Home handige tips Alles wat je wilt weten over je hond meenemen in de trein

Alles wat je wilt weten over je hond meenemen in de trein

geschreven door Woef Welkom
0 reacties

Een dagje uit of op vakantie met hond per trein? Je trouwe viervoeter kan mee! In dit artikel vind je alles wat je wilt weten over je hond meenemen in de trein. Of je nu reist binnen Nederland of naar België, Duitsland en Frankrijk. Wat zijn de regels voor je hond meenemen in de trein, hoeveel kost het meenemen van je hond in de trein en meer handige tips voor reizen met je hond in de trein.

Elk land heeft eigen regels. Lees hier wat de regels per land voor reizen met een hond zijn.

Goed om te weten over dit artikel over je hond meenemen in de trein

In dit artikel worden de vervoerders genoemd waar de meeste mensen gebruik van maken als ze met de hond reizen met de trein. Dat betreft de NS, ICE International of de Intercity Berlijn, Intercity Brussel, TGV en de Thalys. Meer weten over Eurostar? Lees dan het artikel mag de hond mee in de Eurostar trein?

In Nederland hebben we alleen gekeken naar de NS, maar er zijn ook andere vervoerders. Controleer voordat je op pad gaat met je hond altijd eerst wat de regels zijn. Neem bij twijfel of voor meer informatie contact op met de klantenservice van de desbetreffende vervoerder. We hebben het zo goed als mogelijk voor je uitgezocht. Mocht iets niet kloppen, laat het ajb weten, dan passen we het direct aan. Ook je ervaringen vinden we leuk om te lezen, deel ze ajb in een reactie.

Lees ook: Reizen met de hond [al onze tips op een rij]

Alles wat je wilt weten over je hond meenemen in de trein

Met de hond reizen in de trein in Nederland

Hoe zit het met reizen met de hond bij de NS? Is je hond klein en past deze op schoot of in een tas, mand of kooi die op schoot kan (maximale afmeting van 55x30x30 cm)? Dan mag je hond gratis in de trein reizen. Het gaat erom dat de hond geen zitplaats inneemt. Heb je een grotere hond, dan neemt deze zeer waarschijnlijk wel een zitplaats in. Je hond heeft in dat geval een eigen treinkaartje nodig. Dit treinkaartje heet ‘Dagkaart Hond’. Hiermee mag je hond de hele dag met jou meereizen in de trein. Je kunt een Dagkaart Hond online of in NS-app kopen, je ontvangt dan een e-ticket. Laad het e-ticket vervolgens in de NS-app of print het uit vanaf een tablet of computer.

Voor een assistentiehond die herkenbaar is als blindengeleidehond of hulphond geldt een andere regel. Deze hond mag altijd gratis met je meereizen in de trein. Let op: in bussen die worden ingezet bij werkzaamheden of stremmingen zijn honden niet toegestaan, maar er wordt een uitzondering gemaakt voor blindengeleidehonden. Neem bij twijfel of voor meer informatie telefonisch contact op met de klantenservice van NS via 030-7515155. Zie de ook website van NS International.

Alles wat je wilt weten over je hond meenemen in de trein

Met de hond reizen in de trein naar Duitsland

Wil je met de hond op vakantie in Duitsland en reizen met de trein? Dan reis je vanuit Nederland met de ICE International of de Intercity Berlijn. Honden zijn welkom in de treinen naar Duitsland, uitgezonderd in de bistro-rijtuigen. Ook hier geldt dat kleine honden die in een mand of kooi worden vervoerd en op schoot kunnen gratis mee mogen reizen. Blindengeleidehonden mogen ook gratis mee, maar hiervoor moet wel een vervoersbewijs worden besteld. Hier zijn geen kosten aan verbonden.

Grotere honden zijn welkom tegen betaling. Zij moeten wel verplicht aangelijnd blijven en een muilkorf dragen. Tickets voor grotere honden en blindengeleidehonden kunnen niet online gekocht worden, maar telefonisch via 030-2300023 of bij één van de zeven Tickets & Servicewinkels. Deze vind je hier: Schiphol, Amsterdam Centraal, Arnhem Centraal, Utrecht Centraal, Rotterdam Centraal, Den Haag Centraal en Breda. Kosten zijn afhankelijk van de bestemming.

