Home dagje uit 7x wandelen op Texel met de hond

7x wandelen op Texel met de hond

geschreven door Woef Welkom
0 reacties

Op Texel kun je volop wandelen met de hond. Over het strand, door de duinen, velden vol heide én het bos. Het hele jaar door is het veelzijdige landschap een lust voor het oog én op sommige plekken kun je wilde dieren tegenkomen! Maar is de hond overal welkom en waar mag de hond loslopen op Texel? In dit artikel over wandelen op Texel met de hond delen we 7 leuke wandelingen met handige weetjes en tips.

Strandwandeling De Cocksdorp

Ons favoriete strand om over te wandelen op Texel is die in het uiterste noorden bij Paal 33 in De Cocksdorp. Een heerlijk gemoedelijk strandje, weg van de massa waar je helemaal naar de vuurtoren kunt lopen en weer terug. Je kunt er ook voor kiezen om het in een rondje te lopen door het weggetje achter de duinen te bewandelen op de terug- of de heenweg van de wandeling.

Het allerleukste aan deze wandeling? Hier mag je hond het hele jaar door loslopen! Tussen 1 september en 1 maart mogen honden op alle stranden van Texel los en op de onbewaakte stranden (deze is er één van) mogen ze het hele jaar door los. Let op: de hond mag niet los op het naaktstrand bij Paal 28. Tussen 1 maart en 1 september moeten de honden hier aangelijnd zijn.

Lees ook: 5 stranden in Nederland waar de hond is toegestaan en altijd los mag lopen.

Een goed start- en eindpunt van deze leuke wandeling op Texel met de hond is Strandpaviljoen Kaap Noord. Na je strandwandeling kun je hier heerlijk buiten zitten. Met je voeten in het zand op een plofbank van steigerhout en zachte kussens of op het terras aan een tafeltje. Met uitzicht tot Vlieland aan de koffie met appelgebak. En voor de hond is zelfs een “hondenbar” gemaakt met verse waterbakken.

Hond mee naar Texel [al onze tips]
wandelen op Texel met de hond, De Cocksdorp Paal 33

Wandelen door Het Dennenbos

Een boswandeling maken op Texel met de hond? Ja dat kan, en hoe! In Het Dennenbos kun je heerlijk wandelen. Eind 19e-eeuw werd het bos aangelegd met dennenbomen, maar inmiddels zijn er ook loofbomen te vinden, waardoor het een mooi, gevarieerd bos is geworden. Je kunt hier urenlang wandelen!

In principe mag je hond overal in dit bos loslopen. Er geldt geen aanlijnplicht volgens de website Texel.net. Alleen in de gebieden waar grazers of vee loopt, dien je je hond aan te lijnen. Toen wij onlangs op Texel waren vonden we ter plekke geen duidelijke aanwijzingen over het wel of niet los laten lopen van de hond in Het Dennenbos, maar zagen veel loslopende honden.

Doen: bezoek hier De Fonteinsnol. Dit is één van de bekendste uitkijkpunten van het eiland. Vanaf de houten toren heb je prachtig uitzicht over Het Dennenbos en het eiland. De toren staat op een duin (nol) midden in het bos en is gemakkelijk bereikbaar via een wandelpad. Toegang is gratis.

Uitgewandeld of toe aan een pauze? Strijk neer bij Bospaviljoen ’t Turfveld. Gelegen op een prachtige plek in Het Dennenbos. Het ruime terras heeft gezellige zitjes en loungebanken en voor de hond staan waterbakken klaar.

Lees ook: hond mee naar Texel op vakantie [al onze tips]

Hond mee naar Texel [al onze tips]
Hond mee naar Texel [al onze tips]
Bij Bospaviljoen ’t Turfveld.

Wandelen door de Sluftervallei

Helaas mag de hond hier absoluut niet los, maar hij mag wel aangelijnd mee. En wat een traktatie is dat! De Sluftervallei is het bekendste natuurgebied van het eiland en dat is niet voor niets. Het is een grote kweldervlakte tussen twee zanddijken in. Het bijzondere is dat deze kwelder aan de Noordzeekust ligt. Kreken met zout water stromen dwars door het gebied. Er groeien alleen planten die zout water kunnen verdragen.

Het grootste deel van de Slufter is afgesloten, want daar broeden eidereenden en veldleeuweriken, maar het zuidelijke gedeelte is vrij toegankelijk en gedeeltelijk ook voor rolstoelen bereikbaar. Neem een verrekijker mee, maar luister ook eens met je ogen dicht naar de vele vogelsoorten die hier leven. Onze hond Neo vond het zichtbaar prachtig. Kijk op deze website voor meer informatie.

