Home dagje uit Wandelen met de hond op de Veluwe [al onze tips]

Wandelen met de hond op de Veluwe [al onze tips]

geschreven door Woef Welkom
0 reacties

Als wij van Woef Welkom één gebied in Nederland moeten aanwijzen waar we het allerliefste wandelen met de hond dan noemen we de Veluwe. Het is simpelweg schitterend, je hebt er de ruimte en je kunt er urenlang volop genieten van de meest mooie natuur. In dit artikel vind je al onze tips voor wandelen met de hond op de Veluwe. Van een speciaal hondenbos tot een leuke wandeling over zandduinen.

Wandelen met de hond op de Veluwe

De Veluwe is een heel bijzonder stukje Nederland in de provincie Gelderland. In dit enorme beschermde natuurgebied heeft de natuur vrij spel. De Nederlandse big five, zoals edelherten of wilde zwijnen, krijgen hier alle ruimte. Je vindt er zandverstuivingen, dikke bossen en mooie heidevelden.

Wandelen met de hond op de Veluwe is simpelweg heerlijk. Er is zoveel moois te bewonderen! Let hierbij echter wel goed op de borden die Staatsbosbeheer en/of Natuurmomenten heeft geplaatst. Op veel plekken is de hond wel welkom, maar moet deze altijd aangelijnd blijven. Dit is zo om de aanwezige flora en fauna te beschermen.

Voor de plekken waar de hond wel los mag; let alsjeblieft goed op. Het is niet zo dat honden op een hondenlosloopgebied alles mogen doen wat ze willen. Ze mogen niets stukmaken en al helemaal niet achter dieren aan gaan. Het kan ook gevaarlijk zijn voor de hond als hij een wild zwijn tegenkomt. Zolang je je hond onder appel houdt kan iedereen volop blijven genieten van wandelen met de hond op de Veluwe.

Lees ook: leuke restaurants op de Veluwe waar honden welkom zijn

Wandelen met de hond op de Veluwe [al onze tips]

Hondenlosloopgebied Rozendaalse Veld

Het hele jaar door kunnen honden hun energie kwijt in het hondenlosloopgebied Rozendaalse Veld (bij Rozendaal) op de Veluwe. Het is een natuurgebied vol zandvlakten, hei en bos. Op sommige plekken doet het landschap haast Afrikaans aan. Een fijne plek om te wandelen! Parkeren kan op één van de (gratis) parkeerplaatsen aan het einde van de Kluizenaarsweg. Meer weten? Lees ons uitgebreide artikel alles over hondenlosloopgebied Rozendaalse Veld.


Hondenlosloopgebied Kroondomein ‘t Loo

Op de Noord-Veluwe, tussen de dorpen Gortel, Het Laar, Vaassen en Niersen is een leuk, omheind hondenlosloopgebied aan de Gortelseweg. Niet erg groot, maar zeker de moeite waard. Je kunt het terrein in ongeveer 30 min verkennen. Dit mooie stukje Kroondomein biedt een leuke afwisseling van heide en bos. Parkeren doe je bij parkeerplaats Galgenberg en is gratis. Klik hier voor de locatie in Google Maps.

Hondenlosloopgebied Harskamp

Hondenlosloopgebied Harskamp is 17 hectare groot en is omheind. Honden mogen er het hele jaar door los lopen. Wij houden van omheinde gebieden, want zo hoef je je geen zorgen te maken over dat je hond misschien wegloopt.

Dit hondenlosloopgebied op de Veluwe bestaat voornamelijk uit een dennenbos met hier en daar loofbomen. Je ziet een oud ruiterpad door het gebied lopen, maar deze is niet meer in gebruik. Als je helemaal rond het gebied loopt, langs de hekken, dan ben je zo’n 2 kilometer lang zoet. Wil je een langere wandeling maken? De hond is ook welkom buiten het losloopgebied, maar dan natuurlijk wel aangelijnd. Navigatieadres: parkeerplaats aan de N310, ter hoogte van de Hoog Buurloseweg in Harskamp.

