Home handige tips Europees dierenpaspoort 2021. Alles wat je wilt weten.

Europees dierenpaspoort 2021. Alles wat je wilt weten.

door Woef Welkom
0 reacties

Als je hond mee op reis gaat binnen Europa dan moet je in het bezit zijn van een speciaal Europees dierenpaspoort. Maar wat is een Europees dierenpaspoort nu eigenlijk precies, hoe kom je eraan en wat staat erin? In dit artikel lees je alles wat je wilt weten over een Europees dierenpaspoort.

Lees ook: met deze 8 producten gaat je hond gezond mee op reis.

Wat is een Europees dierenpaspoort?

Net als bij mensen is het een paspoort en dus een officieel identificatiedocument. In het paspoort staan onder andere de vaccinaties die jouw hond heeft gehad. Ga je op reis, dan zijn sommige vaccinaties verplicht, zoals de rabiësvaccinatie (tegen hondsdolheid). De dierenarts zorgt ervoor dat je kunt aantonen dat je hond de nodige vaccinaties heeft gehad, door bewijs ervan in het paspoort te zetten.

Hoe kom je aan een Europees dierenpaspoort?

Heel simpel, een dierenpaspoort kun je bij je dierenarts vragen. Vrijwel alle dierenartsen verstrekken een NDG dierenpaspoort. Dit kost je slechts € 2,70. Heeft je hond al een dierenpaspoort? Laat deze altijd door je eigen dierenarts controleren om te kijken of de gegevens in het boekje wel kloppen. Is er sprake van een vorige eigenaar? Dan kan deze een gezondheidsverklaring invullen.

Europees dierenpaspoort 2020. Alles wat je wilt weten.

Wat moet er in het Europees dierenpaspoort worden ingevuld en/of gelamineerd worden?

Als je een dierenpaspoort voor je hond meekrijgt bij de dierenarts, moeten bepaalde rubrieken zijn ingevuld:
– Rubriek I. Gegevens van de eigenaar inclusief handtekening. Dit is een verplicht veld, maar hoeft niet gelamineerd te worden.
– Rubriek II. Beschrijving van het dier. Dit is een verplicht veld. Naam en geboortedatum moeten genoteerd worden zoals de eigenaar ze opgeeft. De rubriek hoeft niet gelamineerd te worden.
– Rubriek III. Merking van het dier. Ook dit is een verplicht veld en moet gelamineerd worden door de dierenarts.
– Rubriek IV. Afgifte van het paspoort. Ook een verplicht veld, maar hoeft niet gelamineerd te worden. Wel moeten alle gegevens ingevuld worden: naam dierenarts, datum, een praktijkstempel en handtekening van de dierenarts. Alleen een paraaf is niet voldoende, omdat dit niet herleidbaar is. Als deze gegevens niet voldoende zijn ingevuld in een Europees dierenpaspoort, dan kun je bij de grens worden tegen gehouden.

Lees ook: 12x leuke hondenspeeltjes voor op reis.

Hoelang is een Europees dierenpaspoort geldig?

Als je op dit moment een Europees dierenpaspoort aanschaft, dan is deze geldig tot wanneer je hond overlijdt. Heeft je hond een Europees dierenpaspoort uit 2014 of eerder? Dan moet je een nieuw Europees dierenpaspoort halen bij je dierenarts. Sinds december 2014 zijn de regels over het reizen met huisdieren namelijk veranderd en is er een nieuw Europees dierenpaspoort uitgegeven. Dit nieuwe paspoort is beter bestand tegen fraude en het nieuwe paspoort mag alleen nog maar door dierenartsen worden afgegeven.

Lees ook: hond mee op vakantie in de auto [handige producten en tips]

Is een Europees dierenpaspoort verplicht?

Nee, een Europees dierenpaspoort is (nog) niet verplicht voor honden of andere dieren. Momenteel is een Europees dierenpaspoort alleen verplicht als een dier mee op reis gaat naar het buitenland. Het paspoort is een officieel identificatiedocument wat dus alleen afgegeven mag worden door een bevoegd dierenarts. Verder zijn er per land wettelijke eisen gesteld waaraan de eigenaar moet voldoen voordat het dier de grens over mag. Controleer deze voordat je met je hond op reis gaat. Lees ook: regels per land voor reizen met een hond.

Meer weten? Kijk op de website van het NDG.

Lees ook: Hond mee in de camper? Lees deze handige tips.

Europees dierenpaspoort 2020. Alles wat je wilt weten.

Dit vind je misschien ook leuk

laat een reactie achter