Home dagje uit 8x de leukste hondenlosloopgebieden op de Veluwe

8x de leukste hondenlosloopgebieden op de Veluwe

door Woef Welkom
0 reacties

Als er één gebied in Nederland is waar je heerlijk kunt wandelen met de hond dan is het de Veluwe wel. Het is simpelweg schitterend, je hebt er de ruimte en je kunt er urenlang volop genieten van de meest mooie natuur. In dit artikel vind je de leukste hondenlosloopgebieden op de Veluwe. Van een speciaal hondenbos tot een leuke wandeling over zandduinen. Gegarandeerd úren wandelpret!

Lees ook: 15x met de hond overnachten op de Veluwe. In een B&B, vakantiehuisje, chalet of luxe tent. Lekker met je hond op vakantie in Nederland.

Hondenlosloopgebieden op de Veluwe

De Veluwe is een heel bijzonder stukje Nederland in de provincie Gelderland. In dit enorme beschermde natuurgebied heeft de natuur vrij spel. De Nederlandse big five, zoals edelherten of wilde zwijnen, krijgen hier alle ruimte. Je vindt er zandverstuivingen, dikke bossen en mooie heidevelden.

Wandelen met de hond op de Veluwe is simpelweg heerlijk. Er is zoveel moois te bewonderen! Let hierbij echter wel goed op de borden die Staatsbosbeheer en/of Natuurmomenten heeft geplaatst. Op veel plekken is de hond wel welkom, maar moet deze altijd aangelijnd blijven. Dit is zo om de aanwezige flora en fauna te beschermen.

In dit artikel staan de leukste hondenlosloopgebieden van de Veluwe. Voor deze plekken geldt nog steeds; let alsjeblieft goed op. Het is niet zo dat honden op een hondenlosloopgebied alles mogen doen wat ze willen.

Ze mogen niets stukmaken en al helemaal niet achter dieren aan gaan. Het kan ook gevaarlijk zijn voor de hond als hij een wild zwijn tegenkomt. Zolang je je hond onder appel houdt kan iedereen volop blijven genieten van wandelen met de hond op de Veluwe.

Lees ook: Wild kijken op de Hoge Veluwe [informatie + tips]

Hondenlosloopgebied Harskamp

Hondenlosloopgebied Harskamp is 17 hectare groot en is omheind. Honden mogen er het hele jaar door los lopen. Omheinde gebieden zijn ideaal, want zo hoef je je geen zorgen te maken over dat je hond misschien wegloopt.

Dit hondenlosloopgebied op de Veluwe bestaat voornamelijk uit een dennenbos met hier en daar loofbomen. Je ziet een oud ruiterpad door het gebied lopen, maar deze is niet meer in gebruik. Als je helemaal rond het gebied loopt, langs de hekken, dan ben je zo’n 2 kilometer lang zoet.

Wil je een langere wandeling maken? De hond is ook welkom buiten het losloopgebied, maar dan natuurlijk wel aangelijnd. Navigatieadres: parkeerplaats aan de N310, ter hoogte van de Hoog Buurloseweg in Harskamp.

Lees hier allerlei tips voor een weekendje weg met hond naar de Veluwe.

Hondenlosloopgebied Het Leesten

Het Leesten hondenbos bevindt zich in Ugchelen, op de Ugchelse Berg op de Veluwe. Dit is in de buurt van Apeldoorn. Het is een natuurgebied van 10 ha dat officieel een hondenlosloopgebied is. Het is een prachtig, gevarieerd bos met verschillende wandelpaden en bomen en planten.

Honden kunnen hier klauteren op boomstammen, rennen door de modder en ravotten met andere honden. Grootste troef: het is omheind, dus je hond kan het gebied niet verlaten én er is een natte neuzenroute! Lees er meer over in dit artikel.

Het Leesten hondenbos - Woef Welkom
Het Leesten, hondenbos - Woef Welkom

Hondenlosloopgebied Rozendaalse Veld

Het hele jaar door kunnen honden hun energie kwijt in het hondenlosloopgebied Rozendaalse Veld (bij Arnhem) op de Veluwe. Het is een natuurgebied vol zandvlakten, hei en bos. Op sommige plekken doet het landschap haast Afrikaans aan. Een fijne plek om te wandelen! Parkeren kan op één van de (gratis) parkeerplaatsen aan het einde van de Kluizenaarsweg.

Lees ook: 17x de leukste vakantieparken op de Veluwe waar de hond welkom is

Hondenlosloopgebied Speulderbos- en Sprielderbos (Putterbos)

Misschien wel één van de mooiste bossen van heel Nederland: het Speulderbos- en Sprielderbos bij Putten, ook wel bekend als het Putterbos onder hondeneigenaren, want dat is het stuk waar je een prachtig hondenlosloopgebied vindt.

Dit grote hondenlosloopgebied ligt ten oosten van Putten. Het bevindt zich in één van oudste bossen van Nederland. Niet alleen de bomen zijn hierdoor waanzinnig mooi, je ziet er ook diverse oude grafheuvels. Je kunt gratis parkeren aan het einde van de Prins Hendrikweg. Vanaf deze parkeerplaats loop je zo het hondenlosloopgebied in. Lees hier: alles over het hondenlosloopgebied in het Speulderbos.

Alles over het hondenlosloopgebied in het Speulderbos op de Veluwe
Alles over het hondenlosloopgebied in het Speulderbos op de Veluwe

Hondenlosloopgebied Kootwijkerduin

Dit hondenlosloopgebied is ongeveer 56 ha groot en is niet omrasterd. Het navigatieadres is de Veluwe Parkeerplaats Nieuw Milligenseweg in Kootwijk. Je steekt de weg over en staat direct in het hondenlosloopgebied. Hond los en genieten maar!

Je ziet direct dat dit een mooi gevarieerd stuk natuur is. Je kunt een fijne wandeling maken over verschillende paden. Heide, heuvels, zand en bos wisselen elkaar af. Je zou kunnen zeggen dat je hier de Veluwe in het klein kunt bewandelen. Prachtig! Het is ook groot genoeg om elkaar de ruimte te geven. Lees hier alles over het hondenlosloopgebied Kootwijkerduin.

kooikerhondje op een duin in het Kootwijkerduin op de Veluwe

Hondenlosloopgebied het Zwolse bos en het Heerderstrand

Onder Zwolle, in Heerde, ligt het Zwolse Bos dat wel 500 hectare groot is. Honden mogen hier het hele jaar loslopen. Belangrijk is hierbij wel dat de hond op de paden blijft én onder appel staat. In dit gebied wonen namelijk veel dieren. Staatsbosbeheer heeft verschillende paaltjeswandelingen uitgezet.

Wij lopen hier graag de Tonnenbergroute. Een wandeling van 4.5 kilometer door het bos en over de heide. Prachtig! Lees het artikel alles over het hondenlosloopgebied in het Zwolse Bos voor een uitgebreid verslag.

Je kunt deze wandeling combineren met een bezoek aan het Heerderstrand. In het laagseizoen (van 1 oktober tot 1 mei) zijn honden van harte welkom op het Heerderstrand! Zij mogen dan ook loslopen en in het water zwemmen, mits ze andere bezoekers niet tot last zijn. In het hoogseizoen (van 1 mei tot 1 oktober) geldt een hondenverbod op het Heerderstrand.

Dit vind je misschien ook leuk

laat een reactie achter