Hondenlosloopgebied Landgoed Beekhuizen

Op de Veluwezoom wandelen wij heel graag op Landgoed Beekhuizen waar honden welkom zijn. Vlakbij het eerder genoemde Rozendaalse Veld. Sowieso aan de lijn, maar ook in een groot gedeelte van het bos los! Favoriet is de blauwe paaltjesroute van 4 kilometer, waarvan een deel een hondenlosloopgebied is.

Je wandelt door de meest prachtige stukken bos en af en toe over een bruggetje over een stromend beekje. Wij vinden dit stukje Nederland erg op de Belgische Ardennen lijken. Het is heuvelachtig en echt prachtig! Je komt vanzelf het stuk tegen waar honden los mogen als je van knooppunt 2 naar 3 loopt. Te herkennen aan de paaltjes op de foto hieronder.

Start- en eindpunt is Woodz. Een leuk bosrestaurant waar je ook met de hond (waterbakken staan al klaar) zowel binnen als buiten kunt plaatsnemen voor koffie met lekkers of een lunch of diner. Zie deze site van Natuurmonumenten voor meer info over de wandelroute.

Met de hond wandelen bij Radio Kootwijk

Je kunt ook met de hond wandelen bij Radio Kootwijk. Dit ligt in het hart van de Veluwe. Hier kun je in een glooiend landschap heidevelden en zandverstuivingen zien. Met een oppervlakte van 700 hectare is het Kootwijkerzand de grootste actieve zandverstuiving van West-Europa. In het midden bevindt zich het monumentale zendstation Radio Kootwijk. Dit is het zendstation dat in de jaren twintig van de vorige eeuw werd gebouwd voor radiotelegrafisch contact met toenmalig Nederlands-Indië. Een echte blikvanger in het natuurrijke landschap.

Let op: in dit gebied moet de hond altijd aangelijnd zijn, behalve in het Kootwijkerduin, daar mag de hond wel los in een speciaal losloopgebied. Lees hier alles over het hondenlosloopgebied Kootwijkerduin.

Met de hond naar Radio Kootwijk - Woef Welkom
Met de hond naar Radio Kootwijk - Woef Welkom

Het Leesten hondenbos

Het Leesten hondenbos bevindt zich in Ugchelen, op de Ugchelse Berg op de Veluwe. Dit is in de buurt van Apeldoorn. Het is een natuurgebied van 10 ha dat officieel een hondenlosloopgebied is. Het is een prachtig, gevarieerd bos met verschillende wandelpaden en bomen en planten.

Honden kunnen hier klauteren op boomstammen, rennen door de modder en ravotten met andere honden. Grootste troef: het is omheind, dus je hond kan het gebied niet verlaten én er is een natte neuzenroute! Lees er meer over in dit artikel.

Het Leesten, hondenbos - Woef Welkom
Weekendje weg met hond naar de Veluwe - Woef Welkom

Het Hulshorsterzand

Het Hulshorsterzand is een fantastisch mooi stuifzandgebied, gelegen tussen Harderwijk en Nunspeet, ten zuiden van de A28. Het maakt deel uit van de natuurgebieden Leuvenhorst en de Leuvenumse Bossen op de Veluwe.

Je kijkt hier je ogen uit, want de zandvlakte en de vele verschillende bomen en planten maken van deze plek één en al oogsnoep. De hond mag hier officieel niet los, maar onze ervaring is dat mensen het op de grote zandvlakte wél doen. We zien hier altijd los rennende honden. Als je je hond onder appel hebt, niemand tot last bent en niet los laat bij de bosranden kan het (denken wij) geen kwaad, maar nogmaals; het mag eigenlijk niet. Zie deze leuke wandeling van Natuurmonumenten als je veel van dit bijzondere gebied wilt ontdekken.

