Home dagje uit Wandelen met de hond in de Weerribben-Wieden: 3 leuke tips!

Wandelen met de hond in de Weerribben-Wieden: 3 leuke tips!

geschreven door Woef Welkom
0 reacties

Het prachtige natuurgebied de Weerribben-Wieden in Overijssel verkennen met je hond is een ware traktatie. Je vindt er meren, sloten en vaarten, hooilanden en weilanden, rietlanden, trilvenen en moerasbossen. Maar ook prachtige waterdorpen, zoals het wereldberoemde Giethoorn. Woef Welkom ging op pad in dit mooie gebied en ontdekte 3 leuke plekken om te wandelen met de hond in de Weerribben-Wieden.

Wandelen met de hond in NP de Weerribben-Wieden

Nationaal Park Weerribben-Wieden is aangewezen als Natura 2000 gebied. Dat betekent dat er veel bijzondere planten en dieren (zoals reeën en otters) voorkomen. Deze hebben speciale bescherming nodig. Daarom mag je nergens je hond los laten lopen in dit gebied.

Er is één wandelroute waar honden aangelijnd mee mogen: het Veenweidepad ten zuiden van Wanneperveen. De overige gemarkeerde wandelpaden zijn niet toegankelijk voor honden, ook niet aangelijnd.

Wij hebben het Veenweidepad gewandeld op een zomerdag. Deze is 4 kilometer lang. Je start op de parkeerplaats waar de route goed staat aangeven. Het was prachtig groen en we waren onder de indruk van de variatie in het landschap. Je loopt door een stuk wilgenbos, over open stukken weides, kleine bruggetjes en langs rietvelden.

Neem een verrekijker mee als je vogels wilt spotten. Ook zagen we er ontzettend veel libellen fladderen en kikkers in het water en op de waterlelies. Onderweg kom je bankjes tegen om even rustig van het uitzicht te genieten, maar je kunt ook een kleed meenemen en wat lekkers om te picknicken op een plek naar keuze.

Met de hond naar Giethoorn

Giethoorn is een klein dorpje, gelegen in het noorden van Overijssel. Van oorsprong was het een nederzetting van veenstekers die waterwegen aanlegden om turf te vervoeren, maar ook voor het vervoeren van vee en riet bleken de waterwegen enorm handig. Hiervoor werden typische Giethoorns punters gebouwd en daardoor zijn ook de hoge bruggetjes die over het water naar de huizen en boerderijen lopen ontstaan. Dit maakt Giethoorn uniek en enorm fotogeniek.

Echt bijzonder vanwege zijn waterwegen, bruggetjes en schilderachtige Giethoornse boerderijen. Je kunt door het dorpje heen wandelen en zo van de pracht van Giethoorn genieten. Honden zijn hartstikke welkom, zolang ze aangelijnd zijn.

We hebben door het centrum van Giethoorn gelopen met onze hond Neo. Je kunt langs de Dorpsgracht lopen. Af en toe moet je een bruggetje over. Deze zijn steiler dan je gewend bent, hou hier rekening mee.

Nog meer wandelen met de hond in Giethoorn? In de omgeving is een compleet wandelnetwerk met 550 kilometer gemarkeerde routes en meer dan 60 kant-en-klare rondwandelingen! Daarnaast is er voor de echte wandelliefhebber “het Giethoorn en omgeving pad”. Dit is een rondgaand pad van 150 kilometer.

Je bezoek aan Giethoorn compleet maken met een boottochtje? Honden zijn bij een aantal botenverhuurders welkom. Zo kun je bijvoorbeeld terecht bij Koppers Giethoorn in een fluisterboot of een rondvaartboot. Bij Bootverhuur Herms mogen honden ook mee in de fluisterboot. Té leuk!

Lees ook het artikel Giethoorn bezoeken? Alle praktische tips op een rij! op mijn andere website Map of Joy.

Met de hond naar Dwarsgracht

Is Giethoorn je toch te druk of wil je je bezoek aan Giethoorn graag uitbreiden met een andere leuke wandeling? Bezoek dan het 3 kilometer verderop gelegen dorpje Dwarsgracht. Dit is Giethoorn in het klein en hier heb je zelfs de kans dat je bijna niemand tegen komt.

Wij waren er op een vrijdagochtend in de zomer en kwamen slechts 4 mensen tegen. Ook hier kun je mooi wandelen langs het water en je vergapen aan de schilderachtige omgeving. Voor koffie met iets lekkers kun je terecht (met hond op het terras) van De Otterskooi.

Met de hond verblijven in de Weerribben-Wieden?

Wil je volop genieten van deze mooie plek? Kies dan voor een verblijf in deze omgeving. Onze tip: Villapark De Weerribben. Hier verblijf je in een mooie vakantievilla met rieten dak waar 2 honden per huisje welkom zijn. Ze zijn vrijstaand en hebben een flinke tuin. Klik hier voor meer informatie en om te boeken.

Met je hond in Giethoorn overnachten? Klik hier voor een lijst verschillende accommodaties. Van B&B tot vakantiehuisje en hotel.

Op zoek naar een ander leuk vakantiehuisje in Overijssel? Zie ook het artikel: leuke vakantieparken in Overijssel waar honden welkom zijn.


Disclaimer: In dit artikel zijn affiliate links gebruikt, het aanklikken hiervan kost jou niks, maar maakt het voor ons mogelijk om Woef Welkom te laten groeien en jou van reisinspiratie te kunnen blijven voorzien.

laat een reactie achter

connect

©2024 Woef Welkom – All Rights Reserved.