Home handige tips Met de hond naar Noorwegen [alles wat je moet weten]

Met de hond naar Noorwegen [alles wat je moet weten]

geschreven door Woef Welkom
Gepubliceerd op Geüpdate op 2 reacties

Ben je van plan om op vakantie met je hond naar Noorwegen te gaan? Een heel goed idee! De waanzinnige natuur van dit Scandinavische land vraagt erom om ontdekt te worden met je trouwe viervoeter. Maar wat je moet je regelen voordat je naar Noorwegen gaat? Aan welke regels moet je voldoen? In dit artikel ontdek je alles wat je moet weten.

Ook handig: hotels onderweg in Duitsland waar honden welkom zijn

Met de hond naar Noorwegen

Reizen met de hond naar Noorwegen is niet moeilijk, maar het is wel belangrijk dat je enkele regels volgt voordat je met je hond de Noorse grens overgaat. Hieronder staat uitgebreid uitgelegd aan welke regels je moet voldoen en wat je allemaal moet regelen vóór vertrek.

Het lijkt veel, maar voor de meeste regels geldt dat deze ook van kracht zijn voor andere landen. Zo kun je later ook met je hond op vakantie naar andere landen. Lees ook het handige artikel: hond mee op vakantie in de auto [handige producten en tips]

EU-dierenpaspoort

Je hond moet in het bezit zijn van een EU-dierenpaspoort. Net als bij mensen is het een paspoort en dus een officieel identificatiedocument. In het paspoort staan onder andere de vaccinaties die jouw hond heeft gehad.

Ga je op reis, dan zijn sommige vaccinaties verplicht, zoals de rabiësvaccinatie (tegen hondsdolheid). De dierenarts zorgt ervoor dat je kunt aantonen dat je hond de nodige vaccinaties heeft gehad, door bewijs ervan in het paspoort te zetten. Meer weten over het EU-dierenpaspoort? Lees ook het artikel: Europees dierenpaspoort: alles wat je wilt weten

Europees dierenpaspoort 2020. Alles wat je wilt weten.

Gechipt en geregistreerd

Daarnaast moet je hond verplicht gechipt en geregistreerd zijn. Als je in Noorwegen door de douane gaat zijn er chiplezers die ISO- of FECAVA-gecertificeerde chips kunnen lezen. Heeft je hond een chip die door een andere chiplezer wordt geïdentificeerd? Dan is het verplicht dat jij zelf een chiplezer meeneemt als je naar Noorwegen gaat. Een goed leesbare tattoo is ook geaccepteerd. Deze moet wel vóór 3 juli 2011 zijn gezet. Neem bij twijfel contact op met je dierenarts.

Inenting tegen rabiës

Ook een rabiësinenting (hondsdolheid) is verplicht. Een vaccinatie tegen rabiës is 3 jaar geldig en moet minstens 3 weken voor de aankomst in Noorwegen worden toegediend. Goed om te weten: je hond mag deze inenting al krijgen vanaf 12 weken. Kortom; je kunt je hond mee naar Noorwegen nemen als hij een leeftijd heeft van 15 weken. Niet eerder. Lees ook het artikel: Reizen met een puppy [handige tips]

Ontwormd tegen vossenlintworm

Nog een verplichting die je dierenarts voor je kan regelen: je hond moet binnen 120 uur tot 24 uur voor grensovergang door een dierenarts ontwormd worden met een middel dat Praziquantel of Epsiprantel bevat. De dierenarts moet dit in het Europees dierenpaspoort invullen en hierbij moet de datum en het gebruikte merk vermeld worden. Let op: blijf je langer dan 28 dagen in Noorwegen? Dan moet de ontworming herhaald worden in Noorwegen!

Voormalige zwerfhond/asielhond?

Is jouw trouwe viervoeter ooit een zwerfhond geweest? Of heb je je hond uit het asiel gehaald? Dan moet je kunnen aantonen dat jij al minstens 6 maanden de eigenaar bent van je hond. Ook moet je hond minimaal 6 aaneengesloten maanden in een EU-/EVA- land aanwezig zijn geweest voordat je Noorwegen vrij in mag. Is dit niet het geval geweest? Dan moet je contact opnemen met de Noorse Voedselveiligheidsautoriteit.

Melden bij de douane

Honden moeten bij de grens aangemeld worden als je per veerboot (of vliegtuig) het land binnenkomt. Dit kun je niet online doen, alleen ter plaatse. Reis je per veerboot? Als je van de veerboot afkomt moet je de “red lane” pakken die staat voor dat je iets aan te geven hebt (goods to declare).

Ga je met de auto van Zweden naar Noorwegen dan kun je de “green lane” pakken, die voor “niets aan te geven” staat. In dat laatste geval hoef je je hond dus niet aan te melden bij de douane, dat heb je namelijk al moeten doen voor het betreden van Zweden. Het fijne van reizen naar Zweden met de hond is dat je je hond al online kunt aanmelden bij de douane. Dat kun je doen via deze website. Snel en makkelijk! Lees ook het artikel: met de hond naar Zweden [alles wat je moet weten]

Met de hond naar het strand in Skåne in Zweden
Op het strand in het Zweedse Skane.

Verboden hondenrassen

Helaas mag niet elk ras mee op vakantie naar Noorwegen. Op de lijst verboden hondenrassen staan: Pitbull, Fila Brasileiro, Tosa, Dogo Argentino, American Staffordshire terriër, Tsjechoslowaakse wolfshond en kruisingen van hond met wolf. Voor honden die een gelijkenis met deze hondenrassen vertonen zijn de officiële stamboompapieren nodig om het tegendeel te bewijzen. Heb jij een hond uit dit rijtje? Check voor de zekerheid de laatste stand van zaken bij je dierenarts en/of de ambassade van Noorwegen.

