Home dagje uit Zwemmen met de hond? Hier zijn ze het hele jaar door welkom!

Zwemmen met de hond? Hier zijn ze het hele jaar door welkom!

geschreven door Woef Welkom
21 reacties

Ben jij op zoek naar een leuke plek waar je hond lekker een duik kan nemen? In dit artikel ontdek je een verzameling van bijzondere plekken waar je het hele jaar door kunt zwemmen met de hond. Van een frisse plons in de zee tot lekker ravotten in een meer. Verspreid door het hele land.

Over deze plekken waar je kunt zwemmen met de hond

De genoemde plekken in dit artikel zijn plekken waar honden áltijd welkom zijn, ook tussen 1 mei en 1 oktober. We hebben zo goed als mogelijk geprobeerd te controleren of je hond het hele jaar door welkom is bij de genoemde plekken in dit artikel. Ook proberen wij dit artikel up to date te houden. Is de situatie veranderd? Dan vinden wij het geweldig als je dat in een reactie wilt delen, dan passen wij het aan. Ook mag je in een reactie extra adressen delen, zo helpen we elkaar aan nog meer waterpret plekken met de hond.

Lees ook: wellness huisjes aan zee met de hond 

Het strand tussen Noordwijk en Katwijk (Zuid-Holland)

Tussen Noordwijk en Katwijk is een hondenstrand en een duingebied waar honden het hele jaar los mogen lopen. Het hondenstrand is 2,5 kilometer lang en loopt vanaf het einde van de Koningin Astrid Boulevard in Noordwijk tot aan het begin van Katwijk bij het laatste gebouw in Strandvak 23 (van Kitesurfvereniging Airtime). In het duingebied mogen ze alleen in het voorste gedeelte los lopen. Meer weten? Lees ook het artikel met de hond naar Noordwijk met allerlei leuke hondvriendelijke tips, van strandtent tot hotel.

Weekendje weg met de hond naar Zeeland

Almeerderstrand in Almere (Flevoland)

Op het Almeerderstrand in Almere-Poort mag je hond het hele jaar door zwemmen. Hier is wel een bepaald stuk voor aangewezen. Het losloopgebied begint voorbij de toilethuisjes en loopt helemaal door tot aan het einde van het strand bij de spoordijk. Het is ongeveer 500 meter breed.

Lees ook: hier kun je sloepje varen met je hond

Loonse en Drunense Duinen (Brabant)

Niet alleen één van de mooiste stukjes van Nederland. De Loonse en Drunense Duinen zijn ook een waar hondenparadijs met een meer waar je hond het hele jaar door mag zwemmen! Meer weten? Lees ook het artikel met de hond naar de Loonse en Drunense Duinen

Met de hond naar de Loonse en Drunense Duinen

Hondenstrand Harderwijk

In Gelderland kun je naar het hondenstrand in Harderwijk. Ideaal voor je trouwe viervoeter om lekker te ravotten en af te koelen. Navigeer naar de afslag strand Horst. Het is een afgeschermd stuk van een park. Niet heel groot, maar zeker de moeite waard.

Hondenvijver bij Landal Twenhaarsveld in Holten (Overijssel)

Ook als je geen gast bent op Landal Twenhaarsveld mag je gebruikmaken van de aanwezige hondenvijver/losloopgebied waar honden vrij mogen spelen, zwemmen en ravotten in het zand. Maar wij tippen een verblijf in dit enorm hondvriendelijke park. Lees ook ons artikel: met de hond naar Landal Twenhaarsveld [onze ervaringen].

Met de hond naar Landal Twenhaarsveld [onze ervaring]

Hondenstrand Eiland van Maurik (Gelderland) 

Op de Betuwe in Gelderland is fijn hondenstrand te vinden op het Eiland van Maurik. Honden mogen hier het hele jaar door zwemmen. Het hondenstrand is ongeveer 700 meter breed. Fijn: het hondenstrand ligt in een baai van de Nederrijn waar het water nooit stilstaat, hierdoor is het minder gevoelig voor blauwalg.

Het strand van Kijkduin in Den Haag (Zuid-Holland)

Een persoonlijke favoriet. Het strand is erg breed en de wandeling over een verhard pad door het duingebied (hier wel aanlijnen) is ook mooi. Waar je precies moet zijn voor het hondenstrand? Vanaf het Kijkduinpark (aan het einde van parkeerterrein Machiel Vrijenhoeklaan) tot aan de grens met de gemeente Westland. Hier kan je hond het hele jaar door lekker zwemmen!

Het Erkemederstrand in Zeewolde (Flevoland)

Een grote favoriet bij hondenbaasjes uit het hele land. Gelegen aan het Veluwemeer vind je het Erkemederstrand. Hier zwemmen met de hond is een feestje. Het deel waar honden zich kunnen uitleven op het strand en in het water is ruim 1,5 kilometer lang. Dik genieten!

