Home dagje uit Met de hond naar het leukste losloopgebied in het Dwingelderveld

Met de hond naar het leukste losloopgebied in het Dwingelderveld

geschreven door Woef Welkom
0 reacties

Wandelen met de hond in een prachtig natuurgebied in Drenthe? Kies voor het Dwingelderveld waar honden welkom zijn. In dit bijzondere stukje Nederland kun je naar hartenlust wandelen met je viervoeter en het allerleukste: de hond mag los lopen in het Dwingelderveld! In dit artikel lees je alles over met de hond naar het leukste losloopgebied in het Dwingelderveld.

Met de hond naar het leukste losloopgebied in het Dwingelderveld - Woef Welkom

Over het Dwingelderveld

Het Dwingelderveld is een Nationaal park in de provincie Drenthe. Het is het grootste aaneengesloten natte heidegebied van West-Europa en is echt oer-Drents.

Terwijl je er een wandeling maakt kijk je je ogen uit. Het hele jaar door vind je hier zeldzame dieren en planten. Denk aan heide, bos, jeneverbesbosjes, stuifzand en ruim veertig vennen. Een deel van die vennen is ontstaan in de ijstijd, andere zijn het resultaat van veenafgravingen. Ook bijzonder: er zijn maar liefst twee schaapskudden met herder die de heide in conditie houden.

Met de hond naar het leukste losloopgebied in het Dwingelderveld - Woef Welkom

Wandelen met de hond in het Dwingelderveld

Het Dwingelderveld is een enorm mooi gebied om te voet te verkennen. Je vindt er tientallen kilometers voetpad die je door hei, bos en vennen voeren. Zowel door Staatsbosbeheer als door Natuurmonumenten zijn er veel wandelroutes uitgezet van verschillende lengtes. Deze zijn goed gemarkeerd en beschreven.

Het is goed om te weten dat je hond welkom is in het Dwingelderveld, maar dat er bijna overal een aanlijnplicht voor honden is. Dit is om de aanwezige dieren te beschermen en rust te bieden. In enkele speciaal daarvoor aangewezen gebieden mag je hond het hele jaar door wel los lopen (altijd onder appèl). Deze gebieden kun je herkennen aan de bordjes met een afbeelding van een loslopende hond.

Let op: de schapen van de kooi Achter ’t Zaand gaan zoveel mogelijk naar de heide, maar er zijn ook dagen dat ze in de buurt van de kooi blijven. Dan lopen ze zonder herder in een omheind gebied. De weide waar de schapen lopen als ze niet naar de heide gaan, ligt in het bosgebied tegenover de schaapskooi. Het omheinde gebied is via de hekken toegankelijk voor publiek. Je mag hier dus met je hond naar binnen, maar zorg ervoor dat je hond altijd is aangelijnd in de buurt van schapen, omdat deze vaak niet samengaan.

Lees ook: de leukste hondenlosloopgebieden in Nederland op een rij

Met de hond naar het leukste losloopgebied in het Dwingelderveld - Woef Welkom

Waar mag de hond los in het Dwingelderveld?

Wij namen de proef op de som en gingen met onze hond Neo naar het Dwingelderveld om te kijken hoe welkom honden zijn en waar de hond los mag lopen. We hadden al veel gehoord over het losloopgebied het Lheederzand. Dit gebied heeft een oppervlakte van ongeveer 120 ha en is daardoor de grootste van de drie losloopgebieden voor honden in het Dwingelderveld. De andere twee zijn: Spier (12 ha) en Beilen (8 ha).

Het Lheederzand ligt onder het plaatsje Lhee. Parkeren kan onder andere op de parkeerplaats aan het einde van de Oude Hoogeveensedijk in Lhee (officieel in Dwingeloo), net voorbij Kampeerterrein De Olde Bargen. Op dit parkeerterrein kun je gratis parkeren en vind je een plattegrond met daarop duidelijk aangegeven welke route je kunt wandelen vanaf deze plek en waar de hond los mag.

Vanaf de parkeerplaats starten drie wandelroutes. Wij kozen voor de Noordsterwandeling, oftewel de rode route. Dit is namelijk de route waar je je hond het vaakst los mag laten lopen in het Dwingelderveld.

Met de hond naar het leukste losloopgebied in het Dwingelderveld - Woef Welkom

Noordsterwandeling Lheederzand in het Dwingelderveld met hond

De route is 3 kilometer lang en alleen in het begin, halverwege bij de Bospub en aan het eind hoef je je hond aan te lijnen. Het losloopgebied bestaat voornamelijk uit een gevarieerd bos met allerlei bomen en planten. Prachtig!

Al snel merkten wij dat je hier heerlijk vrij kunt wandelen met je hond. Je hebt volop de ruimte, loopt over een goed pad en er staat goed aangegeven waar je heen moet en waar de hond aangelijnd moet worden.

Zolang je niet van het pad afwijkt en de bordjes volgt is er niets aan de hand en kun je volop genieten van een wandeling met je loslopende hond. Het is wel goed om te weten dat er in het belang van de aanwezige dieren wordt gecontroleerd op loslopende honden die los lopen op plekken waar dit niet mag. Hier worden boetes voor uitgeschreven.

Lees ook: leuke vakantieparken in Drenthe waar honden welkom zijn

Met de hond naar het leukste losloopgebied in het Dwingelderveld - Woef Welkom

Met de hond naar de Bospub

Trek gekregen in iets lekkers of een drankje? Ongeveer halverwege de wandeling, door de mooie natuur van het Dwingelderveld, kom je de Bospub tegen. Bij de Bospub zijn honden toegestaan; een bak met verfrissend water staat direct klaar! Je kunt er genieten van een high tea, pannenkoeken en op elke eerste en laatste zondag van de maand zelfs live muziek.

Je kunt hier parkeren en vanaf hier een stuk een de beschreven wandelroute lopen. Adres: Bosrand 18, Dwingeloo. Nog meer leuke adresjes waar je met je hond kunt eten en drinken in Drenthe? Zie ook het artikel leuke restaurants in Drenthe waar honden welkom zijn.

Met de hond naar het leukste losloopgebied in het Dwingelderveld - Woef Welkom

Met de hond overnachten in Drenthe?

Extra lang van het prachtige Drenthe genieten genieten met je hond? Kies dan voor een overnachting op een plek waar je hond net zo welkom is als jij. Lees het artikel leuke vakantieparken in Drenthe waar honden welkom zijn met allerlei toffe tips.

laat een reactie achter

connect

©2024 Woef Welkom – All Rights Reserved.