Home Uncategorized Allerlei tips om je hond koel te houden

Allerlei tips om je hond koel te houden

geschreven door Woef Welkom
0 reacties

Een dagje uit of op vakantie gaan met je hond in de zomer? Dan is het belangrijk om je hond koel te houden om oververhitting en gezondheidsproblemen te voorkomen. Hoe je dat doet? Ontdek in dit artikel allerlei tips om je hond koel te houden.

Blijf binnen

Laten we beginnen met de meest belangrijke tip: als het echt heel warm is buiten, dan ga je niet met je hond op stap en blijf je lekker binnen. Doe de ramen en gordijnen dicht. Doe dit vooral tijdens de warmste uren van de dag, in de middag. Kies voor vroege ochtend- of late avondwandelingen wanneer de temperaturen lager zijn.

Dit is dus geen goed idee, hoe dol onze hond ook is op de zon, als het te heet wordt moet hij toch echt naar binnen…

Kijk uit waar je wandelt met je hond

Wist jij dat asfalt, beton en zand gloeiend heet kan worden? Denk maar eens aan een strandbezoekje waarbij je even met je blote voeten op het zand staat. Niet fijn he? Als de grond te heet is om je hand erop te leggen, dan weet je dat het niet goed is voor je hond om eroverheen te lopen. Gras is de beste optie.

Ga lekker zwemmen

Als je hond van water houdt en veilig kan zwemmen, overweeg dan om hem lekker in zee of in een meer te laten zwemmen om af te koelen. Zie ook ons artikel over zwemmen met de hond op plekken waar ze het hele jaar door welkom zijn. Pas wel op voor blauwalg en botulisme. Dit staat vaak ter plekke aangegeven.

strand in Nederland hond altijd los lopen - Woef Welkom

Kies voor een vakantiepark met een meertje

Wist jij dat er hondvriendelijke vakantieparken zijn waar je hond het hele jaar door heerlijk mag zwemmen in een meertje? Er zijn maar liefst 6 vakantieparken van Center Parcs waar dit kan. Het gaat om de parken: Het Meerdal, De Kempervennen, Limburgse Peel, Parc Sandur, Bispinger Heide (Duitsland) en Les Trois Forets (Frankrijk). Stuk voor stuk parken die heerlijk zijn voor een weekendje weg of een vakantie. Het Meerdal heeft zelfs een speciale premium honden cottage met onder andere een omheinde tuin! Klik hier voor meer informatie over de hondvriendelijke parken en om te boeken.   

Premium honden cottage in Het Meerdal

Hou de auto koel voor je hond

Gaat de hond mee de auto in? Het is erg belangrijk om de warmte in de auto goed in de gaten te houden. Een hond heeft het altijd eerder warm dan jij. Bovendien kan een hond minder goed zweten. Zweten gaat alleen door te hijgen en een beetje via de voetzolen.

Heeft je auto airconditioning? Gebruik deze dan. Als het buiten niet enorm warm is kun je natuurlijk ook een raampje een stukje openzetten. Onze hond Neo vindt het heerlijk om met wapperende haren in de wind naar buiten te kijken.

Is het echt tropisch warm en heb je geen airconditioning? Schaf dan een koelmat aan. Zo blijft je hond heerlijk koel. Ook een zonnescherm is geen overbodige luxe. Deze auto zonneschermen kunnen binnen enkele seconden met zuignappen op de zijruiten aangebracht worden. De zonneschermen passen in alle auto’s, busjes en SUV’s. Door het fijnmazige materiaal blijft het zicht naar buiten goed.

En het lijkt overbodig om te zeggen, maar laat alsjeblieft nooit je hond nooit alleen achter in de auto. Men onderschat de snelheid waarmee de temperatuur in een (afgesloten) auto kan oplopen. Al vanaf een buiten temperatuur van 20 graden kan dit enorm oplopen.

Neem een drinkfles of waterbak mee

Uiteraard is het van groot belang dat je hond genoeg drinkt, zeker als het warm is. Deze handige drinkfles is voorzien van een bakje, waardoor je het water uit de fles rechtstreeks in het bakje kunt spuiten. Zo heb je altijd een bakje water bij de hand. De fles kun je ook makkelijk vasthouden of ergens aan vastknopen (broek of rugzak) tijdens een wandeling. Onderweg kun je de fles makkelijk hervullen (bijvoorbeeld bij een tankstation).

Een drinkbak en losse flessen water meenemen kan natuurlijk ook. Deze drinkbak (een zogenaamde road refresher) is enorm handig. Hij kan gevuld met water in elk voertuig geplaatst worden zonder dat het water eruit klotst. De drinkbak heeft aan de onderzijde klittenband en de bijgeleverde antislip strips zorgen ervoor dat de drinkbak vast en stevig blijft staan op iedere vloer. Aan de bovenzijde zit door middel van een clicksysteem een ring die het opslaande water tegenhoudt.

Maak hondenijsjes

Leuk om te maken en om te geven: hondenijsjes! Maak ijsjes voor je hond door een bak met water en hondensnacks of watermeloen in te vriezen. Geef deze lekkernijen aan je hond, zodat hij al smullend kan genieten van verkoeling.

Borstel je hond

Heb je een hond met een dikke vacht? Regelmatige verzorging en het verwijderen van overtollige haren kunnen helpen om je hond koeler te houden. Overweeg echter niet om de vacht te kort te knippen, want de vacht beschermt de hond ook tegen de zon en helpt de lichaamstemperatuur te reguleren.

Zonnebrandcrème voor je hond

Niet alleen honden met een dunne vacht, maar alle honden kunnen een lik zonnebrandcrème gebruiken. Elke hond heeft namelijk plekken met weinig vacht, zoals de neus, randen van de oren, dijen en buik. Deze plekken kunnen net als bij mensen verbranden. Je kunt de huid van je hond insmeren met speciale zonnebrandcrème voor huisdieren.

Heb jij nog tips om je hond koel te houden? Leuk als je deze in een reactie deelt. Zo helpen we elkaar, dankjewel.

Disclaimer: in dit artikel staan affiliate links. Het aanklikken hiervan kost jou niks, maar maakt het voor ons mogelijk om Woef Welkom te laten groeien en jou van reisinspiratie te kunnen blijven voorzien. Wij ontvangen namelijk een kleine commissie als je via zo’n link een boeking maakt/aankoop doet.

laat een reactie achter

connect

©2024 Woef Welkom – All Rights Reserved.