Home handige tips Vliegen met je hond? Lees hier alles wat je wilt weten

Vliegen met je hond? Lees hier alles wat je wilt weten

geschreven door Woef Welkom
7 reacties

Met je hond het vliegtuig in om samen op een bijzondere, verre plek vakantie met je hond te vieren. Het kan, maar er komen wel wat regels, kosten en praktische zaken bij kijken. Je stapt niet zomaar met je hond het vliegtuig in. Voordeel is dat het veel reistijd scheelt, maar er zijn ook enkele nadelen. Woef Welkom zocht het uit. In dit artikel vind je alles wat je wilt weten over vliegen met je hond.

Op zoek naar reisinspiratie over mooie bestemmingen? Kijk op Map of Joy voor allerlei tips.

Hoe wordt je hond vervoerd?

Is je hond klein (denk aan een chihuahua) en past hij in een reistas? Dan heb je geluk en mag de hond mee de cabine in. De hond is dan als het ware handbagage in het vliegtuig. Informeer bij de desbetreffende luchtvaartmaatschappij naar hun regels. Gewicht, afmeting en type reistas kunnen namelijk verschillen en bepalen of je hond mee de cabine in mag.

Is je hond ongeveer het formaat van een dalmatiër, dan moet hij in een bench in het ruim van het vliegtuig vervoerd worden. Ook hiervoor moet je contact opnemen met de luchtvaartmaatschappij waar je mee vliegt, want het verschilt per luchtvaartmaatschappij of het mogelijk is.

Sommige vliegtuigmaatschappijen vinden het alleen goed dat je hond mee op de vlucht gaat als de hond klein genoeg is om in de cabine mee te vliegen. Ook moet je rekening houden met het feit dat je hond misschien op een andere vlucht wordt gezet vanwege ruimtegebrek in het ruim.

Het is ook een optie om een hele grote hond (75 kilo of meer) te vervoeren als cargo in een bench in het ruim. Dit is de goedkoopte optie, maar ook hierbij is het niet gegarandeerd dat je in hetzelfde vliegtuig reist als je hond. Als er geen plek meer is kan het zijn dat je hond met een andere vlucht mee moet.

Mag de hond altijd mee het vliegtuig in?

Of de hond mee mag ligt dus onder andere (zoals hierboven beschreven) aan het feit of er genoeg plek in het ruim is. Ook is het goed om te weten dat niet elke luchtvaartmaatschappij honden op een vlucht accepteert! RyanAir accepteert alleen blindengeleidehonden. Neem vóórdat je een ticket boekt, dus altijd contact op met de luchtvaartmaatschappij. Vaak moet je telefonisch reserveren voor je hond (bijvoorbeeld bij KLM).

Wat zijn de kosten?

Dit verschilt per luchtvaartmaatschappij en ook de manier waarop de hond mee mag vliegen bepaalt de prijs. In Nederland vliegen veel mensen met Transavia binnen Europa, dus we hebben even gekeken wat de kosten daar zijn. Op dit moment (2024) kost een hond in de cabine € 50,- en in het ruim € 77,- per enkele reis. Bij KLM zijn de kosten afhankelijk van de bestemming en variëren van € 75,- tot € 400,-.

Hoe oud moet mijn hond minimaal zijn?

Ook de leeftijd verschilt sterk per luchtvaartmaatschappij. In de meeste gevallen moet je hond ouder zijn dan 3 maanden, maar voor sommige luchtvaartmaatschappijen geldt een minimum van 8 weken.

Mag mijn hond mee naar alle bestemmingen?

Zoals we ook al uitlegden in het artikel over de regels per land voor reizen met de hond per auto is het van groot belang dat je van tevoren uitzoekt wat de regels zijn. Bij vervoer van een hond per vliegtuig is het nog ingewikkelder dan per auto.

Zo mag je hond binnen Europa niet mee het vliegtuig in naar Groot-Brittanië, Ierland en IJsland. Je hond moet in sommige gevallen na aankomst een tijdje verplicht in quarantaine blijven. Kijk voor meer informatie op de website van de lokale overheid.