Met de hond reizen met de trein - Woef Welkom

Met de hond reizen in de trein naar België

Wil je met de hond op vakantie in België en reizen met de trein? Dan reis je vanuit Nederland met de Intercity Brussel. Hiervoor gelden dezelfde regels als bij het reizen met de hond met de NS binnen Nederland. Dus kleine honden die op schoot kunnen of in een mand of kooi passen mogen gratis mee. Voor grotere honden moet een vervoersbewijs gekocht worden. Dit ticket voor de hond is ook geldig in de 1e klas.

Alles wat je wilt weten over je hond meenemen in de trein

Met de hond reizen in de trein naar Frankrijk

Op vakantie naar Frankrijk met de hond? Dat kan dus ook vanuit Nederland met de trein. Als je naar Parijs wilt, dan is de Eurostar (voorheen Thalys) de beste optie. Vanaf Amsterdam, Schiphol, Den Haag Holland Spoor en Rotterdam Centraal ben je in minder dan 4 uur in hartje stad. Vanaf daar kun je verder reizen als je dat wilt.

Honden die minder dan 6 kilo wegen mogen gratis mee met deze Eurostar als zij vervoerd worden in een mand of kooi met de maximale afmetingen 45x30x25 cm. Deze hoef je niet op schoot te houden. Heb je een kleine hond die je niet in een mand of kooi wil vervoeren dan mag je hem op schoot houden, maar dan moet je wel een vervoersbewijs met hondentarief kopen. Let op: wil je je kleine hond niet op schoot houden dan moet de hond een muilkorf om en aangelijnd zijn.

Voor grotere honden moet je een vervoersbewijs met ‘hondentarief’ kopen. Bovendien moeten zij zijn aangelijnd én gemuilkorfd op de grond zitten. Blindengeleidehonden en assistentiehonden reizen gratis mee. Als een medereiziger bezwaar heeft tegen de aanwezigheid van jouw hond dan kan een medewerker je verzoeken om samen met je hond naar een ander deel van de trein te gaan.

Let op: honden zijn niet toegelaten in de Ski- en Zon-Thalys met uitzondering van blindengeleidehonden en assistentiehonden. Gevaarlijke honden zijn niet toegestaan. Neem bij twijfel contact op met de klantenservice van Thalys (dat is NS International). Een hondentarief ticket kun je telefonisch reserveren via 030-2300023 of bij één van de zeven Tickets & Servicewinkels. Deze vind je hier: Schiphol, Amsterdam Centraal, Arnhem Centraal, Utrecht Centraal, Rotterdam Centraal, Den Haag Centraal en Breda.

Je kunt ook naar Frankrijk reizen met de hond vanuit Nederland met de TGV. Denk aan bestemmingen als Lille, Nice en Straatsburg. Voor kleine honden (die maximaal 6 kilo wegen) moet je in het bezit zijn van een ticket. Deze kost € 6,-. Bovendien moet de hond worden vervoerd in een kooi of mand waarvan de afmetingen maximaal 45x30x25 cm zijn.

Grotere honden moeten verplicht aangelijnd blijven en een muilkorf dragen. Heb je geen kooi of mand voor je kleine hond óf weegt je hond meer dan 6 kilo dan moet je een ticket kopen voor je hond. Een ticket kost 50% van het standaardtarief van de tweede klasse, ook al reis je zelf 1e klasse. Je kunt telefonisch reserveren via 030-2300023 of bij één van de zeven Tickets & Servicewinkels. Deze vind je hier: Schiphol, Amsterdam Centraal, Arnhem Centraal, Utrecht Centraal, Rotterdam Centraal, Den Haag Centraal en Breda.

Benieuwd hoe het zit met het vliegtuig? Lees hier Vliegen met je hond. Alles wat je wilt weten..

laat een reactie achter

connect

©2024 Woef Welkom – All Rights Reserved.