Home dagje uit Hondenlosloopgebied en natte neuzenroute Het Leesten

Hondenlosloopgebied en natte neuzenroute Het Leesten

geschreven door Woef Welkom
14 reacties

Lekker wandelen met de hond zonder dat je je zorgen hoeft te maken over of de hond is toegestaan, of de hond los mag of dat de hond kan ontsnappen? Het Leesten, ook wel bekend als Het Leesterbos, is een echt hondenbos met een hondenlosloopgebied en een natte neuzenroute. Wij testte het uit met onze hond Neo. In dit artikel onze ervaring met hondenlosloopgebied en natte neuzenroute Het Leesten.

Lees ook: 7x de leukste hondenlosloopgebieden op de Veluwe

Het Leesten, hondenlosloopbos, route, kaart

Kaartje gemaakt door Staatsbosbeheer.

Het Leesten hondenbos

Het Leesten hondenbos bevindt zich in Ugchelen, op de Ugchelse Berg op de Veluwe. Dit is in de buurt van Apeldoorn. Het is makkelijk te vinden en goed bereikbaar. Je kunt gratis parkeren en loopt vanaf het parkeerterrein zo het omheinde hondenbos in. Dit is een natuurgebied van 10 ha dat officieel een hondenlosloopgebied is.

Het is een prachtig, gevarieerd bos met verschillende wandelpaden en bomen en planten. Neo vond het een heerlijk gebied, waar je kunt klauteren op boomstammen, rennen door de modder en kunt ravotten met andere honden. Grootste troef: het is omheind, dus je hond kan het gebied niet verlaten.

Het Leesten, hondenbos - Woef Welkom


De natte neuzenroute

Naast dit hondenbos is er nog een gemarkeerde natte neuzen route. Deze route kun je starten vanaf de parkeerplaats en is 3,1 km lang (hij loopt deels door het hondenbos). Goed te volgen via de groene paaltjes met een witte hond erop.

Deze natte neuzenroute is onlangs vernieuwd door Staatsbosbeheer. De route loopt nu zowel met de klok mee als tegen de klok in, waardoor je de natte neuzenroute dus in twee richtingen kunt lopen. De hond mag los op de natte neuzenroute, maar dient op korte afstand en onder controle te blijven.

Lees ook: de leukste hondenlosloopgebieden in Nederland op een rij

Natte neuzenroute, Het Leesten - Woef Welkom
Het Leesten, hondenbos - Woef Welkom

Nog meer wandelen

Buiten het hondenbos en de natte neuzenroute mag je ook wandelen met de hond, maar daar moet de hond wel aan de lijn. Dit is om de dieren die in het gebied leven niet te storen. Ook dit gebied is erg mooi en zeker de moeite waard om te bezoeken. Er is een stuk heide waar je doorheen kunt wandelen dat een lust voor het oog is. Het gebied is niet enorm groot, na een wandeling van ongeveer een uur heb je het meeste wel gezien.

Het Leesten, hondenbos - Woef Welkom

Met de hond naar Bospaviljoen ’t Leesten

Na de wandeling samen een terrasje pakken? Woef Welkom is ook een grote fan van Bospaviljoen ’t Leesten, dat je naast de grote parkeerplaats vindt. Op het grote terras heb je mooi uitzicht op de natuur. Als wij er zijn zit het terras altijd goed vol met vrolijke, kwispelende honden, die hartstikke welkom zijn. Je kunt er zelfs hondenkoekjes kopen. Het is de hele week door geopend voor lunch, diner of een koffie met taart.

Met de hond overnachten op de Veluwe?

Extra lang van de prachtige Veluwe genieten genieten met je hond? Kies dan voor een overnachting op een plek waar je hond net zo welkom is als jij. We hebben verschillende tips voor je verzameld. Zie hondvriendelijke Natuurhuisjes op de Veluwe met omheinde tuin als je een verblijf met omheinde tuin zoekt. Zie het artikel met de hond overnachten op de Veluwe (van B&B tot hotel) met allerlei verschillende accommodaties. Liever verblijven op een vakantiepark met allerlei fijne faciliteiten? Lees dan het artikel leukste vakantieparken op de Veluwe waar de hond welkom is met allerlei tips.