Lees ook: 11x leuke vakantieparken op de Waddeneilanden waar honden welkom zijn

Hond mee naar Texel [al onze tips]
In de Sluftervallei
wandelen op Texel met de hond, Sluftervallei
wandelen op Texel met de hond, Sluftervallei

Wandelen door De Ploegelanden

Wil je een wandeling maken die je gevarieerde natuur laat zien? De Ploegelanden is een mooi gebied met een waterplas, verschillende soorten bos, een heide én een kudde Schotse Hooglanders! Terwijl je wandelt moet je uitkijken voor deze grote grazers, want ze kunnen zo ineens van achter een boom opduiken.

Ook kom je een vogelkijkscherm tegen, dus neem je verrekijker mee, want er is genoeg te zien hier. De hond mag alleen aangelijnd mee, maar dat maakt de wandeling niet minder leuk. Kijk hier voor een wandelroute door De Ploegelanden.

Hond mee naar Texel [al onze tips]
In de Ploegelanden. Oog in oog met een Schotse hooglander!
wandelen op Texel met de hond, Ploegelanden
wandelen op Texel met de hond, Ploegelanden

Wandelen door De Bollekamer

Nog een mooie wandeling met de hond op Texel maken waar je een beetje een safarigevoel krijgt? In het zuidwesten van Texel vind je De Bollekamer. Je kunt er Schotse hooglanders en Exmoorpony’s tegenkomen!

Het is een prachtig duingebied met brede valleien die veelal met duinheide zijn begroeid. Vooral in de nazomer is het hier mooi, want dan bloeit de heide volop. Ook kun je hier in het landschap een bunker zien. De hond mag alleen aangelijnd mee, vanwege de grote grazers, maar verveelt zich hier geen minuut. Kijk hier voor meer informatie.

Ook leuk: niet ver van de Bollekamer ligt Strandpaviljoen Paal 9. Een héle fijne strandtent met lekkere loungebanken met vol zicht op zee en fijne zitplekken onder schaduwdoeken. Hier kun je lunchen, dineren en borrelen en uiteraard een Texels biertje drinken en honden zijn hartstikke welkom!

Hond mee naar Texel [al onze tips]
Exmoorpony’s in de Bollekamer van Texel
wandelen op Texel met de hond, Bollekamer
wandelen op Texel met de hond, Bollekamer
Onderweg lekker drinken uit een grote plas.
Hond mee naar Texel [al onze tips]
Strandpaviljoen Paal 9

Wandelen over Het Hanepad

Bij het Vakantiepark De Krim in De Cocksdorp kun je de wandeling “Het Hanenpad” lopen, ook wel als Hanenplaswandeling aangegeven. Deze loopt grotendeels door het duinlandschap heen.

Je kunt hier weer veel verschillende vogels zien, vooral de fazant, die door de duinen hupst, is een opvallende verschijning. Ook de waterlelies in het water zijn prachtig om te zien in de lente en de zomer. De hond mag alleen aangelijnd mee, maar een stukje verder op het vakantiepark ligt Het Krimbos en daar mag de hond wel loslopen!

Lees ook: met de hond naar Vakantiepark De Krim [onze ervaring]

Met de hond naar Vakantiepark De Krim [onze ervaring]
Wandeling over “Het Hanepad” achter het vakantiepark langs.
Met de hond naar Vakantiepark De Krim [onze ervaring]
Het Hanepad.
Met de hond naar Vakantiepark De Krim [onze ervaring]
Loslopen in Het Krimbos.

Wandelen door de Horspolders

Nog een bijzondere wandeling door de natuur van Texel maken? Kies voor deze wandeling van Staatsbosbeheer. Je loopt door natte duinvalleien (die je aan de sahara doen denken) op de Hors op Texel, vol bijzondere planten als de vleeskleurige orchis. De hond mag aangelijnd mee.

Lees ook: De leukste vakantieparken aan de kust waar honden welkom zijn en leuke accommodaties op Terschelling waar honden welkom zijn


Verblijven op Texel

Op zoek naar een leuke accommodatie op Texel? Zie dit artikel over heerlijke vakantieparken op Texel waar je hond mee mag. Ook benieuwd naar accommodaties op andere Wadeneilanden? Zie ook leuke accommodaties op de Waddeneilanden waar honden welkom zijn.

laat een reactie achter

connect

©2024 Woef Welkom – All Rights Reserved.