Home handige tips Reizen met een puppy [handige tips]

Reizen met een puppy [handige tips]

geschreven door Woef Welkom
0 reacties

Op vakantie met je puppy? Het kan, maar je moet wel op een aantal dingen letten. Hoe reis je veilig met een puppy, hoe voorkom je wagenziekte en hoe laat je je puppy wennen aan een auto? Dit en meer lees je in dit artikel over reizen met een puppy.

Op vakantie met een puppy

Als je op vakantie met je hond gaat wil je natuurlijk het liefst je hond meenemen, ook als het nog maar een puppy is. Als je je goed voorbereid hoeft dit ook geen enkel probleem te zijn. Je zult wel vaker onderweg moeten stoppen om de puppy te laten plassen.

Hierom is ook niet aan te raden om te reizen met je puppy per trein, vliegtuig of boot. Kies je er wel voor om de boot of de trein te pakken, laat je puppy dan wennen aan de geluiden die een trein of een boot maakt door een station of haven te bezoeken. Je kunt je puppy ook meenemen naar Schiphol en daar alvast aan de drukte van een vliegveld laten wennen.

Lees hier: Vliegen met je hond. Alles wat je wilt weten. en hier alles over je hond meenemen in de trein.

Dit geldt natuurlijk ook voor op vakantie gaan met je puppy met de auto. Laat je puppy rustig wennen aan de auto. Laat de pup eerst rustig snuffelen in de auto en rij dan steeds een stukje verder met de pup in de auto. Het kan handig zijn om eerst wat langere afstanden te oefenen, zodat je hond het steeds minder spannend vindt, voordat je echt ver van huis gaat.

Beloon de pup door onderweg bij het stoppen voor een plasje ook iets leuks te doen. Laat je puppy lekker spelen met een leuk speeltje, zo zal je puppy autorijden gaan associëren met leuke dingen. Zie ook: 12x leuke hondenspeeltjes voor op reis.

Er zijn honden die autorijden simpelweg niet leuk vinden. In dat geval kan een hondentrainer je helpen. Ook kun je met je dierenarts overleggen of er iets aan te doen is. Zo zijn er middelen die je hond rustiger maken (die je bijvoorbeeld ook tijdens de jaarwisseling kunt gebruiken bij angst voor vuurwerk), maar niet iedereen is hier een voorstander van.

Reizen met een puppy [handige tips]

Wat zijn de regels per land?

Helaas hanteren niet alle landen in Europa dezelfde regels en moet je dus van tevoren goed uitzoeken wat de regels zijn in de landen waar je doorheen rijdt en in het land waar je vakantie gaat vieren met je puppy.

Over het algemeen geldt dat honden pas de grens over mogen vanaf 15 weken vanwege de verplichte rabiësinenting die pas vanaf 12 weken gegeven mag worden en daarna 3 weken moet inwerken. In geen enkel land mag de hond op één van de voorstoelen zitten of liggen. Vergeet niet het EU-dierenpaspoort van je hond altijd bij je te dragen. Hier vind je een overzicht van de regels per land voor reizen met de hond per auto.

Lees ook: Hond mee in de camper? Lees deze handige tips.

Reizen met een puppy [handige tips]

Veilig met je puppy reizen in de auto

In de meeste landen is het verplicht om een autogordel, veiligheidsnet, hondenrek of bench voor je hond in de auto te hebben. Het fijne aan een autogordel voor honden is dat je je hond veilig kunt vastzetten in de auto, zodat de hond rustig op zijn plaats blijft zitten. Deze autogordel voor honden is in lengte verstelbaar tot een lengte van 80 cm. Een pup is echter veel beweeglijker dan een volwassen hond, dus wellicht is een hondengordel niet de handigste optie.

Je kunt normaal gesproken bij een hond ook kiezen voor een veiligheidsnet voor honden of een zogenaamd hondenrek of tussenschot. Bij reizen met een puppy is dit niet handig. Je pup is nog veel te klein en vliegt daardoor makkelijker van zijn plek af dan een grotere hond. Als je genoeg ruimte hebt in de achterbak van je auto dan kun je daar het beste een bench plaatsen. Dit geeft je puppy een eigen, veilige plek in de auto.

Lees ook: een loopplank voor je hond voor in de auto? Zie deze tips!

Reizen met een puppy [handige tips]

Wagenziekte bij puppies

Sommige honden (vooral als ze jong zijn) hebben de pech dat ze wagenziek worden. Wanneer jouw puppy last heeft van wagenziekte zorg er dan voor dat hij minimaal 2 uur voor de autorit geen eten meer op heeft. Dit kan voorkomen dat hij erg misselijk wordt. Gaat het toch mis? Overleg dan even met je dierenarts welke medicatie voor jouw puppy het beste is.

Hou de auto koel voor je puppy

Het is erg belangrijk om de warmte in de auto goed in de gaten te houden. Een hond heeft het altijd eerder warm dan jij. Bovendien kan een hond minder goed zweten. Zweten gaat alleen door te hijgen en een beetje via de voetzolen. Als je airconditioning hebt gebruik deze dan of doe je raampjes open.

Is het echt tropisch warm en heb je geen airconditioning? Schaf dan een ‘Bodycooler pet mat’ aan. Deze Bodycooler functioneert als verkoelende mat voor de hond om op te liggen. De katoenen mat is gevuld met korrels die in aanraking met water 300x in volume toenemen en een verkoelende gel vormen. Leg hem voor vertrek nog even in de koelkast voor nog meer koelte. Ideaal: de Bodycooler is in staat de koele temperatuur ruim twee dagen vast te houden.

Ook een zonnescherm is geen overbodige luxe. Deze auto zonneschermen kunnen binnen enkele seconden met zuignappen op de zijruiten aangebracht worden. auto zonneschermen passen in alle auto’s, busjes en SUV’s. Door het fijnmazige materiaal blijft het zicht naar buiten goed.

Laat je pup nooit alleen in de auto bij warm weer. Een auto wordt ontzettend snel warm van binnen. Vaak is het openlaten van de ramen niet voldoende.

Lees ook: Reizen met de hond [al onze tips op een rij]

laat een reactie achter

connect

©2024 Woef Welkom – All Rights Reserved.