Home dagje uit Hond mee naar Texel op vakantie [al onze tips]

Hond mee naar Texel op vakantie [al onze tips]

geschreven door Woef Welkom
6 reacties

Als we in Nederland één plek mogen aanwijzen waar je het allerbest en -leukst op vakantie met je hond kunt dan zeggen wij van Woef Welkom: Texel! Het is een waar hondenparadijsje te noemen waar ze heerlijk de vrijheid hebben. Rennen langs de vloedlijn, struinen door de bossen en lekker neerploffen bij een strandtent voor iets lekkers. En de accommodaties zijn óók hartstikke leuk en hondvriendelijk. In dit artikel over met de hond mee naar Texel op vakantie [al onze tips] delen we alles wat je moet weten.

Lees ook: Heerlijke vakantieparken op Texel waar de hond mee mag

De hond mee op de boot naar Texel

Hond mee naar Texel op vakantie? Texel bereik je alleen via een boot (ferry) van Teso vanaf Den Helder. Je doet er slechts 20 minuten over. Je kunt als voetganger aan boord stappen, maar ook met je auto of met je fiets. Als voetganger betaal je € 2,50. Ben je met de fiets dan kost een kaartje € 5,-. Per auto betaal je een tarief vanaf € 25,-. Voor een hond betaal je NIETS extra. De hond mag in de auto blijven zitten, maar ook aangelijnd mee het dek op. Tickets kun je makkelijk online reserveren op de website van Teso.

Met de hond naar het strand op Texel

Onze ervaring is dat op Texel over het algemeen niet zo moeilijk gedaan wordt over het meenemen van je trouwe viervoeter en dat je deze zelfs los mag laten lopen op het strand. Ook in het hoogseizoen! Alleen daarom al is het zó leuk om je hond mee naar Texel op vakantie te nemen. Wil je precies weten hoe het zit? Download hier de zogenaamde Texel hondenflyer.

Ons favoriete strand is die in het uiterste noorden bij paal 33. Een heerlijk gemoedelijk strandje, weg van de massa waar je helemaal naar de vuurtoren kunt lopen en weer terug. En met de hond neerstrijken bij strandpaviljoen Kaap Noord is de kers op de taart.

Lees ook: 25x de leukste dingen om te doen op Texel

Het strand in het noorden van Texel
Het strand in het noorden van Texel

Strandtenten op Texel waar honden welkom zijn

Kaap Noord is dus onze favoriet. Deze heeft zelfs een “honden drinkbar” op het terras klaar staan om de zanderige snoeten hun dorst te lessen. Met uitzicht op Vlieland zet je hier je tanden in een stuk appeltaart of trakteer je jezelf op een lekkere lunch of uitgebreid diner.

Hond mee naar Texel [al onze tips]
Strandpaviljoen Kaap Noord

Een stukje verderop op dit strand in het noorden (bijna naast de vuurtoren) vind je strandtent Faro 2. Ook dit is een fijne plek om te genieten van zon, zee, strand en allerlei lekkers en ook hier is de hond hartstikke welkom. Er staan waterbakken op het terras. In de avond kun je hier de zon in de zee zien zakken.

Hond mee naar Texel [al onze tips]
Strandpaviljoen Faro 2

In het zuidwesten van Texel komen wij graag bij Strandpaviljoen Paal 9 Wij komen hier al jaren en zijn blij dat ze het terras met vol zicht op zee hebben vergroot. Je kunt hier met je hond plaatsnemen aan een tafeltje of op een grote loungebank. En de hond, die mag gewoon lekker op schoot of óp de bank liggen. Ook hier staan waterbakken klaar.

Hond mee naar Texel [al onze tips]
Strandpaviljoen Paal 9
Hond mee naar Texel [al onze tips]
Strandpaviljoen Paal 9

Iets verder richting naar het noorden gaan wij graag naar Strandpaviljoen Paal 17. Hier heb je in het hoogseizoen de keuze uit twee paviljoens waar je met je hond kunt genieten van het strand en de zee. Paviljoen Aan zee is het hele jaar door open en Paviljoen Zomers is open van Pasen tot begin oktober. Let op: honden zijn welkom tot 17 uur!