Hond wandelen Hulshorsterzand video

Speulderbos- en Sprielderbos (Putterbos)

Misschien wel één van de mooiste bossen van heel Nederland: het Speulderbos- en Sprielderbos bij Putten, ook wel bekend als het Putterbos onder hondeneigenaren, want dat is het stuk waar je een prachtig hondenlosloopgebied vindt.

Dit grote hondenlosloopgebied ligt ten oosten van Putten. Het bevindt zich in één van oudste bossen van Nederland. Niet alleen de bomen zijn hierdoor waanzinnig mooi, je ziet er ook diverse oude grafheuvels. Je kunt gratis parkeren aan het einde van de Prins Hendrikweg. Vanaf deze parkeerplaats loop je zo het hondenlosloopgebied in. Lees hier: alles over het hondenlosloopgebied in het Speulderbos.

Alles over het hondenlosloopgebied in het Speulderbos op de Veluwe
Alles over het hondenlosloopgebied in het Speulderbos op de Veluwe

Hondenlosloopgebied het Zwolse bos en het Heerderstrand

Onder Zwolle, in Heerde, ligt het Zwolse Bos dat wel 500 hectare groot is. Honden mogen hier het hele jaar loslopen. Belangrijk is hierbij wel dat de hond op de paden blijft én onder appel staat. In dit gebied wonen namelijk veel dieren. Staatsbosbeheer heeft verschillende paaltjeswandelingen uitgezet.

Wij lopen hier graag de Tonnenbergroute. Een wandeling van 4.5 kilometer door het bos en over de heide. Prachtig! Lees het artikel alles over het hondenlosloopgebied in het Zwolse Bos voor een uitgebreid verslag.

Je kunt deze wandeling combineren met een bezoek aan het Heerderstrand. In het laagseizoen (van 1 oktober tot 1 mei) zijn honden van harte welkom op het Heerderstrand! Zij mogen dan ook loslopen en in het water zwemmen, mits ze andere bezoekers niet tot last zijn. In het hoogseizoen (van 1 mei tot 1 oktober) geldt een hondenverbod op het Heerderstrand.

Hondenlosloopgebied het Zandenbos en de Zandenplas

Ten zuiden van het gezellige, mooie dorpje Nunspeet op de Veluwe ligt het Zandenbos en de Zandenplas. Een bos en een meer waar je nooit uitgekeken raakt. Met geurige heidevelden, afwisselende bossen en een paar hele bijzondere plekjes. En het allermooiste? Bijna overal mag de hond lekker los. Lees er meer over in het artikel: alles over hondenlosloopgebied het Zandenbos en de Zandenplas.

Wandelen met de hond op De Posbank

Wandelen met de hond op de Veluwe is eigenlijk overal wel een feestje, want het is er simpelweg prachtig. Maar de állermooiste plek op de Veluwe en misschien wel heel Nederland? Dat is wat ons betreft De Posbank. Het glooiende landschap is net een schilderij en het fijne is dat wandelen met de hond op De Posbank mogelijk is. Lees er alles over in dit artikel.

Met de hond overnachten op de Veluwe?

Extra lang van de prachtige Veluwe genieten genieten met je hond? Kies dan voor een overnachting op een plek waar je hond net zo welkom is als jij. We hebben verschillende tips voor je verzameld. Zie hondvriendelijke Natuurhuisjes op de Veluwe met omheinde tuin als je een verblijf met omheinde tuin zoekt. Zie het artikel met de hond overnachten op de Veluwe (van B&B tot hotel) met allerlei verschillende accommodaties. Liever verblijven op een vakantiepark met allerlei fijne faciliteiten? Lees dan het artikel leukste vakantieparken op de Veluwe waar de hond welkom is met allerlei tips.

laat een reactie achter

connect

©2024 Woef Welkom – All Rights Reserved.