Home handige tips Hond mee in de camper? Lees deze handige tips.

Hond mee in de camper? Lees deze handige tips.

geschreven door Woef Welkom
2 reacties

Op campervakantie met de hond? Super handig, want dan hoef je je geen zorgen te maken over de beschikbaarheid in hondvriendelijke accommodaties. Bovendien kun je optimaal genieten van volledige vrijheid. Toch is het handig om goed voorbereid op weg te gaan. In dit artikel over een hond mee in de camper lees je handige tips. Waar moet je aan denken voor vertrek en onderweg?

Camper huren?

Dan moet je bij Goboony zijn. Dit is de Airbnb van campers in Europa! Je huurt hier een camper direct bij de eigenaar wat je al snel 40% voordeel oplevert. Ze bieden het grootste aanbod van campers in Nederland. Makkelijk via de site te boeken.

Wat zijn de regels per land?

Helaas hanteren niet alle landen in Europa dezelfde regels en moet je dus van tevoren goed uitzoeken wat de regels zijn in de landen waar je doorheen rijdt en in het land waar je vakantie gaat vieren. Over het algemeen geldt dat honden pas de grens over mogen vanaf 15 weken vanwege de verplichte rabiësinenting die pas vanaf 12 weken gegeven mag worden en daarna 3 weken moet inwerken. In geen enkel land mag de hond op één van de voorstoelen zitten of liggen. Vergeet niet het EU-dierenpaspoort van je hond altijd bij je te dragen. Hier vind je een overzicht van de regels per land voor reizen met de hond per auto.

Lees ook: Europees dierenpaspoort. Alles wat je wilt weten.

Hond mee in de camper? Lees deze handige tips.

Wagenziekte bij honden

Sommige honden (vooral als ze jong zijn) hebben de pech dat ze wagenziek worden. Wanneer jouw hond last heeft van wagenziekte zorg er dan voor dat hij minimaal 2 uur voor de camperrit geen eten meer op heeft. Dit kan voorkomen dat hij erg misselijk wordt. Gaat het toch mis? Overleg dan even met je dierenarts welke medicatie voor jouw hond het beste is.

Oefen camperritjes met je hond

Is je hond al gewend aan (lang) autorijden of wordt deze vakantie de eerste keer? Het kan handig zijn om eerst wat langere afstanden te oefenen, zodat je hond het steeds minder spannend vindt. Beloon de hond door op de plaats van bestemming iets leuks te doen. Laat je hond lekker spelen, rennen, zwemmen en dergelijke. Zo zal je hond autorijden gaan associëren met leuke dingen.

Er zijn honden die autorijden simpelweg niet leuk vinden. In dat geval kan een hondentrainer je helpen. Ook kun je met je dierenarts overleggen of er iets aan te doen is. Zo zijn er middelen die je hond rustiger maken (die je bijvoorbeeld ook tijdens de jaarwisseling kunt gebruiken bij angst voor vuurwerk), maar niet iedereen is hier een voorstander van.

Lees ook: reizen met een puppy [handige tips]

Hond mee in de camper? Lees deze handige tips.

Plan een hondvriendelijke route

Zorg ervoor dat je vakantie met hond planning rekening houdt met de aanwezigheid van een hond. Ben je flexibel qua reisdata? Dan is het raadzaam om periodes met veel hitte te vermijden. Vergeet niet te kiezen voor een camping die hondvriendelijk is. Meestal is het geen enkel problem om de hond mee in de camper te nemen naar een camping. De meeste campings bieden zelfs extra diensten aan, zoals toegang tot een restaurant of een zwemvijver. In een land als Zweden mag je trouwens wild kamperen met je camper! Zoek dit voor vertrek uit.

Lees ook: 10x tips voor je eerste camperreis

Hou de camper koel voor je hond

Het is erg belangrijk om de warmte in de camper goed in de gaten te houden. Een hond heeft het altijd eerder warm dan jij. Bovendien kan een hond minder goed zweten. Zweten gaat alleen door te hijgen en een beetje via de voetzolen. Heeft je camper airconditioning? Gebruik deze dan. Als het buiten niet enorm warm is kun je natuurlijk ook een raampje een stukje openzetten.

Is het echt tropisch warm en heb je geen airconditioning? Schaf dan een ‘Bodycooler pet mat’ aan. Deze Bodycooler functioneert als verkoelende mat voor de hond om op te liggen. De katoenen mat is gevuld met korrels die in aanraking met water 300x in volume toenemen en een verkoelende gel vormen. Leg hem voor vertrek nog even in de koelkast voor nog meer koelte. Ideaal: de Bodycooler is in staat de koele temperatuur ruim twee dagen vast te houden.