Het strand tussen IJmuiden en Bloemendaal aan Zee (Noord-Holland)

Het IJmuiderslag (of Kennemerstrand) is een lekker rustig strand met veel ruimte. Je ziet hier vaak kitesurfers. Honden mogen het hele jaar los op het hondenstrand ten zuiden van strandpaal 57.5, in de duinen en rond het Kennemermeer. Lees er hier meer over.

Naar het hondenstrand in IJmuiden

Hondenstrand Doggy Beach aan de Maasplassen (Limburg)

Het enige adres in Limburg dat wij konden vinden is Doggy Beach, gelegen aan de Noorderplas in De Weerd. Helaas niet het hele jaar open, alleen van mei tot september, maar om Limburg toch te noemen in dit artikel hebben we deze meegenomen in deze lijst. Extra tof: er is zelfs de mogelijkheid om jouw hond door de hondenwasstraat te laten gaan. Welke hond wil er nu niet zo verwend worden na een dag heerlijk spelen in het water? De entree is € 10,- voor een gehele dag (dat is inclusief een hond, 2 volwassen en 2 kinderen). Zie voor meer info de website.

Spartelmeer in het Drents-Friese Wold (Drenthe/Friesland)

Je kunt ook met de hond naar het Drents-Friese Wold. Een prachtig, groot Nationaal Park waar de hond welkom is. Er is zelfs een natte neuzenroute die je kunt wandelen met de hond in het Drents-Friese Wold. Woef Welkom testte de route uit. Lees hier ons verslag.

Er is ook een kleiner losloopgebied dat is omheind en gelegen aan de westkant van de N381. In het zogenaamde Canadameer zijn honden niet toegestaan, maar ten noorden hiervan is een speciale spartelvijver waar honden het hele jaar door mogen zwemmen! Parkeer op de parkeerplaats Canadameer en volg de bordjes.

Hondenstrand Zuidlaardermeer (Groningen)

Een prachtige plek voor zowel jou als je hond. Op het speciale hondenstrand kan jouw hond lekker afkoelen in het water, terwijl jij geniet op het zandstrand. En dat het hele jaar door!

Het strand in Wassenaar (Zuid-Holland)

Ook hier vind je een speciaal hondenstrand waar honden het hele jaar los mogen lopen. Dit strand ten noorden van de Wassenaarse Slag vind je tussen strandpalen 91 en 92. Het is te bereiken via een goed aangegeven wandelroute die start vanaf parkeerterrein de Kuil. De wandelroute loopt door duingebied Berkheide (tussen 1 maart en 1 augustus hond aanlijnen wegens broedende vogels). De combinatie van het wandelen door het duingebied en daarna uitwaaien op het strand en lekker samen zwemmen maakt het extra leuk.

Hondenstrandje Lauwersmeer (Friesland)

Het hondenstrand bij het Lauwersmeer is onderdeel van Nationaal Park Lauwersmeer. Sowieso een topplek voor een dagje uit met je hond, want je kunt er mooi wandelen door bossen en langs water. Er zijn verschillende wandelroutes te volgen waar de hond aangelijnd welkom is. Grootste troef: er is een hondenstrand! En daar mogen honden het hele jaar door lekker vrij zwemmen.

Het strand op Texel (Wadden)

Op Texel wordt over het algemeen niet zo moeilijk gedaan over het meenemen van je trouwe viervoeter. Tussen 1 september en 1 maart mogen honden op alle stranden van Texel los en op de onbewaakte stranden mogen ze het hele jaar door los. Ons favoriete strand is die in het uiterste noorden bij paal 33. Een heerlijk gemoedelijk strandje, weg van de massa waar je helemaal naar de vuurtoren kunt lopen en weer terug. Lees ook: hond mee naar Texel op vakantie [al onze tips]

Hond mee naar Texel [al onze tips]

Hondenstrand Middelwaard bij Vianen (Utrecht)

In hondenlosloopgebied Middelwaard vind je ook een grote zwemplas waar honden het hele jaar door mogen zwemmen. Het fijne is dat de oevers naar de Lek langzaam aflopen. Dit maakt het ook een perfecte plek om je pup aan zwemwater te laten wennen. Je kunt een rondje om de plas lopen in ongeveer een half uur.

Het strand van Rockanje (Zuid-Holland)

Het strand is hier heerlijk breed en bovendien is dit het enige strand in heel Nederland dat op het zuiden ligt (hallo zon!). Maar de grootste troef? Op een deel van het strand mag de hond het hele jaar door loslopen en lekker zwemmen! Meer weten? Lees het artikel met de hond naar het strand van Rockanje.

