Home dagje uit Met de hond wandelen in de Kaapse Bossen in Doorn

Met de hond wandelen in de Kaapse Bossen in Doorn

geschreven door Woef Welkom
6 reacties

Genieten van de prachtige heide en een gevarieerd bos in een deel van de Utrechtse Heuvelrug. Wandelen met de hond in de Kaapse Bossen in Doorn is niet alleen heel leuk, het is een lust voor het oog. Honden zijn welkom in de Kaapse Bossen (er is zelfs een honden losloopgebied) én in het theehuis Chalet Helenaheuvel. Klinkt als een perfect dagje uit met de hond. Woef Welkom testte het uit, lees het verslag hier.

Lees ook: de leukste hondenlosloopgebieden in Nederland op een rij

Honden losloopgebied in de Kaapse Bossen

Dit natuurgebied staat vol met verschillende soorten bomen en planten en wordt afgewisseld met begroeide heide. Er zijn verschillende wandelroutes die je kunt lopen en de hond mag overal mee. Er is zelfs een zogenaamd rolstoelpad aangelegd van 1,8 km.

In het noordwesten van dit gebied (nabij theehuis Chalet Helenaheuvel) heeft Natuurmonumenten een hondenlosloopgebied van ongeveer 15 hectare aangewezen waar honden het hele jaar door los mogen. Het losloopgebied bevind zich op het heide gedeelte van dit gebied. In de bossen moeten de honden wel worden aangelijnd. Het wordt door middel van bordjes goed aangegeven waar honden wel en niet los mogen.

Lees ook: mooie boswandelingen met de hond

Met de hond wandelen in de Kaapse Bossen in Doorn, plattegrond - Woef Welkom

De rode wandeling

Tijd voor de test. Hoe hondvriendelijk is dit natuurgebied? De auto parkeerden we bij theehuis Chalet Helenaheuvel (navigeer naar: Sint Helenalaan 2, 3941 EH Doorn). Hier is plek voor ruim 80 auto’s. Vanaf hier kun je verschillende wandelroutes starten. Wij kozen voor de ‘rode wandeling’ van 5 km.

Je start direct in het honden losloopgebied in de Kaapse Bossen. Op de prachtige hei mogen honden naar hartenlust rennen, spelen, graven en stoeien. Super! Let op: er wordt wel gewaarschuwd voor de aanwezigheid van adders in dit gebied (zie het bordje op de foto). Als je verder loopt en dieper het bos in gaat zie je al snel bordjes dat je de hond moet aanlijnen. Geen probleem, de hond is welkom en dat is top.

De wandeling laat een mooi gevarieerd, heuvelachtig landschap zien op een makkelijk beloopbaar pad van zand. Het pad kronkelt door het bos en af en toe zie je prachtige statige lanen met gigantische bomen. Onderweg geniet onze hond Neo zichtbaar en wij ook.

Ongeveer halverwege, bij de grote parkeerplaats aan de Leersumsestraatweg, mag de hond weer los. Als je weer het pad, die het bos inloopt, volgt moet de hond weer aan de lijn. Meer weten? Kijk op de site van Natuurmonumenten.

Met de hond wandelen in de Kaapse Bossen in Doorn - Woef Welkom

Hond mee naar theehuis Chalet Helenaheuvel

Na de wandeling is het leuk om plaats te nemen op het terras van het theehuis Chalet Helenaheuvel voor een hapje en/of een drankje. Een zeer hondvriendelijke plek, waar de hond direct water kan drinken uit de drinkbakken die er staan. Het allerleukst: op de menukaart staan op de laatste bladzijde speciaal voor de viervoeter 6 hondenkoekjes. Smullen. Hier worden wij blij van!

Nog een wandeling op de Utrechtse Heuvelrug maken? Lees ook het artikel: wandelen in hondenlosloopgebied Austerlitz. Een groot gebied met mooie natuur.

Overnachten met de hond in Utrecht

Lekker een weekendje weg en lang genieten van de natuur van de prachtige provincie Utrecht? Lees dan ook het artikel leuke vakantiehuizen op de Utrechtse Heuvelrug waar honden welkom zijn met allerlei tips.

Lees ook:
Met de hond naar het leukste losloopgebied in het Dwingelderveld
Hondenlosloopgebied en natte neuzenroute Het Leesten
Met de hond in een bootje Nationaal Park De Alde Faenen verkennen
5x stranden in Nederland waar de hond het hele jaar door los mag lopen
Met de hond naar de Soester Duinen
Met de hond naar losloopgebied Caitwickerzand en radio Kootwijk
Wandelen op de Sallandse Heuvelrug met de hond [hondenbos Hellendoornse Berg]
Hond mee naar het pretpark? Bij deze pretparken zijn honden welkom

Met de hond wandelen in de Kaapse Bossen in Doorn, theehuis Chalet Helenaheuvel - Woef Welkom
Met de hond wandelen in de Kaapse Bossen in Doorn - Woef Welkom
Met de hond wandelen in de Kaapse Bossen in Doorn, kooikerhondje - Woef Welkom
Met de hond wandelen in de Kaapse Bossen in Doorn - Woef Welkom
Met de hond wandelen in de Kaapse Bossen in Doorn - Woef Welkom
Met de hond wandelen in de Kaapse Bossen in Doorn - Woef Welkom

6 reacties

Tabak november 3, 2019 - 10:51 AM

Wij vinden het een prachtig bos maar zijn erg teleurgesteld over het feit dat de honden zo weinig los mogen, namelijk op de parkeerplaatsen. Ook sbappen wij niet waarom ze overal vast moeten in dit bos.

Reply
Woef Welkom november 5, 2019 - 5:22 PM

Wat jammer dat je het zo hebt ervaren, er is namelijk een hondenlosloopgebied van ongeveer 15 hectare aangewezen waar honden het hele jaar door los mogen. Ter bescherming van de natuur moet je de hond aanlijnen op andere plekken.

Reply
Astrid augustus 29, 2020 - 3:08 PM

De wandeling is prachtig, maar het stuk waar onze hond los mocht was heel erg klein, alleen op het eerste stuk hei en op een parkeerplaats waar auto’s rijden… Als je hond prima aan de lijn loopt is het zeker een mooi gebied, maar ik had gehoopt dat er meer stukken waren waar hij lekker had kunnen rennen.

Reply
Woef Welkom augustus 31, 2020 - 1:10 PM

Hi Astrid, dank voor je reactie. Gelukkig vond je de wandeling erg mooi. Zoals in de tekst beschreven staat is het losloopgebied 15 hectare groot. Dat is niet enorm groot inderdaad, maar geweldig toch dat dat voor onze honden is gemaakt op zo’n prachtige plek?

Reply
Jaap Huizinga mei 19, 2024 - 6:58 PM

Het losloopgebied was inderdaad niet heel erg groot, maar zeker mooi, en Tobi (ook een Kooiker, nu 9 maand oud) heeft zich prima vermaakt! Ook mooie wandelroutes door het bos! De zes hondenkoekjes kosten tegenwoordig 1,00 euro.

Reply
Woef Welkom mei 21, 2024 - 11:11 AM

Dag Jaap, wat leuk om te horen en dank voor het doorgeven.

Reply

laat een reactie achter

connect

©2024 Woef Welkom – All Rights Reserved.