Home handige tips Hond mee op vakantie in de auto [handige producten en tips]

Hond mee op vakantie in de auto [handige producten en tips]

geschreven door Woef Welkom
3 reacties

Als je op vakantie met je hond gaat met de auto, dan komt daar wat voorbereiding bij kijken. Voor een autovakantie met de hond moet je je verdiepen in de regels per land, kijken naar producten die je helpen bij de veiligheid en misschien wel oefenritjes maken om de hond te laten wennen. Woef Welkom helpt je op weg. In dit artikel over een hond mee op vakantie in de auto vind je handige producten en tips. Laat de roadtrip met je hond maar beginnen!

Wat zijn de regels per land?

Helaas hanteren niet alle landen in Europa dezelfde regels. Hierdoor moet je dus van tevoren goed uitzoeken wat de regels zijn in de landen waar je doorheen rijdt en in het land waar je vakantie gaat vieren. Over het algemeen geldt dat honden pas de grens over mogen vanaf 15 weken vanwege de verplichte rabiësinenting die pas vanaf 12 weken gegeven mag worden en daarna 3 weken moet inwerken.

In geen enkel land mag de hond op één van de voorstoelen zitten of liggen. Vergeet niet het EU-dierenpaspoort van je hond altijd bij je te dragen. Hier vind je een overzicht van de regels per land voor reizen met de hond per auto.

Lees ook: reizen met een puppy [handige tips]

Veilig reizen met de hond in de auto

In de meeste landen is het verplicht om een autogordel, veiligheidsnet, hondenrek of bench voor je hond in de auto te hebben. Het fijne aan een autogordel voor honden is dat je je hond veilig kunt vastzetten in de auto, zodat de hond rustig op zijn plaats blijft zitten. Deze autogordel voor honden is in lengte verstelbaar tot een lengte van 80 cm.

Vindt je hond het niet prettig om een gordel te dragen en is het niet verplicht? Dan kun je ook kiezen voor dit veiligheidsnet voor honden. Als je plotseling moet remmen wordt je hond opgevangen door dit net. Let op: kan alleen worden gebruikt in een 4-deurs auto. Afmeting: 86×64 cm.

Je kunt ook kiezen voor een zogenaamd hondenrek of tussenschot. Deze plaats je tegen de voorstoelen aan of tussen de voorstoelen in. Dit voorkomt dat je hond naar de voorstoelen kan komen.

Als je genoeg ruimte hebt in de achterbak van je auto dan kun je daar een bench plaatsen. Dit geeft je hond een eigen, veilige plek in de auto.

Hond mee in de auto op vakantie: handige producten en tips - Woef Welkom

Wagenziekte bij honden

Sommige honden (vooral als ze jong zijn) hebben de pech dat ze wagenziek worden. Wanneer jouw hond last heeft van wagenziekte zorg er dan voor dat hij minimaal 2 uur voor de autorit geen eten meer op heeft. Dit kan voorkomen dat hij erg misselijk wordt. Gaat het toch mis? Overleg dan even met je dierenarts welke medicatie voor jouw hond het beste is.

Oefen autoritjes met je hond

Is je hond al gewend aan (lang) autorijden of wordt deze vakantie de eerste keer? Het kan handig zijn om eerst wat langere afstanden te oefenen, zodat je hond het steeds minder spannend vindt. Beloon de hond door op de plaats van bestemming iets leuks te doen. Laat je hond lekker spelen, rennen, zwemmen en dergelijke. Zo zal je hond autorijden gaan associëren met leuke dingen.

Er zijn honden die autorijden simpelweg niet leuk vinden. In dat geval kan een hondentrainer je helpen. Ook kun je met je dierenarts overleggen of er iets aan te doen is. Zo zijn er middelen die je hond rustiger maken (die je bijvoorbeeld ook tijdens de jaarwisseling kunt gebruiken bij angst voor vuurwerk), maar niet iedereen is hier een voorstander van.

Lees ook: Europees dierenpaspoort. Alles wat je wilt weten.

Hou de auto koel voor je hond

Het is erg belangrijk om de warmte in de auto goed in de gaten te houden. Een hond heeft het altijd eerder warm dan jij. Bovendien kan een hond minder goed zweten. Zweten gaat alleen door te hijgen en een beetje via de voetzolen. Heeft je auto airconditioning? Gebruik deze dan. Als het buiten niet enorm warm is kun je natuurlijk ook een raampje een stukje openzetten. Onze hond Neo vindt het heerlijk om met wapperende haren in de wind naar buiten te kijken.

