Home handige tips Met de hond naar Zweden [alles wat je moet weten]

Met de hond naar Zweden [alles wat je moet weten]

geschreven door Woef Welkom
Gepubliceerd op Geüpdate op 2 reacties

Lekker op vakantie met je hond naar Zweden? Een grote aanrader! Zweden is een heerlijk vakantieland voor zowel hond als baas. Maar wat je moet je regelen voordat je met de hond naar Zweden gaat? Aan welke regels moet je voldoen? In dit artikel ontdek je alles wat je moet weten.

Ook handig: hotels onderweg in Duitsland waar honden welkom zijn

Met de hond naar Zweden

Reizen met de hond naar Zweden is niet moeilijk, maar het is wel belangrijk dat je enkele regels volgt voordat je met je hond de Zweedse grens overgaat. Hieronder staat uitgebreid uitgelegd aan welke regels je moet voldoen en wat je allemaal moet regelen vóór vertrek.

Het lijkt veel, maar voor de meeste regels geldt dat deze ook van kracht zijn voor andere landen. Zo kun je later ook met je hond op vakantie naar andere landen. Lees ook het handige artikel: hond mee op vakantie in de auto [handige producten en tips]

EU-dierenpaspoort

Je hond moet in het bezit zijn van een EU-dierenpaspoort. Net als bij mensen is het een paspoort en dus een officieel identificatiedocument. In het paspoort staan onder andere de vaccinaties die jouw hond heeft gehad.

Ga je op reis, dan zijn sommige vaccinaties verplicht, zoals de rabiësvaccinatie (tegen hondsdolheid). De dierenarts zorgt ervoor dat je kunt aantonen dat je hond de nodige vaccinaties heeft gehad, door bewijs ervan in het paspoort te zetten. Meer weten over het EU-dierenpaspoort? Lees ook het artikel: Europees dierenpaspoort: alles wat je wilt weten

Europees dierenpaspoort 2020. Alles wat je wilt weten.

Gechipt en geregistreerd

Daarnaast moet je hond verplicht gechipt en geregistreerd zijn. Als je in Zweden door de douane gaat zijn er chiplezers die ISO- of FECAVA-gecertificeerde chips kunnen lezen. Heeft je hond een chip die door een andere chiplezer wordt geïdentificeerd? Dan is het verplicht dat jij zelf een chiplezer meeneemt als je naar Zweden gaat. Een goed leesbare tattoo is ook geaccepteerd. Deze moet wel vóór 3 juli 2011 zijn gezet. Neem bij twijfel contact op met je dierenarts.

Lees ook: leuke vakantieparken in Zweden waar honden welkom zijn

Inenting tegen rabiës

Ook een rabiësinenting (hondsdolheid) is verplicht. Een vaccinatie tegen rabiës is 3 jaar geldig en moet minstens 3 weken voor de aankomst in Zweden worden toegediend. Goed om te weten: je hond mag deze inenting al krijgen vanaf 12 weken. Kortom; je kunt je hond mee naar Zweden nemen als hij een leeftijd heeft van 15 weken. Niet eerder. Lees ook het artikel: Reizen met een puppy [handige tips]

Melden bij de douane

Honden moeten bij de grens aangemeld worden. Het fijne van reizen naar Zweden met de hond is dat je je hond al online kunt aanmelden bij de douane. Dat kun je doen via deze website. Snel en makkelijk! Als je je hebt aangemeld via de website dan kun kun je bij de grens kiezen voor de groene rijbaan (nothing to declare). Niet aangemeld via de website? Kies dan voor de rode baan (goods to declare).

Lees ook: met de hond naar Skåne [onze ervaringen en tips]

Met de auto naar Zweden

Je kunt vanuit Nederland op verschillende manieren met de auto naar Zweden rijden. Je rijdt altijd via Duitsland. Via Duitsland kun je over land via Denemarken naar Zweden rijden door bij Kopenhagen de Öresundbrug (Sontbrug) naar Malmö in Zweden te pakken.

Ook kun je vanuit Duitsland de boot naar Denemarken pakken en vervolgens via de Öresundbrug naar Zweden rijden. Daarnaast kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om vanuit Duitsland een veerboot direct naar het zuiden van Zweden te pakken.

Het strand aan de zuidkust van Zweden.

Kosten en betalen van de bruggen

Contant betalen voor het oversteken van de bruggen kan in Deense kronen of euro’s en bij de Sontbrug ook in Zweedse kronen. Je kunt ook betalen met een creditcard of via EasyGo.

Op dit moment kost een enkele reis over de Grote Beltbrug € 33,- voor een personenauto en een enkele reis over de Öresundbrug € 65,- bij contante betaling of met creditcard voor een personenauto. Voor meer informatie zie storebaelt.dk/en en oeresundsbron.com. Voor honden betaal je niets extra’s!

Rijden over de Sontbrug naar Zweden.

Met de auto naar Zweden zonder veerboten

Persoonlijk reizen wij het liefst naar Zweden met onze eigen auto, zonder gebruik te maken van veerboten. Dit is niet alleen fijner voor de hond (hij kan uitgelaten worden wanneer we maar willen en op de veerboot mag hij of de auto niet uit of alleen naar het buitendek), maar ook omdat we het erg leuk vinden om via Denemarken te reizen. We plakken er meestal nog een paar dagen Denemarken aan vast. Zo ligt het prachtige Funen op de route, maar ook Jutland en Seeland.

