Home buitenland Met de hond naar Slovenië en Kroatië

Met de hond naar Slovenië en Kroatië

geschreven door Woef Welkom
5 reacties

In de rubriek ‘het reisverhaal van’ laten we iemand aan het woord die een reis heeft gemaakt met zijn of haar hond. Deze keer een reisverhaal van Truusje (van het blog www.desandwichformule.nl). Samen met haar partner en hondjes Hermie en Moos reist ze heel wat af. Hermie is zelfs een keer mee op vliegvakantie geweest naar Sardinië. Afgelopen nazomer stond een roadtrip met een camper op het programma. In dit artikel deelt Truusje hoe dat is bevallen en geeft ze tips voor jouw vakantie met je hond naar Slovenië en Kroatië.

Lees ook: Hond mee in de camper? Lees deze handige tips.

Waarom met de hond naar Slovenië en Kroatië?

“Ik had op blogs gelezen dat Slovenië een heel verrassend land moest zijn. Prachtige natuur, rust en betoverende meren. Ook las ik dat Slovenië een hondvriendelijk land is. Perfect voor ons! Kroatië ligt ernaast en we waren eveneens nieuwsgierig naar dat land, dus besloten we het te combineren.”

Lees ook: 15x leuke accommodaties in Slovenië met je hond.

Met de hond naar Slovenië en Kroatië - Woef Welkom

Hoe heb je je voorbereid op deze reis met een hond?

“Ik heb vooraf de route uitgestippeld. Wat willen we zien? Mogen honden naar binnen? Ook heb ik goed gekeken naar de afstanden. We vinden het niet fijn om hele dagen te rijden, we delen de route graag in stukjes. Zodat er ook voldoende tijd overblijft om tussendoor stops te maken zodat de honden even lekker kunnen wandelen. En zo zie je ook een stuk meer onderweg.”

Lees ook: handige producten en tips voor je hond in de auto

Hoe beviel het reizen met een hond per camper?

“Ideaal vonden we dat! We hadden het mandje van de honden meegenomen en ook meerdere kleden, zodat ze er comfortabel bij lagen. Onderweg hebben ze heerlijk liggen slapen. Hermie vaak met zijn koppie op de rug van Moos, heel vertederend.

Vooraf had ik geen campings uitgezocht, omdat honden bijna altijd wel zijn toegestaan op campings. Tot op heden hebben we slechts één keertje meegemaakt (in Duitsland) dat dat niet het geval was. Geen enkel probleem, we zijn rustig doorgereden, campings genoeg tenslotte. Het scheelt ook dat wij altijd buiten het hoogseizoen op vakantie gaan. Dan kun je iets relaxter reizen en hoef je niks vooraf vast te leggen. Erg druk is het dan vaak toch niet meer.

’s Nachts waren de honden heerlijk rustig in de camper. Ik had verwacht dat onze hond Moos ons misschien nog weleens wakker kon houden aangezien hij veel energie heeft, maar de honden gingen netjes op hun kleden liggen zodra wij in bed stapten en werden pas weer actief om een uur of half acht ’s ochtends, na het horen van onze wekker.”

Lees ook: leuke hondenspeeltjes voor op reis

Was de hond vaak welkom?

“In Slovenië en Kroatië zijn ze heel vriendelijk voor honden. Je kunt ze rustig meenemen naar een terrasje. Ook in veel natuurgebieden mogen ze mee.

We hebben tijdens onze vakantie twee activiteiten gedaan waarbij de honden niet naar binnen mochten (een rondleiding door een grot en een kasteel). Toen hebben we de honden eventjes in de camper gelaten. Beide activiteiten duurden amper twee uurtjes, dus dat kon prima zo. We hebben de honden vooraf goed uitgelaten en hebben een bak met vers drinkwater neergezet. Het dakraam van de camper was open en het was die dag niet zulk mooi weer. Op een warme dag is dit natuurlijk geen optie!”

Met de hond naar Slovenië en Kroatië - Woef Welkom

Met de hond naar Nationaal Park Plitvice Meren (Kroatië)

“In Nationaal Park Plitvice Meren (Kroatië) zijn honden toegestaan (aangelijnd). Een deel van de routes door dit prachtige natuurgebied loopt via vlonders. Dat is wellicht niet voor elke hond even prettig lopen.

Wij hebben onze honden op sommige stukjes gedragen omdat er af en toe best brede openingen waren tussen de planken van de vlonders. Grotere honden hebben daar wellicht minder problemen mee. Ook zijn er behoorlijk veel toeristen, ook al waren wij er in het naseizoen (september).

We hebben daar meerdere routes gelopen, waaronder route K. Dat is de allerlangste en daardoor is deze route een stuk rustiger. Op veel stukken kwamen we niemand tegen en dat was heerlijk. Deze route bestaat vooral uit een gewoon pad en geen vlonders.

Omdat we soms tijden niemand tegenkwamen hebben we onze honden hier los laten lopen. Officieel mag dat niet, maar het was zo rustig dat we het wel aandurfden. Ze vonden het heerlijk! Ze zijn super modderig geworden, maar hadden een prachtige dag. En wij ook.”

Met de hond naar Slovenië en Kroatië - Woef Welkom

Met de hond naar Zagreb

“Toen we in Kroatië waren hebben we ook de hoofdstad Zagreb bezocht. Middenin deze stad vind je een heel groot park, vlakbij de dierentuin. Hoe verder je loopt, hoe meer dit park op een bos begint te lijken. En dat middenin de stad!