Strand De Punt bij de Oosterscheldekering (Zeeland)

Honden hebben het hele jaar door vrij spel op strand De Punt bij de Oosterscheldekering. Het gaat om het strandvak tussen de Oosterscheldekering en de dijktong. Langs de verdere kustlijn moeten honden tussen 10 en 19 uur wél aan de lijn tijdens de zomermaanden.

Stranden bij Callantsoog (Noord-Holland)

Bij Callantsoog zijn er vier stukken strand waar honden het hele jaar los mogen en heerlijk kunnen zwemmen! Het gaat om de stukken: tussen strandpalen 8.100 en 9.400, tussen strandpalen 10.500 en 11.100, tussen strandpalen 14.500 en 17.100 en tussen strandpalen 18.400 en 20.000. Zie deze PDF voor een plattegrond.

Het strand van Oostvoorne (Zuid-Holland)

Het Oostvoorne strand op Voorne-Putten (het voormalige autostrand) is ook een strand waar honden het hele jaar door mogen loslopen! Behalve bij een stukje vogelbroedgebied mogen de honden overal los. Zwemmen met de hond is hier ook heerlijk!


Het strand op Schiermonnikoog (Wadden)

Het eiland Schiermonnikoog is ook hemels voor je hond! Bijna overal op dit Waddeneiland mag jouw hond loslopen. Hiervoor zijn speciale uitlaatroutes gemaakt, die aangegeven zijn met paaltjes. Zie deze handige PDF met de losloopgebieden. Zoals je ziet kan de hond in het westen heerlijk zwemmen, het hele jaar door!

Recreatiegebied Hemmeland (Noord-Holland)

Vanuit het karakteristieke dorpje Monnickendam loop je Recreatiegebied Hemmeland in. Het is een groot schiereiland aan de Gouwzee. Op de kop van dit schiereiland is een losloopgebied met eigen hondenstrand! Hier mogen honden het hele jaar door zwemmen. Er zijn ook andere strandjes, maar daar mag je hond alleen zwemmen buiten de zomermaanden. Extra leuk: in deze zomermaanden kun je met je aangelijnde hond ook iets eten of drinken bij strandtent Strandvier.

Fotocredit: Strandvier


Spijkvijver in Biddinghuizen (Flevoland)

In het recreatiegebied Spijk-Bremerberg in BIddinghuizen is een speciaal hondenstrand aangelegd aan de Spijkvijver. Volg de borden met hondenstrand erop. Honden mogen trouwens het hele jaar loslopen in dit gebied mits ze onder appèl staan en je met de hond op wegen en paden blijft.

Het Twiske (Noord-Holland)

Ook met je hond kun je genieten van de heerlijke zandstrandjes in het Twiske, vlak boven Amsterdam. Het water loopt geleidelijk af en het ondiepe deel wordt afgebakend met een ballenlijn. Honden zijn het hele jaar door welkom op de surfstrandjes van De Leers en het Kure Jan Strand. Zie deze duidelijke flyer.

Ellertshaar (Drenthe)

Zwemmen in een prachtig meer bij een hondenlosloopbos? Dat kan in het Ellertshaar meer dat middenin het bos gelegen is. Er zijn ook verschillende kleine strandjes. Alles bij elkaar een toplocatie waar je het hele jaar door welkom bent met je hond. Wij waren er op een druilerige januari dag en zelfs dan is het een bijzonder mooie plek.

Groene Weelde in Vijfhuizen (Noord-Holland)

Ook bij natuurgebied de Groene Weelde in Vijfhuizen ben je aan het goede adres voor een leuke plek om te zwemmen. Bovendien is het een mooi losloopgebied. Je hond mag hier altijd een frisse duik nemen en mag het hele jaar los in bijna het hele gebied.

Het Maalwater in Heiloo

Bij Het Maalwater in Heiloo (niet ver van Egmond aan Zee) vind je Het Noorderneg. Dit is een gebied waar honden los mogen lopen en het hele jaar door fijn kunnen zwemmen. Het is voor je hond heerlijk om hier te wandelen én te plonsen.

Grote Rietplas (Drenthe)

Op zoek naar een leuk omheind losloopgebied in Drenthe waar de hond ook nog eens kan zwemmen? Kies dan voor Recreatiegebied Grote Rietplas. Er is een hondenstrand en een speelweide dat volledig is omheind. Vanaf de parkeerplaats (aan het einde van de Boerweg in Emmen) is het zo’n 450 meter lopen (het toegangshek zit links).