Is het echt tropisch warm en heb je geen airconditioning? Schaf dan een koelmat aan. Zo blijft je hond heerlijk koel. Ook een zonnescherm is geen overbodige luxe. Deze auto zonneschermen kunnen binnen enkele seconden met zuignappen op de zijruiten aangebracht worden. De zonneschermen passen in alle auto’s, busjes en SUV’s. Door het fijnmazige materiaal blijft het zicht naar buiten goed. Lees ook het artikel met allerlei tips om je hond koel te houden.

Hond mee in de auto op vakantie: handige producten en tips - Woef Welkom

Neem een drinkfles of waterbak mee

Uiteraard is het van groot belang dat je hond genoeg drinkt, zeker als het warm is. Deze handige drinkfles is voorzien van een bakje, waardoor je het water uit de fles rechtstreeks in het bakje kunt spuiten. Zo heb je altijd een bakje water bij de hand. De fles kun je ook makkelijk vasthouden of ergens aan vastknopen (broek of rugzak) tijdens een wandeling. Onderweg kun je de fles makkelijk hervullen (bijvoorbeeld bij een tankstation).

Een drinkbak en losse flessen water meenemen kan natuurlijk ook. Deze drinkbak (de Road Refresher) is enorm handig. Hij kan gevuld met water in elk voertuig geplaatst worden zonder dat het water eruit klotst. De drinkbak heeft aan de onderzijde klittenband en de bijgeleverde antislip strips zorgen ervoor dat de drinkbak vast en stevig blijft staan op iedere vloer. Aan de bovenzijde zit door middel van een clicksysteem een ring die het opslaande water tegenhoudt.

Loopplank voor in- en uitstappen

Als je een hond hebt die jong, klein of fysiek beperkt is dan is het niet goed om de hond zelf de auto in- en uit te laten springen. Je kunt een loopplank voor honden aanschaffen. Deze loopplank heeft een antisliplaag en relingen aan de zijkanten, zodat jouw hond veilig in en uit de auto kan stappen. De loopplank is inklapbaar, makkelijk schoon te maken en kan een gewicht aan tot wel 90 kilo!

Lees ook het uitgebreide artikel: een loopplank voor je hond voor in de auto? Zie deze tips!

Trixie loopplank

Hondenspeeltjes in de auto

Om de hond bezig te houden en af te leiden is het fijn om een speeltje te geven. Dit kan prima, maar let er wel op dat het speeltje dusdanig groot dat het niet ingeslikt kan worden. Als je plotseling moet remmen kunnen kleine speeltjes zomaar achterin de keel schieten. Een goed voorbeeld van een groot speeltje is een Wubba Kong.

Lees ook: 12x leuke hondenspeeltjes voor op reis

Alleen achterblijven in de auto

Wat eten bij een wegrestaurant of boodschappen doen? Je kunt de hond alleen achterlaten in de auto, maar let hierbij goed op het volgende: doe dit nooit als het warm weer is. Een raampje openlaten is vaak niet voldoende! Een hond kan door warmte snel bewusteloos raken of zelfs overlijden. Ben je met meerdere personen onderweg? Neem de hond mee uit de auto en ga om de beurt even weg.

Lees ook: Heeft jouw hond een slangenbeet? Dit moet je doen!

3 reacties

5x tips voorbereiding roadtrip met eigen auto - Map of Joy april 23, 2018 - 3:16 PM

[…] Met je hond op vakantie met de auto? Lees dit artikel van mijn andere blog Woef Welkom. […]

Reply
Met de hond op vakantie tips van Woef Welkom - Map of Joy mei 15, 2018 - 5:31 AM

[…] Als je op vakantie gaat met hond per auto, dan komt daar wat voorbereiding bij kijken. Voor een autovakantie met de hond moet je je dus niet alleen verdiepen in de regels per land, maar ook kijken naar producten die je helpen bij de veiligheid en misschien wel oefenritjes maken om de hond te laten wennen (een hond kan ook last hebben van wagenziekte). In dit artikel van Woef Welkom vind je allerlei handige tips voor het meenemen van je hond op vakant… […]

Reply
Verplicht mee op vakantie met de auto [handige tips] - Map of Joy juli 21, 2018 - 5:32 AM

[…] Ga je met je hond op vakantie met de auto? Zie dit artikel met handige tips. […]

Reply

laat een reactie achter

connect

©2024 Woef Welkom – All Rights Reserved.