Bij Aan zee zit je op een hoger gelegen terras aan een tafel of op loungebanken en bij Zomers heb je ook de mogelijkheid om op een bank óp het strand plaats te nemen, wat voor de hond extra leuk is. Voor welke je ook kiest; ook hier staan waterbakken klaar!

Hond mee naar Texel [al onze tips]
Strandpaviljoen Paal 17, Zomers.

Wandelen op Texel met hond

Op Texel kun je volop wandelen. Over het strand, door de duinen, velden vol heide én het bos. De hond is vrijwel overal welkom. Door de aanwezige natuur moet je er alleen wel rekening mee houden dat de hond bijna overal aangelijnd moet blijven. Dit ter bescherming van onder andere broedende vogels.

Ons favoriete strand om over te wandelen op Texel is die (zoals hierboven al genoemd) in het uiterste noorden bij Paal 33 in De Cocksdorp.

Een boswandeling maken op Texel met de hond? Ja dat kan, en hoe! In Het Dennenbos kun je heerlijk wandelen. Eind 19e-eeuw werd het bos aangelegd met dennenbomen, maar inmiddels zijn er ook loofbomen te vinden, waardoor het een mooi, gevarieerd bos is geworden.

In het zuiden van Het Dennenbos mag de hond los in de rest van het gebied moet de hond aangelijnd blijven. Je kunt hier urenlang wandelen! Doen: neem een pauze bij Bospaviljoen ’t Turfveld. Hier kun je een kop koffie of thee met iets lekkers halen en op het terras staan waterbakken voor de hond.

Lees ook: 7x wandelen op Texel met de hond

Hond mee naar Texel [al onze tips]
Hond mee naar Texel [al onze tips]
Bij Bospaviljoen ’t Turfveld.

Ook in de schitterende Sluftervallei (het bekendste natuurgebied van het eiland) mag de hond aangelijnd mee! Het is een grote kweldervlakte tussen twee zanddijken in. Het bijzondere is dat deze kwelder aan de Noordzeekust ligt. Kreken met zout water stromen dwars door het gebied. Er groeien alleen planten die zout water kunnen verdragen. Klik hier voor meer informatie over de makkelijke wandeling Het Familiepad.

Hond mee naar Texel [al onze tips]

Wil je een wandeling maken die je gevarieerde natuur laat zien? De Ploegelanden is een mooi gebied met een waterplas, verschillende soorten bos, een heide én een kudde Schotse Hooglanders! Terwijl je hier wandelt moet je uitkijken voor deze grote grazers, want ze kunnen zo ineens van achter een boom opduiken. Ook kom je een vogelkijkscherm tegen, dus neem je verrekijker mee, want er is genoeg te zien hier. De hond mag aangelijnd mee. Kijk hier voor een wandelroute door De Ploegelanden.

Hond mee naar Texel [al onze tips]
In de Ploegelanden. Oog in oog met een Schotse hooglander!

Een mooie wandeling maken met de hond in het zuidwesten van Texel? Kies voor De Bollekamer, waar je een beetje een safarigevoel krijgt. Je kunt er namelijk Schotse hooglanders en Exmoorpony’s tegenkomen! Zie deze website voor meer informatie.

Hond mee naar Texel [al onze tips]
Exmoorpony’s in de Bollekamer van Texel

Het is een prachtig duingebied met brede valleien die veelal met duinheide zijn begroeid. Vooral in de nazomer is het hier prachtig, want dat bloeit de heide volop. Ook kun je hier in het landschap een bunker zien. De hond mag aangelijnd mee. Kijk hier voor meer informatie.

Bij het Vakantiepark De Krim in De Cocksdorp kun je de wandeling “Het Hanepad” lopen, ook wel als Hanenplaswandeling aangegeven. Deze loopt grotendeels door het duinlandschap heen. Je kunt hier weer veel verschillende vogels zien, vooral de fazant, die door de duinen hupst, is een opvallende verschijning. Ook de waterlelies in het water zijn prachtig om te zien in de lente en de zomer. De hond mag aangelijnd mee.

Met de hond naar Vakantiepark De Krim [onze ervaring]
Het Hanepad

Nog een bijzondere wandeling door de natuur van Texel maken? Kies voor deze wandeling van Staatsbosbeheer. Je loopt door natte duinvalleien (die je aan de sahara doen denken) op de Hors op Texel, vol bijzondere planten als de vleeskleurige orchis. De hond mag aangelijnd mee.

