
Benjamin en Caroline maart 19, 2023 - 1:59 PM

Dag Claudia, we zien nu pas je vraag. Heel suf, sorry. Maar wij hebben 2,5 week heerlijk vakantie gehad met de hond. Innertkirchen en Evolene. Onze hond was nog een pup van 8 maanden dus wat beperkt. Ze heeft in diverse kabelbanen gezeten, treintje, lekker gewandeld. We hebben de niet al te drukke plekken opgezocht. Het was heel warm dus vaak al vroeg gewandeld. Wij gaan deze zomer terug! Vooral de kleine kabines waren fijn, zelfbediening en geen andere mensen!

Reply
sander augustus 7, 2022 - 8:53 PM

De laatste 2 foto’s, waar heb jij die gemaakt? Is dat bij de Oeschinsensee?

Reply
Woef Welkom augustus 9, 2022 - 9:33 AM

Nee, zoals vermeld bij kloof Aareschlucht.

Reply
Ronnie Evers september 3, 2022 - 9:07 PM

Hoi
Vraagje in welke periode van mei ben jij gegaan

Reply
Woef Welkom september 4, 2022 - 3:15 PM

Wij waren er volgens mij derde week van mei, maar het is alweer een paar jaar geleden, dus ik weet het niet zeker.

Reply
Rowan februari 12, 2023 - 4:39 PM

Beste,
Vraagje, Mag een hond gewoon in de kofferbak meereizen, zonder in een extra bench te zitten? Leuk om jullie ervaringen te lezen!

Reply
Woef Welkom februari 13, 2023 - 11:13 AM

Zover wij weten zijn er geen aanvullende regels over bekend, dus zou het mogen. Wij hebben de hond altijd op de achterbank, dus hebben er zelf geen ervaring mee. Veel plezier alvast!

Reply
Laura mei 1, 2023 - 8:08 PM

Hallo

Wij gaan in de vakantie naar bern is het daar ook zo hondvriendelijk ?
En mogen honden ook op de trams ?

Reply
Woef Welkom mei 3, 2023 - 9:43 AM

Wat leuk dat jullie met de hond naar Bern gaan. Helaas weten wij niet of ze daar in de trams mogen, maar we denken van wel. Je kunt voor de zekerheid een muilkorf/snuitje meenemen daarvoor.

Reply
Annet juli 7, 2023 - 11:55 AM

Hallo leuk om jullie info te lezen. Wij zijn op dit moment in Unterseen met onze Australien Shepherd van 10 maanden. Vraagje, mag de hond ook in een van de twee meren zwemmen?

Reply
Woef Welkom juli 14, 2023 - 1:29 PM

Dat weten wij helaas niet. Veel plezier!

Reply
Edward van Gelooven juli 8, 2023 - 12:47 PM

Wij gaan binnenkort ook naar Zwitserland met onze labradoodles, is een muilkorf verplicht in de kabelbaan?

Reply
Woef Welkom juli 14, 2023 - 1:28 PM

Toen wij er waren was dit niet het geval, maar dat is alweer een tijdje geleden.

Reply
Anita april 24, 2024 - 3:50 PM

Hi,

Ik reis met mijn hond Ana naar Italië en doorkruis Zwitserland. Nu is Ana een zwerfhond uit Portugal, een lieve mix met een fluffy hoofd en lichaam, maar ze mist haar staart. Geen idee of die ooit geknipt is, daar kom je nooit meer achter. Zwitserland heeft daar een regel over en ik heb geen zin om aan de grens in de problemen te komen. Hebben jullie daar tips over of ervaringen? bedankt alvast.

Reply
Woef Welkom april 25, 2024 - 8:27 AM

Ik zou het even aan je dierenarts vragen, die weet vast hoe het zit. Veel plezier alvast!

Reply
Anita april 25, 2024 - 8:43 AM

Die zeggen hetzelfde, een hond zonder staart geeft problemen, maar ik hoopte iemand te treffen met ervaring hiermee. Nu zijn er gelukkig vrijwel geen honden meer zonder staart, maar ik dacht… wie niet waagt…

Ik ga toch maar een andere weg uitstippelen om in Italië te komen, dan maar wat langer rijden.

Bedankt

Reply

laat een reactie achter

connect

©2024 Woef Welkom – All Rights Reserved.