Home dagje uit Alles over hondenlosloopgebied het Zandenbos en de Zandenplas

Alles over hondenlosloopgebied het Zandenbos en de Zandenplas

geschreven door Woef Welkom
0 reacties

Ten zuiden van het gezellige, mooie dorpje Nunspeet op de Veluwe ligt het Zandenbos en de Zandenplas. Een bos en een meer waar je nooit uitgekeken raakt. Met geurige heidevelden, afwisselende bossen en een paar hele bijzondere plekjes. En het allermooiste? Bijna overal mag de hond lekker los. Ideaal om te wandelen met de hond. Ontdek in dit artikel alles over hondenlosloopgebied het Zandenbos en de Zandenplas.

Hondenlosloopgebied het Zandenbos

Het Zandenbos is een vrij groot natuurgebied dat tegen de A28 in Nunspeet ligt. Op heel veel plekken kan hier vrij gewandeld worden met de hond. De hond is sowieso overal welkom aan de lijn, maar op de meeste plekken mag hij ook lekker los rennen en spelen. Let op de bordjes wanneer ze los mogen en weer aangelijnd moeten worden. Dit staat goed aangegeven. Zo heb je bijvoorbeeld de Waschkolk in het Zandenbos; een mooi meertje, dat erg kwetsbaar is. Hier mogen honden dan ook niet loslopen of zwemmen.  

Op dit kaartje van Staatsbosbeheer zie je duidelijk waar de hond los mag (het groene deel).

Wat wij zo bijzonder aan het Zandenbos vinden is de gevarieerdheid. Je vindt er heuvels, loopt langs verschillende soorten bomen en hebt er zelfs heideveldjes. Ook het feit dat er altijd wel een rustig paadje te vinden is vinden wij erg fijn. Doordat het een groot gebied is kun je het rijk alleen hebben. Het is wel goed om te weten dat je hond hier onder appèl moet staan. Er loopt namelijk veel wild rond! Vooral herten en reeën, maar ook wilde zwijnen.

Wil je de hoogtepunten van het Zandenbos tijdens één lange wandeling ontdekken? Dan tippen wij deze wandelroute van ruim 13 kilometer. Een flinke wandeling, maar wel een hele mooie. Op deze route mag de hond niet overal los.


Spartelvijver

Er is een speciale spartelvijver voor honden. Je vindt deze ongeveer hier. Deze is omrasterd met een hek van ongeveer 1 meter hoog. Dit is gedaan tegen de zwijnen, zodat die de oevers van de vijver niet kapot kunnen maken, maar het is natuurlijk ook ideaal voor hondjes die een omheining nodig hebben.


Parkeren

Op de plattegrond hieronder zie je hoe het Zandenbos en de Zandenplas gelegen zijn. Het is het handigste om hier je auto te parkeren. Dit is de officiële parkeerplaats. Vanaf deze gratis parkeerplaats kun je aan een wandeling met de hond beginnen. Op de plattegrond hebben we de parkeerplaats, het viaduct over de A28, de Zandenplas en de spartelvijver aangegeven. Wil je naar de Zandenplas lopen? Dan doe je dat door onder het viaduct door te lopen. Je staat dan direct aan de Zandenplas. Het is ook mogelijk om je auto voor het viaduct te parkeren, maar het is geen officiële parkeerplaats en er is niet veel plek.

Ook zie je op deze plattegrond de zogenaamde “Toeristische Rondweg”. Dat is een weg die je in één richting kunt rijden per auto, maar te voet of per fiets kun je hem in beide richtingen volgen. Je rijdt eerst over de Margaretha Boslaan en daarna over de Van Petersom Ramringweg. Langs deze weg zul je verschillende plekken tegenkomen waar je kunt parkeren. Dit zijn geen echte parkeerplaatsen, maar het mag wel.


Hondenlosloopgebied de Zandenplas

Tegen het Zandenbos aan vind je de Zandenplas, dat onderdeel is van Leisurelands. Een grote waterplas, omringd door bos, met emerald gekleurd water als de zon erop schijnt. Dat klinkt als een plekje in Canada of Zweden, maar je vind het dus ook gewoon op de Veluwe! 


Je kunt hier met je hond tussen 1 oktober en 1 mei van genieten. Het biedt een zandstrand, lig- en speelweide. Er geldt een opruimplicht. Toegang is gratis, alleen als je met de auto komt en die bij de Zandenplas parkeert (op de parking van Leisurelands), betaal je parkeergeld. 

Met de hond overnachten op de Veluwe?

Extra lang van de prachtige Veluwe genieten genieten met je hond? Kies dan voor een overnachting op een plek waar je hond net zo welkom is als jij. We hebben verschillende tips voor je verzameld. Zie hondvriendelijke Natuurhuisjes op de Veluwe met omheinde tuin als je een verblijf met omheinde tuin zoekt. Zie het artikel met de hond overnachten op de Veluwe (van B&B tot hotel) met allerlei verschillende accommodaties. Liever verblijven op een vakantiepark met allerlei fijne faciliteiten? Lees dan het artikel leukste vakantieparken op de Veluwe waar de hond welkom is met allerlei tips.

Lees ook deze Veluwe tips:
weekendje weg met hond naar de Veluwe
met de hond naar Landgoed de Scheleberg op de Veluwe
met de hond naar Park Berkenrhode op de Veluwe
de leukste hondenlosloopgebieden op de Veluwe
met de hond naar Landal Miggelenberg [onze ervaringen]
wandelen met de hond op De Posbank
met de hond overnachten bij Buitenplaats Beekhuizen [onze ervaringen]

laat een reactie achter

connect

©2024 Woef Welkom – All Rights Reserved.