Lees ook: De leukste vakantieparken aan de kust waar honden welkom zijn (33 stuks!)

Vakantiehuisjes op Texel met hond

Met stip onze favoriet op Texel om te verblijven met een hond is Vakantiepark de Krim in De Cocksdorp, vlak bij het strand in het noorden waar de hond altijd los mag lopen. Op dit vakantiepark heb je veel keuze uit allerlei bungalows, chalets en kampeerplaatsen. Achter de receptie vind je een speciale dogwash. Mocht je hond vies zijn geworden van het ravotten in het zand en de zee, dan kun je hem hier weer lekker schoonwassen. Klik hier voor meer informatie en om te boeken.

Wij verbleven er in een vakantiehuisje met een omheinde tuin. Benieuwd hoe dat beviel? Lees ook: met de hond naar Vakantiepark De Krim [onze ervaring]

Ook een aanrader: Landal Beach Park Texel, waar je 144 vrijstaande villa’s vindt. Je kunt vissen vlak voor de deur, zonnen op je eigen omheinde terras en voor de kinderen is er een speeltuin. Je villa ligt vlakbij De Koog, een echt vakantiedorp met een bijzondere sfeer. Ook zijn heerlijke stranden aan de Waddenzee en Noordzee, natuurgebieden, duinen en bos binnen handbereik. Klik hier voor meer informatie en om te boeken.

Bij Landal Villapark Vogelmient op Texel is je hond ook welkom. Slechts een kleine bosrand scheidt de villa waar je in verblijft van de Texelse kust. Aan de andere kant van het vakantiepark loop je zó het gezellige dorpje De Koog in. Wandelen en fietsen kan in één van de vele natuurgebieden op het eiland om vervolgens heerlijk na te genieten in je vrijstaande verblijf, voorzien van alle comfort. Klik hier voor meer informatie en om te boeken.

Middenin de prachtige duinen van Texel verblijven met je hond? Op Landal Sluftervallei geniet je met de haren in de wind van de mooiste wandelingen. Het park grenst aan Natuurgebied De Slufter en de Eierlandsche Duinen. Ontdek alleen of met een natuurgids wie de bewoners zijn van deze gebieden en welke planten en struiken hier groeien. Klik hier voor meer informatie en om te boeken.

Liever naar een hotel? Kies dan voor Prins Hendrik Texel. Niet alleen in de leuke kamers is je hond welkom, ook in het restaurant. Er ligt zelfs een traktatie voor je hond klaar! Klik hier voor meer informatie en om te boeken.

Lees ook: 8x leuke vakantieparken op de Waddeneilanden waar honden welkom zijn

Met de hond naar Vakantiepark De Krim [onze ervaring]
Met onze hond in Vakantiepark De Krim

6 reacties

Fabienne Hoche juli 30, 2020 - 9:17 PM

Geweldig mooi gelegen Mooi stuk strand voor mensen die willen reizen en genieten met hun schatjes zeker aan te raden aan ieder die met hun dieren wil genieten van een fijne vakantie 🙏🙏🙏

Reply
Woef Welkom juli 31, 2020 - 5:38 PM

Dankjewel voor je leuke reactie!

Reply
Linda augustus 17, 2020 - 9:45 PM

Dank voor de fijne tips, wat leuk dat je ook een Kooiker hebt! 🐾

Reply
Woef Welkom augustus 18, 2020 - 3:42 PM

Graag gedaan, poot van onze kooiker Neo.

Reply
Mariska april 24, 2024 - 8:06 AM

Bij het paviljoen paal 17 zijn honden na 17u niet meer welkom. Overdag wel.
Nog een tip: is je hond niet zo’n held op het strand door de golven zoek dan bij Oudeschild het Ceresstrandje of het Waddenstrandje op achter de dijk bij de waddenzeekant. officieel moeten ze aangelijnd zijn daar. onze hond durft daar wel te water. Wandelen op de groene paadjes op de Hogeberg tussen Den Burg en Oudeschild is ook prachtig!

Reply
Woef Welkom april 24, 2024 - 12:39 PM

Wat leuk deze tips Mariska, veel dank!

Reply

laat een reactie achter

connect

©2024 Woef Welkom – All Rights Reserved.