Hondenspeelbos Punthorst (Overijsel)

Een speelbos, speciaal voor honden! Dat vind je in Overijssel in Punthorst. Het is een terrein van maar liefst 9 hectare dat is omrasterd met een hek van 1.50 meter. Er staan geen speeltoestellen, maar er zijn genoeg omgevallen bomen, er liggen talloze stokken en je kunt er heerlijk aan de wandel. En… je hond kan er zwemmen. Er is een kleine zwemplas met een strandje gemaakt.

Goed om te weten: je hond moet verplicht los in dit speelbos. Om deze reden zijn alleen sociale honden toegestaan. Parkeren kan aan de Kampweg in Punthorst (kruising Mr. J.B. Kanlaan). Er is geen website, wel een Facebookgroep die je in de gaten kunt houden voor het laatste nieuws (ook over blauwalg).  

Lees ook: de leukste hondenspeeltuinen op een rij!

21 reacties

Fieneke de Haan-Stuut juni 10, 2023 - 8:03 AM

Archeologisch paradijsje De Vork bij Haren. Het hele jaar door los mogen lopen en de mogelijkheid om het water in te gaan. Overzichtelijk losloopgebied

Reply
Woef Welkom juni 10, 2023 - 6:47 PM

Geweldig Fieneke, dank!

Reply
Greta Smit juni 10, 2023 - 10:24 AM

Ik mis het losloop en super zwemgebied Hemmeland in Monnickendam?

Reply
Woef Welkom juni 10, 2023 - 6:48 PM

Goeie tip, dankjewel!

Reply
Elvira Vreeling juni 10, 2023 - 7:54 PM

Het zwemstrandje in Reeuwijk Zuid Holland

Reply
Woef Welkom juni 12, 2023 - 1:13 PM

Dag Elvira, dank voor je tip. Volgens Google is dit strandje permanent gesloten. Is dat niet zo?

Reply
Elvira Vreeling juni 12, 2023 - 7:41 PM

Ik heb op Rebo nieuws gelezen dat er een tweede strandje is gemaakt die niet langs het strand van de strand gasten loopt.

Reply
Marieke juni 11, 2023 - 5:54 AM

Ik mis het hondenstrand in het Spijkbos bij Biddinghuizen van Staatsbosbeheer.

Reply
Woef Welkom juni 12, 2023 - 1:12 PM

Hi Marieke, wat een goeie tip, dank!

Reply
Angélique Knoppert juni 11, 2023 - 7:33 AM

Ik weet er ook nog één. Dat is het recreatiemeer Stroombroek. Er is een hondenloslooproute en op één plek is het strand voor alle mensen. En op alle andere plekken rondom deze plas, mag ik mijn Berner sennenhond Dex lekker laten zwemmen.

Liefdevolle groet Angélique Knoppert

Reply
Woef Welkom juni 12, 2023 - 1:11 PM

Dag Angelique, dat is zeker een topper, waar wij ook fan van zijn, maar helaas mogen honden daar niet los van 1 oktober tot 1 mei. In dit artikel staan alleen adressen waar ze het hele jaar door los mogen en mogen zwemmen.

Reply
linda juni 23, 2023 - 9:58 PM

nog een tip, in het twiske in Landsmeer is het laatste stuk van het Kurejanstrand ook bestemd voor honden het hele laar door,

Reply
Woef Welkom juni 24, 2023 - 4:08 PM

Super, dankje Linda!

Reply
Peter van Barneveld juli 2, 2023 - 9:44 PM

Weet iemand een mooie zwemplek voor honden tussen Apeldoorn en arnhem?

Reply
Angelique juli 13, 2023 - 2:32 PM

Een leuke plek voor honden is Groene Weelde Hoofddorp het pannenkoek restaurant kan je gratis parkeren lopen en dan de heerlijke waterplas voor de honden je kan wandelen tot Vijfhuizen.

Reply
Woef Welkom juli 14, 2023 - 1:27 PM

Dank voor je leuke tip!

Reply
Jaap augustus 23, 2023 - 10:20 AM

Hallo,

Het Maalwater in Heiloo is ook erg leuk en het hele jaar beschikbaar.

Reply
Woef Welkom augustus 23, 2023 - 1:14 PM

Dankjewel Jaap, leuk!

Reply
Kirsten september 7, 2023 - 3:36 PM

In Borculo is in het het bos (Galgenveld/ Lebbenbrugge) een loslooproute voor honden. Onderdeel hiervan is de doorwaadbare plaats voor mens en dier en bijbehorend stuk van de rivier de Slinge. Hier mogen mens en dier het hele jaar door bos,strand en water.

Reply
Woef Welkom september 18, 2023 - 5:34 PM

Leuke tip, dank Kirsten!

Reply
Natalie mei 16, 2024 - 4:35 PM

iets in Brabant toevallig??? ik verlang daar zo naar!!

Reply

laat een reactie achter

connect

©2024 Woef Welkom – All Rights Reserved.