Home handige tips Europees dierenpaspoort 2024: alles wat je wilt weten

Europees dierenpaspoort 2024: alles wat je wilt weten

geschreven door Woef Welkom
4 reacties

Als je hond mee op reis gaat binnen Europa dan moet je in het bezit zijn van een speciaal Europees dierenpaspoort. Maar wat is een Europees dierenpaspoort nu eigenlijk precies, hoe kom je eraan en wat staat erin? In dit artikel lees je alles wat je wilt weten over een Europees dierenpaspoort.

Lees ook: met deze 8 producten gaat je hond gezond mee op reis.

Wat is een Europees dierenpaspoort?

Net als bij mensen is het een paspoort en dus een officieel identificatiedocument. In het paspoort staan onder andere de vaccinaties die jouw hond heeft gehad. Ga je op reis, dan zijn sommige vaccinaties verplicht, zoals de rabiësvaccinatie (tegen hondsdolheid). De dierenarts zorgt ervoor dat je kunt aantonen dat je hond de nodige vaccinaties heeft gehad, door bewijs ervan in het paspoort te zetten.

Lees ook: Reizen met de hond [al onze tips op een rij]

Hoe kom je aan een Europees dierenpaspoort?

Heel simpel, een dierenpaspoort kun je bij je dierenarts vragen. Vrijwel alle dierenartsen verstrekken een NDG dierenpaspoort. Heeft je hond al een dierenpaspoort? Laat deze altijd door je eigen dierenarts controleren om te kijken of de gegevens in het boekje wel kloppen. Is er sprake van een vorige eigenaar? Dan kan deze een gezondheidsverklaring invullen.

Europees dierenpaspoort 2020. Alles wat je wilt weten.

Wat moet er in het Europees dierenpaspoort worden ingevuld en/of gelamineerd worden?

Als je een dierenpaspoort voor je hond meekrijgt bij de dierenarts, moeten bepaalde rubrieken zijn ingevuld:
– Rubriek I. Gegevens van de eigenaar inclusief handtekening. Dit is een verplicht veld, maar hoeft niet gelamineerd te worden.
– Rubriek II. Beschrijving van het dier. Dit is een verplicht veld. Naam en geboortedatum moeten genoteerd worden zoals de eigenaar ze opgeeft. De rubriek hoeft niet gelamineerd te worden.
– Rubriek III. Merking van het dier. Ook dit is een verplicht veld en moet gelamineerd worden door de dierenarts.
– Rubriek IV. Afgifte van het paspoort. Ook een verplicht veld, maar hoeft niet gelamineerd te worden. Wel moeten alle gegevens ingevuld worden: naam dierenarts, datum, een praktijkstempel en handtekening van de dierenarts. Alleen een paraaf is niet voldoende, omdat dit niet herleidbaar is. Als deze gegevens niet voldoende zijn ingevuld in een Europees dierenpaspoort, dan kun je bij de grens worden tegen gehouden.

Lees ook: 12x leuke hondenspeeltjes voor op reis.

Hoelang is een Europees dierenpaspoort geldig?

Als je op dit moment een Europees dierenpaspoort aanschaft, dan is deze geldig tot wanneer je hond overlijdt. Als je hond al een Europees dierenpaspoort heeft en de identificatie van het dier is voor 29-12-2014 hierin ingevuld, dan mag je dat blijven gebruiken voor reizen naar het buitenland. Heeft je hond na 29-12-2014 een Europees dierenpaspoort gekregen en wil je met het dier reizen, dan moet dit een nieuw Europees dierenpaspoort zijn.

Sinds december 2014 zijn de regels over het reizen met huisdieren namelijk veranderd en is er een nieuw Europees dierenpaspoort uitgegeven. Dit nieuwe paspoort is beter bestand tegen fraude en het nieuwe paspoort mag alleen nog maar door dierenartsen worden afgegeven. Bron: LICG

Lees ook: hond mee op vakantie in de auto [handige producten en tips]

Europees dierenpaspoort 2020. Alles wat je wilt weten.

Is een Europees dierenpaspoort verplicht?

Ja, sinds 1 november 2021 is het verplicht! Ter bescherming van het welzijn van honden zijn de regels aangescherpt. Dit betekent dat een hond sinds 1 november 2021 alléén overgedragen mag worden met geregistreerde chip (bij één van de aangewezen portalen) én Europees dierenpaspoort.

Wil je een hond kopen, maar is deze niet gechipt, geregistreerd en/of is er geen Europees dierenpaspoort aanwezig? Dan is degene waarvan je de hond koopt in overtreding en brengt dit voor jou ook risico’s mee. Meer weten over dit onderwerp? Bekijk deze website.

Ook goed om te weten: het Europees dierenpaspoort is een officieel identificatiedocument wat alleen afgegeven mag worden door een bevoegd dierenarts. Verder zijn er per land wettelijke eisen gesteld waaraan de eigenaar moet voldoen voordat het dier de grens over mag. Controleer deze voordat je met je hond op reis gaat. Lees ook: regels per land voor reizen met een hond.

Lees ook: Hond mee in de camper? Lees deze handige tips.

Je hebt een hond die een vals, vol of geen EU-paspoort heeft?

Is de hond op of na 1 november 2021 geboren of geïmporteerd? Dan moet deze een geldig EU-paspoort hebben. Vraag eerst een Uniek Bedrijfsnummer (UBN) als niet-bedrijfsmatig houder van honden aan. Ga daarna met de hond naar de dierenarts. Deze kan een nieuw EU-paspoort voor het dier aanvragen. De dierenarts moet de UBN opgeven bij de uitgifte van een nieuw paspoort. Je doet deze aanvraag via de website van het RVO.

4 reacties

Erika Hugers oktober 21, 2022 - 1:04 PM

Mijn dierenarts rekent mij nu net 19 euro per paspoort. dacht dat ik flauw viel. Kan dit zomaar??

Reply
Sharon mei 10, 2023 - 4:27 PM

Ja de mijne rekent ook veel rond de 20 euro! Hoe kan het dat hier staat 4 euro!?

Reply
Woef Welkom mei 24, 2023 - 1:19 PM

Dag Sharon, dat staat hier https://ndg.nl/dierenpaspoort/ (Stichting Nederlandse Databank Gezelschapsdieren)

Reply
Rani februari 20, 2024 - 5:01 PM

de mijne 29 euro februari 2024!

Reply

laat een reactie achter

connect

©2024 Woef Welkom – All Rights Reserved.