Lees ook:
Met de hond naar het leukste losloopgebied in het Dwingelderveld
Met de hond in een bootje Nationaal Park De Alde Faenen verkennen
5x stranden in Nederland waar de hond het hele jaar door los mag lopen
Met de hond wandelen in de Kaapse Bossen in Doorn
Met de hond naar de Soester Duinen
Met de hond naar losloopgebied Caitwickerzand en radio Kootwijk
Met de hond overnachten op de Veluwe bij Buitenplaats Beekhuizen
Hond mee naar het pretpark? Bij deze pretparken zijn honden welkom

14 reacties

Laura september 22, 2018 - 2:35 PM

Bedankt voor de tip! Inderdaad een erg leuk wandel / speelbos voor de hond. Gratis parkeren en een kiosk om naderhand nog wat te drinken.

Reply
Nicole juni 6, 2020 - 12:11 PM

Is het gebied rolstoeltoegankelijk? Kan je er makkelijk manoeuvreren met een rolstoel?

Reply
Woef Welkom juni 9, 2020 - 10:01 AM

Dag Nicole, nee helaas ik denk niet dat je er met een rolstoel makkelijk doorheen komt. Ook omdat de paden erg zanderig zijn.

Reply
Jacqueline schopenhauer maart 27, 2021 - 8:17 AM

Ik zou er heel graag eens gaan lopen met mijn hondje, maar ben toch een beetje huiverig voor wat we dan tegen komen.
Kan iemand ons over de streep halen om het toch eens te proberen. Bv dat iemand die er veel komt eens een stuk met ons mee wandelen?

Reply
Ria maart 8, 2023 - 9:17 AM

Als je door de weeks er naar toe gaat is het niet zo druk. Het is echt een hele leuke route en je hond kan los wat voor elke hond een must is om zijn of haar energie kwijt te raken.

Reply
Monique december 5, 2022 - 11:02 PM

Hoe hoog is de omheining van hondenbos Het Leesten?

Reply
Woef Welkom december 11, 2022 - 1:10 PM

Dag Monique, zie de foto met daarop het hekwerk. Is niet heel hoog. Als je een grote hond hebt kan ik me voorstellen dat deze er overheen kan springen.

Reply
Linda januari 8, 2023 - 10:11 AM

Weet iemand of er in Nederland nog meer omheinde losloopgebieden zijn en waar dan?

Reply
Sabina juli 6, 2023 - 10:56 AM

In Oeffelt is een hondenspeelvijver geweldig je moet wel vooraf reserveren omdat er soms dagdelen zijn voor alleen kleine of juist grote honden rassen. Hond loopt er los en kan rennen zwemmen en zelfs springen op trampoline voor de baasjes staan er picknicktafels klaar en je kan er voor zacht prijsje eten en drinken. Er lopen vrijwilligers rond die alles goed in de gaten houden.

Reply
Woef Welkom juli 14, 2023 - 1:29 PM

Klinkt goed, dankjewel!

Reply
Wat te doen in Apeldoorn en omgeving [bezienswaardigheden en tips] - Map of Joy januari 26, 2023 - 2:46 PM

[…] ook: hondenlosloopgebied en een natte neuzenroute Het Leesten op mijn andere website Woef […]

Reply
Linda maart 18, 2023 - 2:14 PM

Hoi Linda, wij gaan met onze honden altijd naar het Hondenspeelbos in Punthorst. Dit is een prachtig stuk bos, wat volledig omheind is. De hekken zijn zo hoog, dat geen enkele hond daar overheen kan springen. Door dit bos zijn de wandelroutes goed aangegeven met paaltjes. Ook is er een grote zwemvijver te vinden, waar de honden heerlijk kunnen zwemmen of pootje baden. Echt een grote aanrader!

Reply
Maus mei 10, 2023 - 5:00 PM

Kan iemand mij vertellen of er ook vaak hardlopers in deze gebieden (Leesten/Punthorst) zijn? Onze hond gaat daar echt achteraan en kan daarom niet meer los…

Reply
Anne-Mieke juli 16, 2023 - 10:26 PM

In het omheinde gedeelte van Het Leesten, heb ik nog nooit een hardloper gezien, daarbuiten op de natte neuzen route, wel. Ik ga er vaak heen, omdat mijn hond ergens anders niet los kan, want dan gaat hij zijn ‘konijnenneus” achterna!

Reply

laat een reactie achter

connect

©2024 Woef Welkom – All Rights Reserved.