Home dagje uit Alles over het hondenlosloopgebied in het Zwolse Bos

Alles over het hondenlosloopgebied in het Zwolse Bos

geschreven door Woef Welkom
2 reacties

Onder Zwolle, op de Noord-Veluwe, ligt het Zwolse Bos dat wel 500 hectare groot is. Honden mogen hier het hele jaar loslopen. Het is een prachtig, gevarieerd natuurgebied waar zowel hond als baas volop van kunnen genieten. In dit artikel ontdek je alles over het hondenlosloopgebied in het Zwolse Bos.

Lees ook: de leukste hondenlosloopgebieden op de Veluwe

Over het hondenlosloopgebied in het Zwolse Bos

Hou je van een natuurgebied dat bestaat uit bos en heide? Wil je je hond graag los laten lopen? En vind je het fijn om een wandeling met paaltjes te volgen? Dan is het Zwolse Bos ideaal!

Hier mag de hond het hele jaar door lekker los lopen, spelen en rennen. Belangrijk is hierbij wel dat de hond op de paden blijft én onder appel staat. In dit gebied wonen namelijk veel dieren. Staatsbosbeheer heeft verschillende paaltjeswandelingen uitgezet waar je kunt wandelen met de hond.

Lees ook: de leukste vakantieparken op de Veluwe waar de hond welkom is

De Tonnenbergroute

Wij zijn fan van de Tonnenbergroute. Je vindt het startpunt van deze wandelroute bij parkeerplaats Staatsbosbeheer Zwolse Bos aan de Kamperweg/Palenweg in Heerde. Je volgt de rode paaltjes en als je hem helemaal loopt is hij 4.5 kilometer in totaal.

In het begin loop je door verschillende stukken bos en uiteindelijk kom je uit bij de heide. Je maakt op de heide zelfs een kleine klim omhoog via een aangelegde trap in het zand (zie foto). Het uitzicht vanaf deze plek is simpelweg prachtig.

Op de route vind je op verschillende plekken bankjes waar je even op kunt uitrusten. De route is deels te doen met een wandelwagen en met een rolstoel. Het gebied is niet omheind.

Let op: er wordt hier ook gefietst. Er loopt deels een mountainbike route door dit gebied. Op de heide is een stuk waar niet gefietst mag worden, maar verder kan het dus zo zijn dat je fietsers tegenkomt tijdens de wandeling. Zie voor meer informatie deze pagina van Staatsbosbeheer.  

LET OP! Van 15 maart tot 16 juli is de heide op en rond de Tonnenberg afgesloten voor honden (ook voor paarden en fietsers), vanwege broedende vogels en andere kwetsbare dieren met jongen. 

Lees ook: wandelen met de hond op de Veluwe [al onze tips]

Op de heide is een deel waar fietsers niet welkom zijn.

Bonus: het Heerderstrand

Wil je je hond ook nog even laten zwemmen? Aan het einde van de Ossenbergweg, aan de andere kant van de A50, ligt het Heerderstrand. Je kunt bij het Heerderstrand zelf betaald parkeren (is onderdeel van Leisure Lands) of je kunt er vanaf de parkeerplaats van het Zwolse Bos naartoe lopen (een klein kwartiertje). Hiervoor moet je de weg oversteken en dan rechtdoor lopen over het viaduct over de snelweg via een wandel/fietspad.

In het laagseizoen (van 1 oktober tot 1 mei) zijn honden van harte welkom op het Heerderstrand. Zij mogen dan ook loslopen en in het water zwemmen, mits ze andere bezoekers niet tot last zijn. In het hoogseizoen (van 1 mei tot 1 oktober) geldt een hondenverbod op het Heerderstrand.

Lees ook: weekendje weg met hond naar de Veluwe

Met de hond overnachten op de Veluwe?

Extra lang van de prachtige Veluwe genieten genieten met je hond? Kies dan voor een overnachting op een plek waar je hond net zo welkom is als jij. We hebben verschillende tips voor je verzameld. Zie hondvriendelijke Natuurhuisjes op de Veluwe met omheinde tuin als je een verblijf met omheinde tuin zoekt. Zie het artikel met de hond overnachten op de Veluwe (van B&B tot hotel) met allerlei verschillende accommodaties. Liever verblijven op een vakantiepark met allerlei fijne faciliteiten? Lees dan het artikel leukste vakantieparken op de Veluwe waar de hond welkom is met allerlei tips.

2 reacties

Bar oktober 11, 2021 - 6:14 PM

Hallo woefwelkom, ik zoek een kaartje van de Tonnenbergroute (4,5 km). Waar kan ik die vinden?

Reply
Woef Welkom oktober 12, 2021 - 4:25 PM

Hi Bar, in het artikel staat een link naar een pagina van Staatsbosbeheer met meer info.

Reply

laat een reactie achter

connect

©2024 Woef Welkom – All Rights Reserved.