Ook een zonnescherm is geen overbodige luxe. Deze auto zonneschermen kunnen binnen enkele seconden met zuignappen op de zijruiten aangebracht worden. De zonneschermen passen in alle auto’s, busjes en SUV’s. Door het fijnmazige materiaal blijft het zicht naar buiten goed.

Neem een drinkfles of waterbak mee

Uiteraard is het van groot belang dat je hond genoeg drinkt, zeker als het warm is. Deze handige drinkfles is voorzien van een bakje, waardoor je het water uit de fles rechtstreeks in het bakje kunt spuiten. Zo heb je altijd een bakje water bij de hand. De fles kun je ook makkelijk vasthouden of ergens aan vastknopen (broek of rugzak) tijdens een wandeling. Onderweg kun je de fles makkelijk hervullen (bijvoorbeeld bij een tankstation).

Een drinkbak en losse flessen water meenemen kan natuurlijk ook. Deze drinkbak (de Road Refresher) is enorm handig. Hij kan gevuld met water in elk voertuig geplaatst worden zonder dat het water eruit klotst. De drinkbak heeft aan de onderzijde klittenband en de bijgeleverde antislip strips zorgen ervoor dat de drinkbak vast en stevig blijft staan op iedere vloer. Aan de bovenzijde zit door middel van een clicksysteem een ring die het opslaande water tegenhoudt.

Veilig reizen met de hond in de camper

In de meeste landen is het verplicht om een autogordel, veiligheidsnet, hondenrek of bench voor je hond in de camper te hebben. Het fijne aan een autogordel voor honden is dat je je hond veilig kunt vastzetten in de camper tijdens het rijden, zodat de hond rustig op zijn plaats blijft zitten. Deze autogordel voor honden is in lengte verstelbaar tot een lengte van 80 cm.

Het meest handig is een een bench plaatsen. Dit geeft je hond een eigen, veilige plek in de camper.

Hond mee in de camper? Lees deze handige tips.

Loopplank voor in- en uitstappen

Als je een hond hebt die jong, klein of fysiek beperkt is dan is het niet goed om de hond zelf de auto in- en uit te laten springen. Je kunt een loopplank voor honden aanschaffen. Deze loopplank heeft een antisliplaag en relingen aan de zijkanten, zodat jouw hond veilig in en uit de auto kan stappen. De loopplank is inklapbaar, makkelijk schoon te maken en kan een gewicht aan tot wel 90 kilo!

Hondenspeeltjes in de camper

Om de hond bezig te houden en af te leiden is het fijn om een speeltje te geven. Dit kan prima, maar let er wel op dat het speeltje dusdanig groot dat het niet ingeslikt kan worden. Als je plotseling moet remmen kunnen kleine speeltjes zomaar achterin de keel schieten. Een goed voorbeeld van een groot speeltje is een Wubba Kong.

Lees ook: 12x leuke hondenspeeltjes voor op reis

Alleen achterblijven in de camper

Wat eten bij een wegrestaurant of boodschappen doen? Je kunt de hond alleen achterlaten in de camper, maar let hierbij goed op het volgende: doe dit nooit als het warm weer is. Een raampje openlaten is vaak niet voldoende! Een hond kan door warmte snel bewusteloos raken of zelfs overlijden. Ben je met meerdere personen onderweg? Neem de hond mee uit de camper en ga om de beurt even weg.

Lees ook: Reizen met de hond [al onze tips op een rij]

Gebruik een inpaklijst

Pak de belangrijkste spullen in, alles wat je normaal gesproken voor je huisdier nodig hebt: voedsel, water, kommen, riemen, speelgoed en maak een selectie van andere belangrijke items. Neem een goede handdoek of een mat mee om te gebruiken voor een snelle schoonmaakbeurt en als bed voor de reisdagen.

Hoewel de camper ruim is, is het toch een gedeelde omgeving en is daarom fijn om schoonmaakmiddelen zoals doekjes en luchtverfrisser mee te nemen om zowel het voertuig als je hond schoon te houden.

2 reacties

Wessel augustus 11, 2023 - 4:09 PM

Dank voor de handige tips! Wij gaan met ons hondje Nico naar Spanje met de camper. Met deze tips weten we zeker dat het helemaal goedkomt. Top!

Reply
Woef Welkom augustus 14, 2023 - 9:30 AM

Wat fijn om te horen, veel plezier!

Reply

laat een reactie achter

connect

©2024 Woef Welkom – All Rights Reserved.