Home handige tips Heeft jouw hond een slangenbeet? Dit moet je doen!

Heeft jouw hond een slangenbeet? Dit moet je doen!

geschreven door Woef Welkom
Gepubliceerd op Geüpdate op 0 reacties

Wist jij dat je hond een slangenbeet kan oplopen in het bos, op een heideveld of zelfs op een zandvlakte? Niet alleen op vakantie in het zuiden van Europa, maar zelfs tijdens een dagje uit in Nederland? In dit artikel lees je alles over wat je moet doen als je hond een slangenbeet heeft, wat de symptomen kunnen zijn, hoe je een giftige slang herkent en meer.

Waar komen slangen voor?

Helaas komen ze in heel Europa voor, ook in Nederland en zelfs ook in het iets koudere Scandinavië! In Nederland zijn ze het meest gezien in Overijssel, Drenthe, Friesland, Gelderland en Limburg. In Europa komen zelfs 38 verschillende soorten slangen voor. Je kunt stellen dat hoe zuidelijker in Europa je komt hoe groter de kans is op de aanwezigheid van een giftige slang.

Welke slangen komen in Nederland voor?

In Nederland, maar ook in België, leven drie slangensoorten in het wild: de ringslang, de gladde slang en de gewone adder. Geruststellend om te weten is dat alleen de adder giftig is. De adder is te herkennen aan een bruin tot zwarte zigzagstreep over de hele rug, een lengte van 50 tot 70 centimeter, een platte driehoekige kop en verticale pupillen. Hij ligt vaak op een open, zonnige plek. Denk aan een zandvlakte, heidegebied of een open plek in het bos.

Een slang bijt alleen als hij zich bedreigd voelt. Mocht je hond tijdens een wandeling door het bos per ongeluk op een slang gaan staan, dan kan deze zich bedreigd voelen en bijten.

Hoe weet je of je hond een slangenbeet heeft?

Als een hond gebeten wordt door een slang, dan gebeurt dit meestal in de voorpoten of in de snuit. Geen enkele hond is hetzelfde, dus je weet nooit hoe jouw hond op een beet reageert. De meeste honden laten weten dat ze een slangenbeet te pakken hebben door te janken, piepen en constant te likken of schuren op een bepaalde plek.

Je kunt zelf proberen te ontdekken of je hond een slangenbeet heeft. Een slangenbeet herken je aan twee vlak bij elkaar gelegen tandgaatjes in de huid.

Wat zijn de symptomen van een slangenbeet bij een hond?

De gevolgen van een slangenbeet kunnen divers zijn. Meestal treden er na 2 uur verschijnselen op. Let erop of je hond verzwakt overkomt. Soms zie je dat de spieren van de hond trillen. Het kan ook zijn dat je hond verwijde pupillen heeft of niet knippert met zijn ogen. Andere mogelijke symptomen van een slangenbeet bij een hond kunnen zijn: overgeven, het laten lopen van de urine, bloed in de urine, kwijlen en/of schuimbekken, het hebben van ademhalingsproblemen en in extreme gevallen shock en soms verlamming.

Wat moet je doen bij een slangenbeet bij een hond?

Het allerbelangrijkste op het moment dat het gebeurt is dat je rustig blijft. Dit helpt je hond te kalmeren en bovendien voorkomt dit dat het eventuele gif van een adder snel door het lijf van je hond rondgepompt wordt. Laat de hond dus zo min mogelijk bewegen en til hem op als hij verplaatst moet worden.

Neem direct contact op met een dierenarts. Als je op vakantie bent is het altijd raadzaam om van tevoren te kijken waar de meest dichtstbijzijnde dierenarts zich bevindt. Dan kun je er direct naartoe rijden.

Het is ook belangrijk dat je de wond met rust laat. Ga de wond niet uitzuigen, schoonwassen of afbinden. Als de slang nog aanwezig is, maak dan een foto van de slang of onthoud de uiterlijke kenmerken. Dit zal een dierenarts helpen om de behandeling te bepalen.

Lees ook deze handige tips:
Reizen met een puppy [handige tips]
Leuke hondenspeeltjes voor op reis
Hond mee op vakantie in de auto [handige tips]

Dit vind je misschien ook leuk

laat een reactie achter