Met de hond per veerboot naar Zweden

Het is absoluut mogelijk om met een hond per veerboot te reizen naar Zweden. Hou er dan rekening mee dat de hond meestal in de auto moet blijven of alleen op het buitendek welkom is. Voor verre overtochten kun je een hut boeken waarin honden welkom zijn. Hier hebben wij geen ervaringen mee, omdat wij bijna altijd per auto naar Zweden reizen via Denemarken.

De enige uitzondering die wij maken is de ForSea Ferries veerboot van Helsingør–Helsingborg (of andersom). Dit is een overtocht van slechts 20 minuten. De hond mag aangelijnd mee op het dek. Hier zijn geen extra kosten aan verbonden. Hieronder een foto van onze hond Neo op deze boot.

Meer weten over reizen met veerboten? Lees dan ook het artikel met de auto naar Zweden: alles wat je moet weten op onze andere website Map of Joy.

Regels voor honden in de auto

Het is goed om te weten dat de Zweedse autoriteiten er goed op letten dat honden veilig worden vervoerd. Het is daarom verplicht dat je hond een hondengordel draagt. Het is ook toegestaan om een hond in de achterbak te plaatsen, mits je de hond vanuit de auto kunt zien en ze daar niet gewond kunnen raken bij een noodstop. Onze tip: als je je hond in de achterbak meeneemt maak dan gebruik van een bench.

Daarnaast mag een hond niet zonder toezicht in een voertuig worden achtergelaten als het warmer is dan 25 °C of kouder dan -5 °C. Ook mag een hond niet langer dan 3 uur in een auto verblijven. Wij raden sowieso aan de hond nooit in de auto alleen te laten, ongeacht de temperatuur.

Hond mee op vakantie in de auto - Woef Welkom

Overnachten met de hond in Zweden

Op zoek naar leuke accommodaties om te verblijven met je hond in Zweden? Wij tippen Booking.com Filter op de optie “huisdieren toegestaan”. Daarnaast vinden wij Booking.com handig omdat je kunt kiezen voor de optie “gratis annuleren”. Zo blijf je flexibel! Soms kun je zelfs op de dag van aankomst nog gratis annuleren. Ook voor een verblijf onderweg in Duitsland of Denemarken is Booking.com handig. Je hebt keuze uit hotels, B&B’s, vakantiehuizen en meer. Kijk hier voor meer informatie en aanbiedingen.  

Lees ook:
vakantieparken in Denemarken waar honden welkom zijn
hondvriendelijke accommodaties in Denemarken
hondvriendelijke vakantiehuizen in Skåne, Zweden

Wij boekte bij Booking.com het boshuisje op de achtergrond in de bossen van Skane. Geweldig!

Ook handig om te weten

Denk eraan, als je per auto met de hond naar Zweden reist, dat je ook door Duitsland en wellicht Denemarken reist. Bekijk het artikel regels per land voor de regels van deze landen. Zo is het bijvoorbeeld in Duitsland verplicht dat je hond een hondengordel draagt.

Niet verplicht, maar wel heel handig om mee te nemen: een tekentang! Onze ervaring is dat er in heel Scandinavië nog meer teken dan in Nederland voorkomen. Zelfs als je je hond behandelt met een vlooien- en tekenmiddel kan hij gebeten worden. Controleer je hond meerdere keren per dag als je de natuur in bent geweest.

Onze favoriete tekentang is de tick key tang. Met dit product verwijder je met een eenvoudige voorwaartse schuifbeweging de gehele teek, dus met kop en al, snel en veilig. Zelfs de meest diep vastgebeten teek kan zonder risico van aanraking, of stukknijpen, met een simpele beweging volledig uit de huid verwijderd worden.

Ben je op zoek naar reisinspiratie over Zweden? Neem dan ook een kijkje op onze andere reiswebsite Map of Joy. We zijn al meerdere keren naar Zweden geweest en op deze pagina vind je allerlei tips.

Lees ook:
met de hond naar Engeland [alles wat je moet weten]
met de hond naar Noorwegen [alles wat je moet weten]
met de hond naar Schotland: alles wat je moet weten

Disclaimer: in dit artikel staan affiliate links. Het aanklikken hiervan kost jou niks, maar maakt het voor ons mogelijk om Woef Welkom te laten groeien en jou van reisinspiratie te kunnen blijven voorzien. Wij ontvangen namelijk een kleine commissie als je via zo’n link een boeking maakt.

Dit vind je misschien ook leuk

2 reacties

bram september 26, 2024 - 3:49 PM

hallo, heel leuk artikel, ik ben van plan een 6 maanden trip te maken met de camper en hond, doorheen volledig Scandinavië, maar ik vroeg me nog af, mag de hond met harnas en autogordel op de passagier stoel zitten?

Reply
Woef Welkom september 27, 2024 - 9:12 AM

Wat een gaaf vooruitzicht! Zover wij weten mag een hond nooit op de passagiersstoel zitten.

Reply

laat een reactie achter