Je ruikt geen uitlaatgassen meer en het is lekker stil. Of het officieel mocht weet ik niet, maar hier hebben we onze honden ook losgelaten en hebben we een heerlijke wandeling gemaakt. Het was zo rustig, echt heel fijn.”

Met de hond naar de grotten van Postonja

“In Slovenië hebben we onder andere meerdere grotten bezocht. Bij één van deze grotten, de grotten van Postonja, is een speciale voorziening waar je je honden achter kunt laten terwijl je de grotten bezoekt. Ze mogen de grot zelf namelijk niet in.

Ik had hier vooraf over gelezen en was benieuwd hoe het er in werkelijkheid uitzag. Ik laat mijn honden niet zomaar ergens achter, dus hebben we eerst even gekeken of het ons wat leek. Het bleken keurige ruime kennels te zijn, in de schaduw, uit het zicht van de massa. Inclusief drinkbak met water.

Je kreeg een slotje mee zodat niet iemand zomaar jouw hond mee kon nemen. De rondleiding door de grotten duurde geloof ik anderhalf uur, dus we vonden dit een prima oplossing voor die tijd. Goed geregeld.”

Met de hond naar de Tolmin Kloof en de Vintgar Kloof

“In Slovenië kun je ook meerdere routes wandelen door kloven (onder andere de Tolmin Kloof en de Vintgar Kloof). Honden mogen bij deze beide kloven meewandelen, dus dat is heel fijn. We hebben beide routes gelopen en dat ging prima. De paden bij de Vintgar kloof zijn wel wat smaller, dus als je tegenliggers met een hond tegenkomt kan dat weleens een uitdaging zijn, maar het is bij ons prima gegaan.”

Met de hond naar Slovenië en Kroatië - Woef Welkom

Met de hond naar Ljubljana

“We hebben ook gewandeld door Ljubljana, de hoofdstad van Slovenië. Daar ontdekten we een heel grappig winkeltje vol met spulletjes voor honden. Ze verkopen er onder andere zelfgebakken hondenkoekjes, hoe leuk?! We hebben natuurlijk een zakje gekocht. De winkel heet Papi.”

Lees ook: regels per land voor reizen met de hond per auto

Met de hond naar Slovenië en Kroatië - Woef Welkom

Meest bijzondere moment?

“Toen we aan het wandelen waren in Nationaal Park Plitvice Meren was een gedeelte van de route heel erg modderig. Er lag een grote omgevallen boomstam en mijn vriend stelde voor om over die boomstam te gaan lopen, in plaats van door de modder. De boomstam was heel erg glibberig en ook nog best hoog, dus het was even een onderneming.

Midden op de boomstam zei ik tegen mijn vriend: “De honden waar zijn ze?” “Niet omkijken,” zei mijn vriend “straks val je nog”. Maar ik keek natuurlijk wel om en daar stonden ze. Ook op de boomstam, vlak achter me. Ze hadden hiervoor al door de modder gerend, maar toen ze zagen dat wij via de boomstam gingen wilden zij dat ook. Zo ontzettend lief, volgzaam en trouw.

Een ander mooi moment beleefden we in Slovenië. We bezochten het meer van Bled en ik had gelezen dat er een uitkijkpunt moest zijn met een prachtig uitzicht over het meer. Het was een hele steile tocht, maar zo de moeite waard. De honden gingen als een speer en kenden geen angst. Behalve toen we een hele steile ijzeren trap tegenkwamen. Daar konden ze met geen mogelijkheid zelf op lopen, dus tilde mijn vriend Moos (onze iets grotere hond) en ik Hermie (de kleinste).

Heel geconcentreerd liepen we over de treden. De honden zaten doodstil in onze armen. Vol vertrouwen. Ze voelden precies aan dat ze ons nu even niet uit onze concentratie moesten halen. Dat rotsvaste vertrouwen van honden in hun baas vind ik zo ontzettend mooi.

We kwamen op de terugweg toevallig door een piepklein dorpje met een voor ons heel grappige naam: Moosdorf. Dat was in Oostenrijk. Heel leuk en toevallig, omdat één van onze honden Moos heet. Natuurlijk moest er een foto worden gemaakt.”

Dankjewel Truusje voor het delen van je leuke verhaal! Heb jij ook een reisverhaal over een vakantie met de hond en vind je het leuk om daarover te vertellen? Stuur ons een mailtje naar info (at) woefwelkom.nl

5 reacties

Regine mei 26, 2021 - 6:32 AM

waar kunnen we eventueel de route bekomen van deze roadtrip? Mvg

Reply
Woef Welkom mei 26, 2021 - 9:43 AM

Dag Regine. Voor meer tips over een vakantie naar Kroatië verwijs ik je graag naar mijn andere website https://www.mapofjoy.nl/category/kroatie/ Veel plezier!

Reply
Sanne april 15, 2022 - 7:46 PM

Waar hebben ze gekampeerd in de buurt van de Plitvice Meren? Wij zijn van plan om met onze toller daarheen te gaan. :-)

Reply
Rachelle maart 22, 2023 - 8:46 PM

Welke route zou je aanraden met een hond (golden retriever). Route K vinden wij te lang. Volgens het park zijn alle routes geschikt met de hond, maar aangezien alle routes over vlonders gaan heb ik mijn twijfels. Is het veilig of zijn de gaten erg groot tussen de planken?

Reply
Wouter mei 29, 2023 - 10:12 PM

Jullie geven aan dat honden welkom zijn op terrassen. Hoe is het gesteld met restaurants?

Reply

laat een reactie achter

connect

©2024 Woef Welkom – All Rights Reserved.