Welke inentingen en documenten heeft mijn hond nodig om te vliegen?

Vaak moeten inentingen en vaccinaties een minimum aantal dagen voor vertrek gegeven zijn. Soms wel 6 maanden voor vertrek! Kijk hier dus op tijd naar. Het is hierdoor vrijwel onmogelijk om een lastminute per vliegtuig met je hond te boeken. Over het algemeen kun je stellen dat je hond voor elk land moet zijn voorzien van een leesbare ID-microchip, een dierenpaspoort en een anti rabiës-vaccinatie.

Maakt het ras van mijn hond uit?

Hier wordt inderdaad ook naar gekeken, want qua gezondheid is het belangrijk om te weten dat honden met een platte neus, zoals mopshonden, moeite kunnen hebben met de ademhaling tijdens de vlucht door de luchtdruk, hoge temperaturen en stress. Om die reden vervoeren vliegtuigmaatschappijen deze zogenaamde ‘platsnuiten’ alleen in de cabine en niet in het ruim.

Is mijn hond vliegfit?

Wat ons betreft kun je niet voorzichtig genoeg zijn. Als je van plan bent om met je hond te gaan vliegen is het altijd aan te raden om dit te bespreken met je dierenarts. Misschien zie je zelf iets over het hoofd waar je hond last van kan krijgen. Ook kan je dierenarts wellicht nog extra tips geven.

Krijgt de hond water en eten?

Een hond moet minstens één keer per dag eten en minstens één keer in de zes uur drinken. Neem contact op met de luchtvaartmaatschappij waar je mee vliegt om te vragen naar hun beleid.

Over het algemeen werkt het zo dat je een formulier invult met instructies en zelf voor water en eten zorgt. Genoeg voor 24 uur (ook al is je vlucht korter). Sommige luchtvaartmaatschappijen bieden een ‘pet service’, waarbij je hond voorzien wordt van eten en drinken en tijdens een overstap wordt uitgelaten.

Met de hond reizen per trein? Lees hier alles wat je wilt weten over je hond meenemen in de trein.

Hoe check ik mijn hond in op het vliegveld?

In de meeste gevallen kun je je hond tot uiterlijk 60 minuten van tevoren inchecken bij korte afstandsvluchten en 90 minuten van tevoren bij langeafstandsvluchten. Meestal gebeurt dit bij de zogenaamde ‘hondenincheckbalie’. Neem ook hiervoor contact op met de desbetreffende luchtvaartmaatschappij, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Zie ook: hond mee op vakantie in de auto [handige producten en tips].

7 reacties

Truusje november 29, 2018 - 11:32 AM

Ik heb inmiddels twee keer met honden gevolgen, beide keren in de cabine. :) Is helemaal goed gegaan.

Reply
Ans juni 22, 2022 - 3:59 PM

Truusje wat voor hondjes heb je en met welke vliegmaatschappij ben je gevlogen ?

Reply
Joia maart 24, 2023 - 10:01 AM

Hi! zijn ze erg strict op de afmetingen van de tas? meeste hondentassen hebben een hoogte van 33 cm maar websites geven vaak max hight 23cm aan..

Reply
Woef Welkom maart 25, 2023 - 1:20 PM

Dat weten wij niet. Je kunt het beste contact opnemen met de vliegtuigmaatschappij waar je mee vliegt.

Reply
marjan november 3, 2023 - 2:43 PM

wij willen met ons 4 hondjes vliegen mogen die mee in de reistas in de cabine zijn kleine hondjes

Reply
Deleersnyder november 15, 2023 - 10:34 AM

wordt de chip gescaned op de luchthaven ? of is het voldoende om bewijs van chip op zich te hebben ?

Reply
Woef Welkom november 16, 2023 - 3:21 PM

Dat weten wij niet zeker, maar dat lijkt ons wel logisch dat ze dat doen. Als je bijvoorbeeld met je hond naar Engeland gaat, gebeurt dat ook bij de douane.

Reply

laat een reactie achter

connect

©2024 Woef Welkom – All Rights Reserved.