Met je hond op de veerboot naar Noorwegen

De regels voor het vervoeren van je hond per veerboot verschillen per maatschappij, maar over het algemeen zijn de belangrijkste regels hetzelfde. Zo moet je hond voldoen aan de eerder genoemde regels. Daarnaast is het goed om te weten dat op geen enkele veerboot naar Noorwegen het is toegestaan om met je hond naar binnen te gaan (hondenkennels uitgezonderd). Bij sommige maatschappijen is het wel mogelijk om met je hond op het buitendek te zitten. Persoonlijk geven wij de voorkeur aan reizen over land per auto. Zo kan de hond lekker vaak uitgelaten worden en is hij nooit alleen.

Lees ook: met de hond op vakantie naar Skåne in Zweden: onze ervaringen en tips.

Hondenbos bij Hvide Sande, Denemarken - Woef Welkom
Met de hond naar Denemarken. Ideale tussenstop onderweg naar Noorwegen!

Met je hond per vliegtuig naar Noorwegen

Ook als je gaat vliegen verschillen de regels verschillen per vliegtuigmaatschappij en moet je alle eerder genoemde regels volgen. Voor de meeste vliegtuigmaatschappijen geldt dat honden onder 8 kilo in de cabine vervoerd mogen worden. De hond moet in een reistas onder je stoel en geldt als handbagage.

Honden tot 75 kilo worden vaak in het bagageruim vervoerd in een reiskennel en een temperatuur-gecontroleerde omgeving. Honden zwaarder dan 75 kilo moeten als cargo worden vervoerd. Je hebt dan geen garantie dat je hond in hetzelfde vliegtuig zit als jij. Check altijd van tevoren de regels en kosten van je vliegtuigmaatschappij. 

Meer weten? Lees ook het artikel: Vliegen met je hond? Lees hier alles wat je wilt weten. Nogmaals: persoonlijk geven wij de voorkeur aan reizen over land per auto. Zo kan de hond lekker vaak uitgelaten worden en is hij nooit alleen.

Vliegen met je hond? Lees hier alles wat je wilt weten.

Overnachten met de hond in Noorwegen

Op zoek naar leuke accommodaties om te verblijven met je hond in Noorwegen? Wij tippen Booking.com Filter op de optie “huisdieren toegestaan”. Daarnaast vinden wij Booking.com handig omdat je kunt kiezen voor de optie “gratis annuleren”. Zo blijf je flexibel! Soms kun je zelfs op de dag van aankomst nog gratis annuleren. Ook voor een verblijf onderweg in Duitsland, Denemarken of Zweden is Booking.com handig. Je hebt keuze uit hotels, B&B’s, vakantiehuizen en meer. Kijk hier voor meer informatie en aanbiedingen.  

Lees ook:
vakantieparken in Denemarken waar honden welkom zijn
hondvriendelijke accommodaties in Denemarken
hondvriendelijke vakantiehuizen in Skåne, Zweden

Overnachten met de hond in Skåne in Zweden
Verblijven in een boshuisje in Zweden, geboekt via Booking.com

Ook handig om te weten

Denk eraan, als je per auto met de hond naar Noorwegen reist, dat je ook door Duitsland en wellicht Denemarken en/of Zweden reist. Bekijk het artikel regels per land voor de regels van deze landen. Zo is het bijvoorbeeld in Duitsland en Zweden verplicht dat je hond een hondengordel draagt.

Niet verplicht, maar wel heel handig om mee te nemen: een tekentang! Onze ervaring is dat er in heel Scandinavië nog meer teken dan in Nederland voorkomen. Zelfs als je je hond behandelt met een vlooien- en tekenmiddel kan hij gebeten worden. Controleer je hond meerdere keren per dag als je de natuur in bent geweest.

Onze favoriete tekentang is de tick key tang. Met dit product verwijder je met een eenvoudige voorwaartse schuifbeweging de gehele teek, dus met kop en al, snel en veilig. Zelfs de meest diep vastgebeten teek kan zonder risico van aanraking, of stukknijpen, met een simpele beweging volledig uit de huid verwijderd worden.

Ben je op zoek naar reisinspiratie over Noorwegen? Neem dan ook een kijkje op de website van Breakzy voor hun Noorwegen vakantie tips.

Lees ook: met de hond naar Engeland [alles wat je moet weten]

Meer weten over het verzekeren van je hond op reis? Neem dan een kijkje op huisdierenverzekeringen.nl

Disclaimer: in dit artikel staan affiliate links. Het aanklikken hiervan kost jou niks, maar maakt het voor ons mogelijk om Woef Welkom te laten groeien en jou van reisinspiratie te kunnen blijven voorzien. Wij ontvangen namelijk een kleine commissie als je via zo’n link een boeking maakt.

Dit vind je misschien ook leuk

2 reacties

RickR mei 22, 2024 - 12:49 PM

Hoe werkt het als je vanuit Nederland eerst een tijd vakantie in Zweden viert met een hond, en vervolgens ga je ergens in het noordelijke deel de grens over met Noorwegen. Hoe zit het dan met die 24 tot 120 uur voor de ontworming? Moet je dat dan ergens bij een dierenarts in Zweden nogmaals regelen? Dus een 2e kuur binnen enkele weken? Ik lees online dat de Zweedse dierenarts weer een verhaal apart is, maw in hoeverre krijg je die ontwormingspillen makkelijk mee (Personsnummer???)

Reply
Woef Welkom juni 3, 2024 - 2:00 PM

Deze vragen kun je het beste neerleggen bij je dierenarts. Veel plezier alvast op deze mooie reis!

Reply

laat een reactie achter